Cum poți ajunge Miss Moldova sau Miss World?

Interviu cu Maria Eleni, directorul Concursului Miss Moldova.

Miss Moldova este cel mai notoriu concurs de frumusețe de la noi. De 25 de ani acesta își propune să descopere frumusețea autentică de acasă, dar și să o ajute să ajungă pe cele mai înalte scene de frumusețe ale lumii. Maria Eleni, directorul Concursului Miss Moldova, ne aduce mai multe secrete din bucătăria concursului și ne spune despre perspectivele și oportunitățile pe care le au deținătoarele acestui titlu, dar și aspirantele la el.

Maria, Miss Moldova este un brand. Care e povestea din spatele acestui brand? De câți ani căutați frumusețea?

Da, aveți dreptate, reprezentarea unei țări în competițiile de frumusețe este adesea asociată, în primul rând, cu imaginea țării respective. Câștigarea acestui titlu poate evidenția trăsături culturale, frumusețe și eleganță, asociate cu Moldova.

De asemenea, odată ce o persoană câștigă titlul Miss Moldova, ea devine figură publică, cu o imagine care poate influența opiniile despre țară și poate promova valorile culturale, turismul sau alte aspecte egale cu o carte de vizită a Moldovei. Prin urmare, titlul devine un brand prin asociere, putând fi folosit pentru promovarea diverselor produse, servicii sau inițiative care pot beneficia de prestigiul și notorietatea asociate acestei poziții.

Este important să menționez că un brand nu este doar o etichetă sau un titlu, ci și reputație, imagine și o asociere cu anumite valori. Astfel, titlul Miss Moldova poate fi considerat un brand datorită impactului și semnificației sale culturale și sociale în cadrul țării și în afara ei.

Cât privește povestea, amintesc că la fondarea acestui brand a stat Mihail Titov, antreprenorul care a adus cel mai prestigios concurs în Republica Moldova și care a deschis primul supermarket de la noi. A făcut asta pentru a oferi oportunități tinerelor femei care vor să-și demonstreze abilitățile și talentele, oferindu-le o platformă care să le ajute să-și urmeze visurile în industria modei, a divertismentului sau chiar a activismului social. La fel, unul din accentele nu mai puțin importante au fost și rămân evidențierea diversității și frumuseții femeilor din diferite regiuni ale țării, punându-se accent pe aspectele culturale și tradițiile fiecărei regiuni.

Câți ani în urmă se întâmpla asta?
Miss Moldova este un brand fondat în 1998, de o pătrime din secol deja adunăm anual cele mai frumoase fete pe cele mai prestigioase scene. Primul concurs a fost organizat în 1998, sub patronajul Direcției Cultură  a Primăriei Chișinău. În baza acestei decizii, a fost creat un grup de inițiativă – Biroul Miss Moldova, care ulterior a devenit organizatorul  concursului Miss Moldova, cu suportul Ministerului Culturii.

Câte concursuri de frumusețe ați organizat până acum?

Avem cam 50 de concursuri în portofoliu, inclusiv concursul Miss Moldova, care de obicei are loc o dată pe an.

Cum v-ați creionat anul 2024? La ce concursuri internaționale vor ajunge frumoasele moldovence de la Miss Moldova?

Așteptările sunt ca în fiecare an. Vrem să avem o prezență bună la casting, fapt care de obicei se și întâmplă. Ne dorim să selectăm pentru concurs domnișoare cu o prezență și ținută fizică de excepție, frumoase, naturale, fără extensii, cu standarde morale înalte. Pentru că le așteaptă scenele celor mai prestigioase concursuri internaționale de frumusețe.

Primul este Miss World, înființat în 1951, un concurs celebru care își propune să identifice cea mai frumoasă femeie din lume. Acesta acordă, de asemenea, o atenție deosebită acțiunilor caritabile și cauzelor sociale.

Urmează Miss International, care se axează pe promovarea păcii și a relațiilor internaționale. Participantele trebuie să-și pună în valoare frumusețea, inteligența și abilitățile lor de comunicare.

Miss Earth este încă un concurs extrem de prestigios care se focusează pe conștientizarea și promovarea protecției mediului înconjurător. Participantele sunt implicate în diverse activități ecologice și proiecte sociale.

Datorită Miss Moldova, câștigătoarele din anii precedenți ne-au reprezentat țara la toate trei. În acest an, Diana Spotarenco, Miss Moldova, merge curând la Miss World. Djulieta Calalb a revenit cu locul 18 de la Miss International. Deci, e foarte bine.

Care sunt criteriile de selecție a fetelor care ajung să lupte pentru acest titlu?
La preselecția concursului Miss Moldova, pot participa domnișoare cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani, necăsătorite vreodată, naturale, fără îmbunătățiri estetice. Aici aș sublinia faptul că pentru noi este foarte importantă naturalețea, fapt stipulat și în condițiile de participare a concursurilor internaționale. De asemenea, candidatele trebuie să corespundă imaginii generale despre frumuseţea feminină, să posede adevărate calităţi morale și umane, cum ar fi empatia, inteligenţa, patriotismul şi dovada de bună înţelegere în relaţiile cu toate participantele pe întreaga perioadă de pregătire a concursului.

Ele trebuie să fie un model de atitudine și comportament pentru celelalte domnișoare, să le inspire la schimbare și creștere personală. Miss Moldova devine peste noapte persoană publică, iar sarcina ei de a ne reprezenta țara la nivel internațional nu este una simplă, ba din contra, plină de responsabilitate.

Ne bucură faptul că gradul de pregătire al reprezentantelor Republicii Moldova este remarcat de cele mai notorii concursuri din lume. Deseori primim scrisori de apreciere pentru fetele noastre. Acestea sunt nominalizate la locuri de frunte în concursurile de inteligență în cadrul concursului Miss World, premiul pentru cea mai buna rochie, cel mai bun Eco Beauty video, etc.

Ce înseamnă frumusețea în opinia organizatorilor concursului?

În general, se consideră că frumusețea este o combinație complexă de aspecte fizice și caracteristici interioare. Iată câteva elemente care pot fi luate în considerare:

Aspectul fizic: se pune accent pe proporții, armonie facială, fizicul tonifiat, naturalețe sau alte atribute fizice care sunt considerate estetice sau atragatoare conform standardelor actuale de frumusețe.

Carisma și prezența scenică, încrederea și capacitatea de a captiva publicul, abilitățile de comunicare și prestația pot conta mult în determinarea frumuseții unui concurent.

Personalitatea și inteligența: punem accent pe intelect, pe abilitățile sociale și pe angajamentul în cauzele sociale. Frumusețea interioară, în sensul de caracter, bunătate și implicare în comunitate, pot fi considerate la fel de importante ca și aspectul fizic.

În general, frumusețea în cadrul unui concurs poate fi o combinație între aspectele fizice și cele non-fizice, incluzând personalitatea, abilitățile sociale și angajamentul în cauzele sociale sau valorile specifice promovate de organizatori.

Sunt o mulțime de fete frumoase în Moldova și totuși nu oricine poate ajunge un nume în lumea frumuseții. Care sunt alte calități, fizice și de caracter, care contează la o Miss?

Da, sunt și le îndemn să aibă curajul să vină la casting! Atitudinea, caracterul, un mod de viață sănătos care își are rezultate în aspectul fizic plăcut. Frumusețea naturală. Cele menționate mai sus…

Nivelul de pregătire pentru concurs este foarte bun, se lucrează cu cei mai buni specialiști din domeniu, fetele care mai ieri nu știau să meargă pe tocuri, peste trei săptămâni o fac foarte bine, devin mai feminine, mai artistice, mai încrezute în sine, radiază o lumină interioară care nu rămâne neobservată.

SELECTĂM DOMNIȘOARE CU O PREZENȚĂ ȘI ȚINUTĂ FIZICĂ DE EXCEPȚIE, FRUMOASE, NATURALE, CU STANDARDE MORALE ÎNALTE

MODELLINGUL VERSUS CONCURSURILE DE FRUMUSEȚE

De multe ori, modelele sunt asociate cu superficialul, aparența, ambalaj și goliciune. Ați reușit să răsturnați aceste stereotipuri?

Modelingul și concursurile de frumusețe sunt adesea asociate între ele, dar au scopuri și concepte diferite.

Modellingul este o activitate profesională care presupune prezentări de modă, reclame, campanii publicitare. Modellingul se concentrează pe prezentarea unor produse sau stiluri într-un mod care să le evidențieze și să le pună în valoare, iar aspectul fizic al modelului este unul dintre factorii importanți, dar nu singurul. Poate fi comparat cu sportul de performanță.

Concursurile de frumusețe, cum ar fi competițiile Miss/Mister, sunt evenimente în care se evaluează și se premiază frumusețea și personalitatea.

E ușor să pui etichete stând acasă pe canapea… Dar încearcă să ieși din zona de confort, să devii din divă virtuală una reală! Participantele concursurilor de Miss sunt de cele mai multe ori fete tinere fără experiență, iar dacă ne punem întrebarea cum am fost noi acum 20 de ani… atunci mai bine trecem peste acest subiect. Ce e lăudabil, e că ele au o mare dorință de a crește, de a se realiza, sunt curajoase, iar noi le oferim șansele, oportunitatea.

Astăzi, un bărbat cu statut financiar, poate cumpăra titlul de Miss fiicei sau iubitei sale?

La o glumă răspund și eu cu glumă. Da, dacă va corespunde standardelor înalte ale concursului, va cuceri juriul (în jur de 20 persoane) cu aspectul său fizic, calitățile umane și va fi cea mai bună dintre participante.

Care sunt alte tentații care ar putea abate fetele de la „calea cea dreaptă”?

Eu consider că pentru domnișoare sunt destule tentații și în afara podiumului sau scenei. Totul depinde de persoană și de calitățile ei morale.

Ce perspective oferă Miss Moldova?

Pentru multe fete, Miss Moldova este un start-up, în primul rând. Ele depun un mare efort să iasă din zona de confort, devin persoane publice, apar diverse oportunități, dar cea mai mare perspectivă este de a reprezenta țara noastră iubită la un concurs internațional.

Maria, vă mulțumesc.

Diana, frumusețea care a cucerit Moldova, este în plină febră a pregătirilor pentru concursul Miss World, care va avea loc foarte curând în India. Chiar dacă în copilărie visa să devină medic veterinar, soarta sau întâmplarea au împins-o spre modelling. Prezentul sună bine, mai ales că Diana face și facultatea de Psihologie. Oricum, cea mai frumoasă fată din Moldova nu exclude că viitorul ar putea să o surprindă cu alegeri și oportunități incredibile, de aceea este deschisă la orice magie pe care i-a pregătit-o viața.

………………………………………………………………………………………………………………………………….

DIANA SPOTARENCO

Miss Moldova 2023

Data, anul nașterii: 23 / 08 / 2002, or. Comrat

Înălțimea: 1,78 m

Diana, frumusețea care a cucerit Moldova, este în plină febră a pregătirilor pentru concursul Miss World, care va avea loc foarte curând în India. Chiar dacă în copilărie visa să devină medic veterinar, soarta sau întâmplarea au împins-o spre modelling. Prezentul sună bine, mai ales că Diana face și facultatea de Psihologie. Oricum, cea mai frumoasă fată din Moldova nu exclude că viitorul ar putea să o surprindă cu alegeri și oportunități incredibile, de aceea este deschisă la orice magie pe care i-a pregătit-o viața.

Participarea la concursurile de frumusețe deschide numeroase oportunități pentru viitor, ajută să depășești temerile și să devii
mai încrezătoare.

Principala mea trăsătură: Înțelegerea.

Calitatea pe care doresc să o întâlnesc la un bărbat. Fidelitatea.

Calitatea pe care o prefer la o femeie. Înțelepciunea.

Ce preţuiesc mai mult la prietenii mei. Susținerea.

Principalul meu defect. Tendința de a exagera și de a lua totul prea aproape de inimă.

Ocupatia mea preferată. Plimbările în natură. Practic sportul, am grijă de sănătatea mea.

Fericirea pe care mi-o visez. Să mă mut într-o casă frumoasă și confortabilă cu persoana iubită, să adoptăm o pisică și un cățel, să mă implic într-o activitate preferată, să călătoresc și să îmi găsesc liniștea interioară. Până azi sunt înconjurată de animale, pe care le ador. Am un papagal, o pisică și un câine. Nu pot să-mi imaginez viața fără ele.

Caritatea. E o pasiune de suflet. Îmi place să ajut oamenii aflați în dificultate, să le dau șansa de a crede că în această lume există loc și pentru ei. Aceste acțiuni favorizează creșterea lor și aduc schimbări spre bine în viața lor.

Care ar fi pentru mine cea mai mare nenorocire. Pierderea persoanelor apropiate, problemele de sănătate – atât fizice, cât și psihice, precum și nemulțumirea față de viață.

Locul unde aş vrea să trăiesc. Lângă mare și unde este mereu cald.

Culoarea mea preferată. Alb.

Prozatorii mei preferaţi. George R. R. Martin, Nicholas Sparks, Erich Maria Remarque.

Poeţii mei preferaţi. Alexandr Pușkin, Serghei Esenin.

Eroinele mele preferate din literatură. Jane Eyre, Scarlett O’Hara.

Compozitorii mei preferaţi. Hans Zimmer, Ramin Djawadi,
Ludovico Einaudi

Pictorii mei preferaţi. Claude Monet, Vincent van Gogh.

Eroii mei preferaţi din viaţa reală. Coco Chanel, Monica Bellucci.

Ce urăsc cel mai mult. Cruzimea, obrăznicia, nedreptatea.

Calitatea pe care aş vrea să o am. Disciplina.

Deviza mea. Viața este un ecou. Ceea ce oferi – se întoarce. Ceea ce semeni – culegi. Ceea ce vezi în alții – există în tine.

De ce Miss Moldova? Participarea la concursurile de frumusețe deschide numeroase oportunități pentru viitor, ajută să depășești temerile și să devii mai încrezătoare. Și mai mult, este o experiență frumoasă, greu de uitat. Aș recomanda-o tuturor fetelor care au potențial de model, frumusețe și carismă.

Viața mea după trofeul Miss Moldova. A devenit mai interesantă și mai captivantă. Au apărut numeroase oportunități, invitații la diverse evenimente, ședințe foto și propuneri de colaborare. De asemenea, popularitatea și activitatea mea pe rețelele sociale a crescut semnificativ. Ca persoană, am devenit mai puternică și mai încrezătoare.

Aspirații. Mă pregătesc foarte activ pentru Miss World, concursul mondial de frumusețe care va avea loc în India, în acest an. Vor concura fete din toată lumea, e un concurs global foarte prestigios și am emoții foarte mari. Îl aștept cu mare nerăbdare. E o onoare să-mi reprezint țara acolo.

………………………………………………………………………………………………………………………………..

DJULIETA CALALB

I-Vice Miss Moldova 2023

Data, anul nașterii: 10 / 11 / 2004, or. Chișinău

Înălțimea: 1,78 m

Djulieta și-a dedicat copilăria și adolescența dansurilor sportive, celor populare și coreografiei. A fost lideră pe categorie, timp de zece ani, în cele mai mari concursuri internaționale de dans sportiv. Dar, într-un moment, a realizat că relația sa cu sportul se termină aici, preferând să dea prioritate limbilor străine. Astăzi, Djulieta cunoaște la nivel avansat germana, engleza și rusa. Abia după asta a venit și timpul celui mai mare vis, care o urmărea din copilărie: să devină model. Visa să lucreze cu marii designeri ai lumii și să acumuleze experiența necesară pentru crearea propriul brand.

Principala mea trăsătură. Determinarea.

Calitatea pe care o apreciez la un bărbat. Maturitatea emoțională, intelectuală și valorile familiale.

Calitatea pe care o prefer la o femeie. Încrederea în sine.

Ce prețuiesc mai mult la prietenii mei.Devotamentul și susținerea.

Principalul meu defect. Mă organizez mai greu, mai ales atunci când trebuie să fac ceva din obligație și nu din plăcere.

Ocupația preferată. Cel mai mult îmi place să petrec timpul cu familia mea. Totodată, sunt atrasă de lumea modei și a dansului sportiv.

Fericirea pe care mi-o visez. Vreau să fiu împlinită pe plan profesional, dar și personal. Visez la o familie frumoasă și puternică.

Care ar fi pentru mine cea mai mare nenorocire. Să nu existe iubire.

Locul unde aș vrea să trăiesc. Pe malul oceanului, în liniște și pace, alături de cei dragi.

Culoarea mea preferată. De fapt, o nonculoare, alb.

Prozatorii mei preferați. Ion Creangă și Ioan Slavici. Am crescut cu operele lor.

Eroinele mele preferate. Le voi menționa pe Vitoria Lipan, protagonista lui Mihail Sadoveanu din „Baltagul”, Doamna T. din „Patul lui Procust” al lui Camil Petrescu, prima intelectuală din literatura română, și Scarlett O’Hara din „Pe Aripile Vântului” de Margaret Mitchell.

Compozitorii preferați. George Enescu și Piotr Ilici Ceaikovski. În perioada în care am făcut balet, am avut ocazia să mă aprofundez în muzica clasică.

Pictorul preferat. Iurie Platon, pictor din satul de baștină a mamei mele. Acesta a cucerit lumea cu lucrările sale. Operele sale au ajuns să fie expuse în diferite muzee ale lumii.

Eroii mei preferați din viața reală. Părinții.

Ce urăsc cel mai mult. Invidia si falsitatea (sau atunci când oamenii încearcă să pară cine nu sunt).

Calitatea pe care aș vrea să o am. Poate mai multă voință.

Deviza mea. Cel mai frumos accesoriu pe care îl poate purta o femeie este încrederea în sine.

Carieră. De la 16 ani cariera mea în modelling a cunoscut cele mai mari înălțimi, atât în Moldova, cât și peste hotarele ei. Am câștigat cinci titluri de Miss, două în România și trei în Moldova. Am avut onoarea să particip ca model, dar și ca organizatoare la cele mai importante evenimente de modă. Am fost prezentatoare la concursul de frumusețe „Miss Chișinău 2022” și la “ Chișinău fashion days 2022”. Mai și profesez în domeniu, predau cursuri de modeling.

Concursul Miss Moldova. Consider că industria aceasta e pentru domnișoarele care într-adevăr visează să-și construiască o carieră în lumea frumuseții. Concurența e foarte puternică și trebuie să muncești și să depui atât de mult efort, încât să fii mereu numărul unu. Nu e doar despre frumusețea fizică, e despre puterea de caracter a unei femei. Totuși, această experiență este una irepetabilă, odată trăită cu adevărat, realizezi cât de mult te schimbă, câte cunoștințe acumulezi, cât de puternică devii și câte oportunități îți pot apărea în cale.

Viața mea după concurs. Am simțit o onoare și responsabilitate enormă să-mi reprezint țara la unul dintre top trei concursuri de frumusețe din lume: Miss Internațional 2023 din Japonia, unde am fost clasată pe locul 18. Sunt împlinită că m-am întors acasă cu un mic record pentru țara mea. Chiar dacă nu mi-a fost ușor. Am trecut prin perioade mai complicate, acum am viziunile mult mai largi asupra viitorului meu și încredere în propriile forțe.

Realizări remarcabile. Unul din visurile mele a fost să devin reprezentanta țării în cele mai prestigioase concursuri internaționale de frumusețe. De aceea, la 16 ani am venit la primul casting „Miss Moldova“, ca la 18 ani să câștig titlul „Prim Vice Miss Moldova 2023”, după care am fost selectată în calitate de reprezentantă a Republicii Moldova la unul din cele TOP 3 beauty pageants din lume – Miss octombrie, în Japonia, Tokyo. Timp de aproape trei săptămâni am avut ocazia să trăiesc într-o comunitate multinațională, să cunosc diferite culturi și să mă aprofundez în cea japoneză.
Pe lângă călătoriile prin Japonia, vizitele la diferite evenimente diplomatice, instituții de învățământ, de voluntariat, muzee, întâlniri educaționale, sesiuni foto, am avut și foarte multe interviuri și probe preliminare.

………………………………………………………………………………………………………………………….

DANA COVAL

II-Vice Miss Moldova 2023

Data, anul nașterii: 31 / 12 / 2007, or. Tiraspol

Înălțimea: 1,76

Dana s-a dedicat modellingului de la vârsta de șase ani, timp în care s-a făcut remarcată la numeroase concursuri de frumusețe. Cele mai sonore titluri sunt Vice-Miss Tiraspol 2018, Modelul Anului 2019, Miss Tiraspol 2020, Vice-Miss Moldova 2023. În 2023, a prezentat creațiile a peste 50 de designeri din Moldova, România, Ucraina și Găgăuzia la diverse evenimente și prezentări de modă.
A studiat aprofundat limba engleză, vorbește fluent rusa și ucraineana, iar la moment învață limba română.

Locul unde aş vrea să trăiesc. Chișinău, Republica Moldova. Da, în acest moment sunt fericită aici.

Culoarea mea preferată. Îmi place albul. E despre liniște și bunăstare.

Prozatorii mei preferaţi. Alexandru Sergheevici Pușkin și Fiodor Dostoievski, romanul meu preferat este „Crimă și pedeapsă”.

Poeţii mei preferaţi. Apreciez lucrările lui Serghei Esenin.

Eroinele mele preferate din literatură. Aș vrea să o menționez pe Avdotya din Romanul „Crimă și pedeapsă” sau Olga din „Părinți și copii”.

Compozitorii mei preferaţi. În ultimul timp îmi place Piotr Ilici Ceaikovski.

Pictorii mei preferaţi. Din păcate, încă nu am un pictor preferat.

Ce urăsc cel mai mult. Când oamenii nu își asumă responsabilitatea propriilor acțiuni.

Calitatea pe care aş vrea să o am. Îmi doresc să devin mai responsabilă.

Deviza mea. Vrei să trăiești? Învață să te descurci. Doar cine nu face nimic, nu greșește.

Viața mea după concursul Miss Moldova. A devenit mai bună și mai frumoasă. Mi-am făcut noi cunoștințe și am parte de mai multă recunoaștere în Republica Moldova. De asemenea, au apărut noi idei de colaborări. Sunt recunoscătoare pentru această etapă din viața mea.

Mesaj pentru alte fete. În primul rând, le-aș spune fetelor să își urmeze visul. Miss Moldova e o experiență greu de descris în cuvinte, care vă va spori încrederea în sine. Echipa Miss Moldova este prietenoasă și profesionistă. Datorită lor, am avut parte de momente pe care nu le voi uita niciodată.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin