Astăzi, cel mai bun regizor al secolului XX din cinematografia moldovenească ar fi împlinit 80 de ani. Născut în Clocușna, județul Hotin, Regatul României, în actualul raion Ocnița, Emil Loteanu a fost și actor, scenarist, scriitor și poet moldovean al cărui succes a răsunat dincolo de hotarele țării.
A urmat cursuri de actorie la Școala Teatrală de pe lângă Teatrul Academic de Artă din Moscova și de regie la Institutul Unional de Cinematografie din capitala URSS.
În perioada 1987-1992 a ocupat funcția de președinte al Uniunii Cineaștilor din R. Moldova. A creat peste 20 de filme, pentru care a fost decorat cu vaste premii, printre care și Ordinul Republicii.
În ultimii 20 de ani din viața sa, numărul ofertelor de filme a căzut drastic din cauza destrămării URSS, devenind aproape șomer.
La data de 18 aprilie 2003, a decedat fiind bolnav de cancer, în timp ce filma producția Яр, film pe care nu a reușit să-l finalizeze. A fost înmormântat în cimitirul Vagankovo din capitala Rusiei.
Totuși, există lucruri și mai puțin cunoscute despre personalitatea Emil Loteanu, numit și ultimul romantic al cinematografiei sovietice:
- Talentul său nu cuprindea doar cinematografia, dar și literatura. A scris cărți de poezii și proză: Zbucium (1956), Versuri (1970), Sufletul ciocârliei (1974) și plachetele Chemarea stelelor (1962) și Ritmuri (1965); Vioara albă (1963), Bucolica (1966) și Lăutarii (1972), ultimele două fiind ecranizate de către el însuși.
- Deși invita și actori renumiți să joace în filmele sale, Emil Loteanu prefera actori la început de drum, pe care îi modela după bunul său plac. Într-un interviu, compozitorul Eugen Doga afirma că eroii filmelor lui Loteanu aveau aceleași gesticulări și mimici ca însuși regizorul acestora. Printre actorii lansați de Loteanu enumerăm: Svetlana Toma, Grigore Grigoriu, Victor Ciutac, Maria Sagaidac, Victor Soțchi-Voinicescu.
- Se poate spune că l-a descoperit și promovat pe Eugen Doga, devenind mai apoi prieteni. Compozitorul Doga susține că Emil Loteanu a fost cel care l-a motivat și i-a sugerat linia melodică pentru valsul din Gingașa și tandra mea fiară, regizorul fiind și unul dintre puținii oameni cu care compozitorul putea vorbi în română cât trăia la Moscova.
- A candidat la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova pentru alegerile parlamentare din 25 februarie 2001 din partea Blocului electoral „Plai Natal”.
- A fost căsătorit cu actrița Galina Belyayeva timp de cinci ani (1976-1984). Cei doi au un fiu, care poartă numele tatălui său, Emil, locuiește în SUA, a studiat muzica, dar profesează avocatura.
Lasă un răspuns