Alex Calancea, „Omul Anului 2017” la categoria Muzică

Este cel mai tare basist din țară, care cucerește cu pași mari și publicul de peste Prut. E și un compozitor, aranjor și producător inedit, care lansează proiect după proiect, fiind, de fiecare dată, altfel. Și, dacă în 2017 a purtat în palme Basul Capricios, pentru 2018 se declară parte din Lupii. În tot ceea ce face, însă, trăiește din plin, pentru că e nimeni altul decât Alex Calancea.

Lansarea CD-ului Basul Capricios în România a fost pentru mine unul dintre cele mai importante evenimente din anul 2017. Peste Prut, acest proiect a fost perceput mai intens decât acasă, unde, publicul este obişnuit să mă vadă altfel. Basul Capricios este o povestire a mea, pe care o transmitem prin bas, pian, tobe, chitară… şi e o poveste de două ore în care trebuie să închizi ochii şi să vezi muzica – „Nunta în pădure”, „Pe uliţă”, „Înserarea” ş.a.m.d. – sunt viziunile şi fanteziile unui copil de la ţară. Nu mai puţin importante în 2017 au fost Festivalurile de jazz din România, dar şi multe concerte şi festivaluri în R. Moldova, doar că 2017 a fost un intro pentru 2018, an în care Alex Calancea Band împlineşte zece ani, ocazie ce va culmina prin concerte şi show-uri mari.

Toate proiectele mele au la temelie o misiune culturală, pentru că ţin să facem mai mult artă, decât showbiz şi să transmitem mesaje profunde. În proiecte precum Alex Calancea Band şi prietenii, Amintire de iubire, RUPT, Basul Capricios şi, acum, recent, în Lupii, arta este primordială. Dacă piesa şi povestea ei durează cinci minute, în niciun caz nu voi ţine cont de faptul că nu va fi pusă pe post la radio, posturile de radio având rigoarea de a plasa doar piese de până-n trei minute.

Într-un concert contează totul – contezi tu, dacă eşti odihnit, starea ta de spirit şi a echipei tale. De obicei, în sound-checkuri şi în tot ce se petrece înaintea unui concert live e un lucru enorm, care consumă desigur şi mulţi nervi, dar, probabil, pentru mine, cel mai important este confortul în scenă şi să ştiu că totul funcţionează, să fii sincer cu tine şi cu publicul tău şi să-i redai maximum din povestea pe care i-o „spui”.

ryb_0403-1page_198_fmtDeşi majoritatea publicului mă ştie din scenă, cu basul în mână, în primul rând, sunt producător. Creez proiecte mari în care gândesc fiecare element, mai ales dacă e un proiect filmat, trebuie să gândeşti de la cum trebuie să fie amplasate camerele de luat vederi până la desfăşurătorul programului. Apropo, am devenit producător de nevoie pentru că nu-mi plăceau unele show-uri de la noi în care acompaniam, iar eu aveam o viziune proprie asupra lor. A doua postură a mea este cea de aranjor. Pe parcursul întregii activităţi Alex Calancea Band am rearanjat multe piese, inclusiv piese folclorice, piese vechi de estradă, şlagăre… A treia latură a mea este cea de compozitor – pe care o dezvolt dintotdeauna din plăcere, pentru că nimeni în Moldova nu mai compune pentru bass chitară. Am compus şi unele piese pentru vocalişti. Mai sunt şi profesor, predau chitara bass şi contrabasul jazz la Conservator. Dar, din toate activităţile mele profesionale, cea mai mare satisfacţie o am atunci când stau de vorbă cu chitara mea, când suntem numai în doi, când încerc să fac ceva şi trec dintr-o stare în alta, dintr-o tehnică în alta, şi, în ultimii ani, intru în extazul convorbirii între mine şi chitară. Pe lângă toate acestea, mă strădui foarte mult să fiu şi familist, şi tătic, şi soţ, şi iubit. Viaţa e scurtă şi trebuie să încercăm să facem totul la maximum, de aia important este să ştii ce vrei.

Pentru viitorul apropiat, doamnelor şi domnilor, vă prezint: Lupii! Dăm start proiectului începând cu luna februarie. Am făcut-o, de fapt, puţin mai înainte, pentru că multă lume a văzut deja concertul de la Eugène Ionesco, care a fost o probă ca să văd dacă merg pe direcţia corectă. Acum lucrăm la piesele proprii, la videoclipuri, e un proiect altfel… Ca orice proiect al meu, s-a născut dintr-un alt proiect. Din Amintire de iubire s-a născut De-aş avea, acum de la Bass-ul Capricios a luat naştere Lupii – o să fie mai multe voci în proiect, inclusiv voci folclorice. Cântăm cu Andrei Glavan, cu Viola Julea, dar importantul haiduc al proiectului este Guz, cel pe care l-am redescoperit cu toţii, un haiduc superb în care mocneşte mult folclor, şi îmi place foarte tare starea care se creează cu Guz în scenă, starea de haită – de aia şi ne-am numit Lupii!

Fişier

Producător, aranjor, compozitor și bas chitarist

DATA ŞI LOCUL NAŞTERII: 4 IANUARIE 1977, MOVILENI, GLODENI

STUDII: AMTAP

 

Text: Doina Popa

Foto: arhiva personală

 

Abonează-te la articolele

Vip Magazin