ADMINISTRATOARE ECO-VILLAGE VĂLENI
Iubind satul moldovenesc
Când mulți dintre noi visează la vacanțe în Dubai sau Paris, undeva într-un sat micuț, se află tot de ce ai nevoie pentru o vacanță de vis. Familia Știrbeț a ales să valorifice colțul de rai din satul natal. Anume aici s-a născut Eco-village Văleni, agropensiunea având scopul să promoveze potențialul turistic al satului și ecosistemul Lacului Beleu. Succesul lor este datorat muncii până la epuizarea și echipei unite sub aripa familiei Știrbeț.
Povestea noastră începe în copilărie, când bunelul Ion ne-a insuflat dragostea de oameni și muncă. Acesta ne-a spus o vorbă: „Să fim stăpâni la noi acasă și să ne trăim frumos viață”. După ceva timp, am cumpărat lângă noi o casă bătrânească și am pus la loc de cinste toată zestrea lăsată în dar. Câțiva ani la rând am primit turiștii de pe navele de croazieră ce acostau în portul Giurgiulești. Văzând că avem tot mai multe cereri și pentru cazare – am decis să învârtim încă o dată roata și să construim cele opt camere pentru cazare și un centru SPA.
Pe parcursul anilor în care ne-am deschis porțile și sufletul nostru pentru turiști, am înțeles un lucru: atunci când faci totul cu pasiune, depui dragoste și dăruire – orice obstacol îl poți depăși cu ușurință. Cheia succesului nostru este în a fi alături de familie, a ne susține și a pune în practică orice idee nouă. Zâmbetul sincer și strângerea de mână caldă oferită de către oamenii ce ne-au pășit pragul ne-au făcut să înțelegem că „Dumnezeu lucrează prin oameni”.
Dacă am porni de la zero, am repeta aceiași „greșeală”… cea de-a intra în domeniul turismului. Am avea aceiași dragoste de oameni, de tradiții și obiceiuri. Am alege același mod de a ne câștiga bucata de pâine: acasă, în colțul de rai, la colțul de țară – Văleni.
În anul 2023, după un lung drum birocratic – am obținut cele trei stele, ceea ce reprezintă scorul maxim la categoria „pensiuni”.
Deosebiți de celelalte pensiuni ne face însăși locația, la poalele Colinelor de Aur și între meandrele Prutului, de zici că mama natură a știut că aici urmează a fi deschisă o pensiune. Deosebiți ne face și designul căsuțelor, și tehnologiile folosite pentru construcția lor (lut, balegă, paie, stuf, nuiele). În curtea fiecărei căsuțe se desfășoară un muzeu în aer liber cu expoziții ale uneltelor țăranului conform îndeletnicirilor de demult. La fel ne fac deosebiți bucatele specifice Luncii Prutului de Jos, conform rețetelor strămoșești, presărate cu „chiperi chisat”, ca să dea culoare mândră mâncării și savoare deosebită. Oaspeții, în fiecare seară, mai sorb cu nesaț și din fântâna folclorului autentic, toate acestea încununându-se cu un pahar de vin ghiurghiuliu.
Să plecăm din țară? Au fost niște gânduri, dar repede s-au spulberat. Am înțeles că cea mai dulce pâine este cea de acasă, aici și pământul și floarea din grădină te încarcă cu energie.
Pot spune că succesul are gust dulce-acrișor. Mai întâi acrișor, fiindcă de multe ori nu ai timp să te bucuri de el. Nopți nedormite, riscuri mari asumate. Iar apoi, când îți sunt apreciate eforturile, gustul devine dulce și nu te mai saturi de el.
Sunt mândră că am alături o familie puternică și o echipă de nădejde, cu care am reușit să dăm sens cuvântului „acasă”. Aici ne desfășurăm activitatea și avem satisfacția lucrului bine-făcut.
O persoană căreia i se atribuie titlul „Omul Anului”, nu trebuie să uite de unde a pornit. Viața este ca mersul pe bicicletă, pentru a-ți menține echilibrul, trebuie să continui să pedalezi.
Lasă un răspuns