A început sezonul lalelelor la Istanbul

Sezonul lalelelor anunță sosirea primăverii la Istanbul. În fiecare an, în luna aprilie, cele mai populare locuri din cel mai mare oraș al Turciei sunt decorate cu lalele – transformând orașul într-un adevărat festival al culorilor.

În fiecare an, piața Sultanahmet este decorată cu lalele cultivate de producători autorizați, devenind o zonă de atracție atât pentru localnici cât și pentru turiști. Dacă vizitezi Istanbulul și vrei să te bucuri de spectacolul culorilor oferit de aceste flori, atunci trebuie neapărat să vezi următoarele zone: Emirgan, Gülhane, Yildiz, Soğanlı, Beykoz, Büyük Çamlıca, Küçük Çamlıca, Fethipasa sau Hidiv Pavillon.

Simbolul lalelei este proeminent în arta și cultura turcă

Lalelele au fost aduse pentru prima dată în Turcia în regiunea Anatolia, tocmai din Munții Pamir din Asia Centrală. De asemenea, această regiune este considerată a fi „patria” de unde lalelele își au originea. Încă din secolul al XII-lea, lalele au devenit un adevărat simbol în cultura turcă. Acestea au fost pictate pe numeroase moschei, pietre funerare și palate, dar și pe covoare, caftane, lăzi pentru haine sau monede. Mai mult, cadrele militare au gravat lalele pe căștile de luptă sau pe tunuri.

La Istanbul, lalelele au fost considerate flori sălbatice și au început să fie cultivate și plantate în grădini abia în secolul al XVI-lea. Lalelele au căpătat o importanță deosebită în cultura locală, în timpul domniei lui Suleiman Magnificul, care avea o pasiune pentru aceste flori. Tot în această perioadă a apărut și „laleaua de Istanbul” – considerată în aceea perioadă ca fiind simbolul orașului.

Mai târziu, în perioada domniei sultanului Ahmet al III-lea, lalelele au crescut din nou în notorietate prin prisma celor peste două mii de soiuri care deja se cultivau. Astfel, sultanul Ahmet al III-lea a și numit această perioadă „Epoca Lalelelor” care avea să înceapă în secolul al XVIII-lea.

Fiecare culoare simbolizează ceva:

  • Lalelele roșii simbolizează dragostea.
  • Lalelele albe – puritatea/inocența.
  • Lalelele violet – noblețea/romantismul.
  • Lalelele galbene – bucuria/speranța.
  • Lalelele negre (foarte rare) simbolizează însăși raritatea/unicitatea.
  • Lalelele în dungi aduceau un compliment persoanelor care aveau ochii frumoși.

În Europa, istoria lalelelor a început în a doua jumătate a secolului al XV-lea în Austria, Viena. Apoi a continuat în Țările de Jos. Imediat ce au dobândit o mare popularitate în Țările de Jos, lalelele au fost transportate în Canada, iar ulterior au devenit renumite în întreaga lume.

Există numeroase soiuri de lalele care sunt cultivate astăzi în Anatolia, iar printre acestea se numără „laleaua inversată”, cunoscută și sub numele de „mireasa plângătoare”. Există 167 de specii de lalele inversate în întreaga lume, iar 43 dintre acestea pot fi văzute în Turcia.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin