Tatiana Harghel – OMUL ANULUI 2023

ȘEFA DEPARTAMENTULUI TERAPIE IMSP SCM „SFÂNTA TREIME”

Peste provocări

Aparent, un medic nu are scopuri ieșite din comun. Pentru că a fi prezent când oamenii o cer, pare să fie menirea vieții lor. Să ofere asistență medicală de calitate, pare să fie obligația lor. Și totuși, tot ce fac ei atunci când e vorba de viața unui om, de salvarea vieții unui om, de ascultarea unui bolnav speriat de ce poate fi, este ieșit din comun. Tatiana Harghel este medicul empatic, cald și profesionist, care merită îmbrățișările și recunoștința a zeci de mii de oameni.

Anul 2023 nu a fost unul ușor pentru mine. Dar am luat, cred, cea mai înțeleaptă decizie – am rezistat provocării de a schimba locul de muncă. E complicat să pleci după mulți ani, dintr-o familie. Dar nu e ușor nici să rămâi. Sper că am ales corect.

Lecția vieții mele. Am învățat că fiecare pacient este unic și necesită o atitudine și abordare individuală, personalizată. Am învățat să ascult și să găsesc cuvintele potrivite pentru fiecare. Asta poate fi uneori cea mai mare artă.

Niciodată nu m-am gândit că aș fi putut avea altă viață. Aș face exact și azi ceea ce am făcut – studii în domeniul medicinii, doi copii frumoși, aș călători, doar că un pic mai mult. Aș evita doar să mă căsătoresc prea devreme, la 18 ani, și aș fugi de relațiile toxice care nu duc nicăieri, dar înseamnă autodistrugere și pierdere de timp.

Succesul… un șir de realizări personale și profesionale care îmi aduc fericire și satisfacție, relații sănătoase și stare de bine, mulțumirea de viața pe care o trăiesc. Este important să ai echilibru în viață și să nu măsori valoarea și fericirea exclusiv prin succesul profesional sau material. Recunosc, am fost dependentă de succes la începuturi, dar în ultimii ani privesc altfel lucrurile. În 2015, Direcția Sănătății a CMC, la ediția II „Gala Femeilor”, m-a nominalizat la secțiunea „Femeia de succes”, în 2020 am primit medalia „Meritul Civic”, în 2021 – Asociația obștească „Ștefan cel Mare” m-a decorat cu ordinul „Insigna Ștefan cel Mare și Sfânt”… Titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Chișinău mi s-a acordat de Consiliul Municipal Chișinău în 2022. Cred că toate la un loc înseamnă ceva…

Cea mai mare reușită a anului trecut a fost plecarea la studii post universitare la București a feciorului meu, dar și călătoriile, invitația de a vizita Parlamentul European, sănătatea pacienților mei și multe momente fericite alături de familia mea. Am rezistat mai multor provocări, ceea ce e o reușită.

Sunt mândră că reușesc să rămân adevărată, autentică.

Mă bucur când oamenii sunt capabili să fie recunoscători și să aprecieze binele, dar depinde de educația, cultura și experiența de viață a fiecăruia.

Pentru viitorii medici buni, recomand conferințe, simpozioane, congrese medicale, vizitarea instituțiilor medicale de diferit nivel din țară și de peste hotarele ei, implicarea în examinarea, diagnosticarea și tratamentul a cât mai multor pacienți cu diverse patologii. De citit „Arcul de Triumf”, scris de Erich Maria Remarque.

Vreau ca de aici încolo să îmi pot permite luxul de a investi mai mult în relațiile cu familia, în propria sănătate și bunăstare.

Am renăscut pe 2 iunie 2020, când am fost externată din secția reanimare COVID a Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. Nu vă imaginați cu ce ochi am revăzut viața!

Fericirea unei femei moderne depinde de relațiile sănătoase în familie și de independența financiară. Aparent, simplu. În realitate însă… știți foarte bine cum e să reușești să fii alături de cei dragi, dar și la muncă să nu fii din obligație, dar pentru că și aici e mereu familia ta.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin