cinci milioane de sticle pe an. obligatoriu!
ALEXANDRU GANEA
CEO „Ganea Vineyards”
„Land of Basarabia Wines”
„Mezalimpe Wines”
Este inutil să faci un search pe google ca să afli cine este Alexandru Ganea. Pe cât de simplu și modest, pe atât de enigmatic și subtil. La ai săi 35, regretă că încă nu e destul de matur. Critic cu sine, pentru că vrea mai mult. Mult mai mult.
Așa sunt perfecţioniștii.
Niciodată nu am purtat măști. Sunt așa cum sunt, calculat, uneori leneș și foarte temperamental. Temperamentul — trebuie să controlez momentul ăsta. În același timp, sunt foarte cult, dar nu încerc să epatez cu asta. Îmi place rolul observatorului enigmatic, dacă e să urlu — mă închid în mine și acolo o fac. La iveală e același Sandu zâmbăreţ.
Am făcut Regie Film, dar am ajuns în vinificaţie. Două universuri fermecătoare, dar să-mi fi spus cineva la universitate că voi face vin — imposibil! Pentru mine vinificaţia e un proiect, o încercare. Nu pot să zic că e pe viaţă, dar mi-e foarte drag. Să zic că fac vin și asta e talentul meu – ar fi o minciună. Vinul îl face Anatol Iurco, maestrul nostru. Acesta e talentul lui. Eu, creez produse din vinurile maestrului, deci ştiu puţin din arta de a vinde și magia administrării.
O! Lucrul cu oamenii — eu asta aș numi talentul meu. Dacă aş da timpul înapoi, nu cred să aș vrea să schimb ceva, dar cu siguranţă aş accelera lucrurile. Se putea și la 25 să avem dialogul ăsta.
Relaţia cu Igor Ganea. Când este Șeful și când este „big brother”… Sunt foarte împletite chestiile astea, sincer vorbind. Eu nu l-am văzut niciodată deconectat din faza de lucru, poate doar când este cu familia lui. Cred că el mereu va rămâne big brother și șeful meu. Afacerea de familie ţine de încredere. Rudelor le dăruiești încredere mai ușor decât oamenilor necunoscuţi. Dar, până la urmă, orice afacere este un risc și, evident, pentru a o dezvolta ai nevoie de specialiști. Cel mai important moment și hotărâtor, totodată, e să păstraţi scânteia care v-a aprins. Aceasta vă energizează, lucraţi cu dăruire, creșteţi, vă modelaţi flacăra și atingeţi scopuri. Cred că n-a fost rea ideea să-l inviţi pe cumătru.
Altă dragoste? Să nu fi făcut vin, mă băgam la greu în câmp, la agricultură. Deși vinificaţia și ea e în vals cu prelucrarea pământului, aş fi crescut legume. Ce ţine de alte iubiri paralele, cred că e cam banal în cazul meu: familia, mașinile sportive, sportul extrem, muzica. Produsele Ganea Vineyards, vinurile Land of Basarabia, Mezalimpe, Hunting Season…
peste 500.000 de sticle de vin vândute în 2021
De fapt, vinul ne alege pe noi. Și asta e o chestie mai filozofică. Spre exemplu, tu şi omul drag faceţi o plimbare cu barca pe lac, după, aranjaţi un picnic pe mal. Aţi desfăcut cașcavalul, aţi deschis un vin alb… aţi savurat aceste momente cu plăcere… și așa mai departe. A doua zi te lauzi colegilor… Păi uite, anume acel Chardonnay o să ţi se întipărească în minte ca unul „bun” pentru că alegerea lui a avut tangenţe cu starea ta de bine. Și peste ceva timp, o să-l vezi pe raft și-l vei alege din nou sau îl vei recomanda. Pentru că vinul este complimentar emoţiilor pozitive, împodobește locul și oamenii cu care l-ai împărţit.
Despre regrete. Sunt la 35, dar nu mă simt matur. Aş putea face mai mult sport. Am impresia că am început să citesc cărţi abia acum…
Planuri de viitor? Cinci milioane de sticle anual. Nu se discută!
Să o faci așa, ca să te vorbească, să te iubească, să te urască - să trezești opinii
Idei nebune? E legal oare să instruiești copii orfani, să zicem de la 14-15 ani, s-o faci până la majorat, ca apoi să le oferi și prima rampă în câmpul muncii, să zicem pe 5 ani în bază de contract? Mă frământă gândul ăsta de când eram adolescent. Un proiect de incluziune socială.
Sfaturi pentru tinerii antreprenori… Nu vă temeţi să greşiţi. Greșelile dau dovadă nu doar de intenţie, dar și de aplicare… Dacă nu faci o greșeală – nu ai din ce învăţa, așa că just fucking do it. Pare greu doar când te gândești la cele 20 de etaje fără lift. Personal, izolez un element din ecuaţie, rezolv și merg mai departe, pas cu pas. Important e să te mişti. Dacă nu-ţi place ce faci, mergi la o plimbare!
Lasă un răspuns