Ion Alexa – OMUL ANULUI 2023

PREȘEDINTE AL ASOCIAȚIEI TURISMULUI DIN RM; DIRECTOR TRAVEL PLANET

Călătorii low risc

Este cel care a asistat, după pandemie, la renașterea turismului în Republica Moldova. Anii care au urmat, reprezintă, pentru Ion Alexa proliferarea talentului de a crea itinerarii noi, atât pentru turismul receptor, cât și pentru cel emițător.

Anul 2023 a fost despre revenirea turismului la ceea ce a fost până la pandemie.

Cifrele anului 2023 sunt impresionante pentru turismul nostru. Echipa ANAT s-a mărit cu 37 de procente, față de 2022 și am înregistrat o creștere de 35 la sută la cifra de afaceri a companiei.

Am obținut o ofertă turistică națională impresionantă anul acesta de la cincisprezece reprezentați ai industriei turismului din Republica Moldova, printre care: autorități publice centrale și locale, asociații profesionale de turism, agenții de turism, hoteluri, pensiuni, vinării și operatori de transport avia. Sunt niște rezultate la care mi-am dorit să ajungem, dar pentru un beneficiu major la buget, ar fi necesară mai multă implicare și muncă.

Un obiectiv de viitor este fortificarea relațiilor de parteneriat și schimbul de experiență între profesioniștii din Republica Moldova și alte state care ne sunt interesante ca destinație.

Mă bucură mult faptul că funcția de președinte ANAT implică și dreptul de a participa la dezbateri când sunt înaintate modificări de legislație în domeniul turistic. În acest sens, ANAT a adus propuneri de îmbunătățire, astfel ca oamenii să-și poată recupera banii pentru transport direct de la sursă, în cazul în care compania avia intră în insolvabilitate.

Dacă aș începe din nou, aș repeta aproape tot, dar aș fi mai atent la calcularea riscurilor în afaceri. Totuși această calificare, hai să-i zic intuiție, vine odată cu experiența.

Nu sunt dependent de succes, tind spre el și îl iau
ca atare.

Cea mai de valoare concluzie descoperită pe parcursul carierei ar fi că „omul sfințește locul.”

Mă simt responsabil de procesul de revenire al industriei turismului la parametrii de până la pandemie, chiar dacă ne aflăm într-o regiune unde avem un conflict armat. Acțiunile de îmbunătățire a calității serviciilor și pachetelor turistice pe care le oferim turiștilor străini, precum și acțiunile de promovare a ofertei noastre peste hotare vor continua, în cele mai bune tradiții, cu succes și optimism.

O persoană căreia i se atribuie titlul Omul Anului ar trebui să fie social responsabilă, în primul rând.
Să acționeze nu doar pentru sine sau doar pentru afacerea sa, ci să gândească mult mai vast.

Misiunea mea și a reprezentaților naționali este, în continuare, de a relata despre cele mai autentice și unice rute gastronomice, vitivinicole, culturale și de aventură ale anului 2024, dar și crearea pe vitor a unei imagini de țară ce are turism de calitate.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin