INTERPRETĂ
Vocea de la Sanremo Junior
O fire artistică, muncitoare, perfecționistă în tot ceea ce face, perseverentă, responsabilă și ambițioasă, acestea sunt doar câteva dintre calitățile Mădălinei Lungu. La doar 13 ani a reușit să scrie istorie pentru Moldova la prestigiosul concurs Sanremo Junior din Italia, unde pentru prima oară țara noastră a câștigat Grand Prix.
Pasiunea pentru muzică am descoperit-o din copilărie. La grădiniță, educatorii au observat că am un potențial muzical deosebit și mă puneau să cânt la toate festivitățile. Apoi, de la vârsta de nouă ani am început să frecventez Studioul Talents by Rodica Roșioru și, după o jumătate de an de lecții de canto, am participat la un concurs în Macedonia, unde am obținut Premiul I. Atunci am primit o satisfacție enormă și mi- am zis că trebuie să continui să-mi dezvolt această pasiune. Au urmat numeroase festivaluri, concursuri internaționale din România, Bulgaria, Belarus, Ucraina, Rusia, Macedonia, Malta, Kosovo, Letonia, Lituania, Polonia, Italia, Bosnia și Herțegovina, Germania, Spania, Portugalia, fiind răsplătită cu Premii Mari, Trofeul categoriei și numeroase Premii I, II și III, reprezentând Republica Moldova la cel mai înalt nivel.
Pentru prestația la Sanremo Junior, participanții au avut misiunea de a depăși o preselecție, care în 2023 a avut loc în format online pe baza unei interpretări video deja înregistrate. La acea etapă, mama mea a trimis dosarul de participare fără a-mi spune. Am aflat despre festival doar după ce am promovat preselecția și mama m-a anunțat că am primit invitația de a merge la Sanremo. Nu am realizat în totalitate anvergura și importanța acestui festival până nu am ajuns în Italia. Abia atunci am înțeles cât de diverși sunt participanții, cât de multe țări de pe diferite continente reprezintă și cât de dificil urma să fie să mă remarc dintre toți.
Alegerea piesei a fost o dilemă pentru că urma să cânt în fața unui juriu internațional care de obicei, preferă piese cunoscute, în limba engleză. Totuși aveam misiunea de a reprezenta Moldova și, respectiv, de a interpreta o piesă în limba română. Într-un final, am decis în comun cu profesoara mea de canto să riscăm cu piesa „După noapte vine zi”, melodia cu care Angela Similea a obținut locul II la celebrul festival Cerbul de Aur în 1970.
Făcând acum o retrospectivă a participării mele la Sanremo Junior, cred că a fost o experiență plină de locuri frumoase, oameni bine intenționați, prietenii noi și un amalgam de emoții: de la bucuria aflării în scenă, la suspansul trăit în așteptarea anunțării învingătorului și, nu în ultimul rând, la sentimentul de mândrie pe care l-am trăit odată ce mi-am auzit numele anunțat de președintele festivalului.
În spatele unui artist se află multe ore de muncă, devotament, speranță, risc asumat, uneori nesiguranță, chiar eșecuri și, nu în ultimul rând, o echipă mare de oameni care cred în visul de a deveni artist: familie, prieteni, colegi, profesori. Ceea ce nu vede publicul și rămâne în spatele cortinei, sunt ore și zile întregi de pregătire, planuri de organizare a celor câteva minute petrecute pe scenă, zeci de scenarii și schimbări de ultim moment.
Drumul spre succes nu este unul pavat, ci plin de obstacole, urcușuri și coborâșuri. Crucial este să nu te oprești din a munci și a învăța din experiențele trăite. Anume asta am reușit să înțeleg pe parcursul ultimilor ani și cred că lecția mea de viață conține două elemente: muncă și oameni care te susțin.
Noi suntem responsabili pentru parcursul nostru de viață. Pentru început, sunt sigură că voi continua să fac muzică și voi depune și mai multă muncă decât am făcut-o până acum. Recent, am lansat și primul meu videoclip la piesa „Erai”, respectiv, cu siguranță, planurile mele de viitor includ noi colaborări.
Titlul Omul Anului este o realizare importantă în viața profesională a celor cărora li se atribuie. Însă noi ar fi bine să reținem că o caracteristică de bază a succesului este că nu are un apogeu. Dincolo de nivelul la care am ajuns, cred că este important să nu uităm niciodată că titlul este o recunoaștere a efortului depus și a realizărilor pe parcursul anului precedent, dar mai mult ca atât – un imbold și punct de pornire pentru mai multe scopuri și mai multe provocări acceptate.
Lasă un răspuns