Casa de modă Louis Vuitton acuzată că ar fi copiat o ie românească (Foto)

Noua colecție de vară semnată de Louis Vuitton vine cu o „surpriză” uriașă pentru meșterii români. Bluzele prezentate în această colecție seamănă izbitor cu ia românească.

Comunitatea online La Blouse roumaine a acuzat că renumita casă de modă a copiat ia tradiţională din Mărginimea Sibiului și cere chiar retragerea din colecție a pieselor inspirate din bluza tradițională sau cel puțin recunoașterea că piesele au fost inspirate de la ia românească.

Comunitatea La Blouse a pornit o campanie online care a devenit virală: „Give Credit”.

Chiar și Ministrul de Cultură a României a declarata că va cere reprezentanților companiei de modă, „recunoaşterea valorii patrimoniale şi culturale a pieselor tradiţionale româneşti”.Cu toate acestea părerea specialiștilor este împărțită. Stilistul și editorul de modă, Maurice Munteanu, a oferit o altă părere asupra subiectului:

„Pot să înțeleg faptul că te poți simți lezat, dar vorbim de un patrimoniu universal, iar atunci lucrurile stau puțin diferit. Gândește-te ce ar trebui să facă japonezii, dacă ne gândim doar la istoria kimonoului?! Dacă ne gândim la case de modă care încă din anii ‘60 sau ‘70 au deconstruit sub toate formele kimonoul, ba chiar a fost prezentat și în forme originale. Gândește-te ce ar trebui să facă ucrainenii sau ungurii sau rușii. Pentru că treaba asta cu ia românească e cumva foarte, foarte relativă”, a declarat Maurice Munteanu pentru HotNews.ro.

„Ia românească nu este 100% românească. Ia românească are niște surse de inspirație foarte clare: ele sunt Ucraina, Ungaria și Rusia. Treaba asta se aplică și la gastronomie. Micul, după cum bine știm toți, nu este un produs românesc. Sau plăcinta cu brânză. Poalele-n brâu, mămăliga, sarmalele ș.a. Toată treaba asta ar trebui discutată mult mai serios și, bineînțeles, într-un context mult mai larg și cu mult mai multe amănunte și studii etc. Tot ce pot să spun eu, ca cetățean român, este că am totuși niște dubii legate de originea 100% românească a iei”.

„Eu nu cred că este o lipsă de respect, nu aș lua-o așa. Mie mi se pare chiar un punct pozitiv ca un produs cu o origine specifică să fie prezentat într-o colecție de o asemenea amploare și cu o asemenea vizibilitate”, a mai adăugat fashion editorul.

Menționăm că Louis Vuitton vinde piesele din colecția „By the Pool” chiar și cu 5000 de dolari.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin