Faptul că şi-a dedicat viaţa profesională arhitecturii, excelând alături de echipa AB+Parteners, în fruntea căreia e, l-a propulsat în 2017 şi pe alte tărâmuri ale artei – Alexandrin Buraga lansând la început de an platforma industriilor creative Design Cafe&Club, concept prin care spune multe, dar şi crează o punte între didactic şi creativ, între comercial şi producător. E una dintre reuşite, care va culmina în 2018 cu prima ediţie Moldavian Design Week la Chişinău.
Anul 2017 a fost un an foarte diversificat din punct de vedere al stabilirii priorităților, activităților, al coagulării obiectivelor pentru o perioadă mai îndelungată atât în Republica Moldova, cât și în străinătate. A fost un an în care mi-am construit și consolidat echipa de lucru, precum și mecanismul, și structura de lucru în cadrul companiilor, dar și a procedurii propriu-zise. A fost un an plin de provocări constructive și în acest context, fondarea platformei Design Cafe&Club a fost unul dintre pașii importanți pentru a stabili relația dintre cadrul didactic și cel de afaceri, dar și pentru a genera oportunități pentru cei care fac parte din domeniul industriilor creative.
Disciplina este o normă care-mi este dintotdeauna foarte apropiată și pe care am aplicat-o în procedura de lucru și în relația cu cei din jur. I se alătură responsabilitatea față de serviciile pe care le-am oferit și le ofer. Iar pasiunea și dedicația sunt cele care mă mișcă în fiecare zi.
Visele sunt o teorie pentru mine, iar ceea ce se întâmplă este cumva o evoluție rațională și foarte bine gândită a unor strategii pe care le gândesc, le implementez și pe care vreau să le împărtășesc.
Sunt foarte corect cu cei din echipa mea, iar relația de business trebuie să fie una avantajoasă bilateral atât în cadrul boardului administrativ, cât și în cadrul resurselor umane. Este o prioritate pentru mine ca angajații să beneficieze pe deplin de oportunitățile pe care le construim. Echipa mea înseamnă schimb de experiență, o comunicare foarte intensivă, dezvoltarea abilităților de grup și excelare profesională.
De doi ani, echipa AB+Partners dezvoltă proiectul primului ansamblu hibrid din R.Moldova, cu o suprafață totală de 55 de mii de mp. Va fi un centru multifuncțional care va servi drept nucleu într-o zonă centrală a Chișinăului, în care multitudinea de funcțiuni interacționează între ele și se poate transforma în timp, în dependență de solicitările zonei sau de situația economică a contextului urban, de schimbările țesutului urban și de modificarea necesităților oamenilor care utilizează acest spațiu. Este o arhitectură care prinde o formă transfigurativă. Va fi de asemenea dotată cu prima fațadă multimedia din R. Moldova, destinată utilizatorilor spațiului urban. Un alt avantaj al acestui proiect este că va fi primul parc pe terasă, la fel cum este tendința internațională pentru a utiliza acoperișurile verzi. Vom avea un parc cu o suprafață de cca. 1200 mp, cu deschidere spre un alt parc din orașul Chișinău. Acest proiect urmează a fi încheiat în anul 2019. Îl putem numi proiectul – speranță pentru îmbunătățirea vieții în Chișinău, dar și un proiect – exemplu pentru intervenții urbane la scară mare.
În 2017 ne-am continuat activitatea Ab+Partners la proiecte din afara țării. Am semnat câteva apartamente exclusiviste în București și, în premieră, am contractat un proiect în Paris, la 15 min de Champs-Élysées, o casă individuală în care depunem mult suflet și pasiune.
Unul dintre marii arhitecți ai modernismului a spus că „tu nu te uiți la o clădire, ci la oamenii care se uită la acea clădire”. De obicei arhitectul vede prin prisma utilizatorului, mai puțin prin prisma nevoilor personale. Oamenii din oraș apreciază frumosul la nivel de culori, materiale, texturi, forme, lumină, impact vizual, unicitate, iar arhitectul observă acești oameni, studiază foarte bine spre ce se orientează această comunitate sau societate și astfel realizează cumva o analiză psihologică prin intermediul esteticului.
Da, sunt împlinit, iar împlinirea înseamnă constanta entuziasmului și diminețile în care mă trezesc cu aceeași dedicație și pasiune ca în precedentele.
Fişier
Directorul general AB+Partners, arhitect;
Fondator al platformei
Design Cafe&Club
Data şi locul naşterii: 2 mai 1990, Or. Chişinău
Studii: Facultatea de Arhitectură a Universității de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, Bucureşti, România.
Text: Doina Popa
Foto: Natalia Mitereva
Lasă un răspuns