Astăzi renumitul regizor Emil Loteanu ar fi împlinit 80 de ani

Astăzi, cel mai bun regizor al secolului XX din cinematografia moldovenească ar fi împlinit 80 de ani. Născut în Clocușna, județul Hotin, Regatul României, în actualul raion Ocnița, Emil Loteanu a fost și actor, scenarist, scriitor și poet moldovean al cărui succes a răsunat dincolo de hotarele țării.

A urmat cursuri de actorie la Școala Teatrală de pe lângă Teatrul Academic de Artă din Moscova și de regie la Institutul Unional de Cinematografie din capitala URSS.

În perioada 1987-1992 a ocupat funcția de președinte al Uniunii Cineaștilor din R. Moldova. A creat peste 20 de filme, pentru care a fost decorat cu vaste premii, printre care și Ordinul Republicii.

lote

În ultimii 20 de ani din viața sa, numărul ofertelor de filme a căzut drastic din cauza destrămării URSS, devenind aproape șomer.

La data de 18 aprilie 2003, a decedat fiind bolnav de cancer, în timp ce filma producția Яр, film pe care nu a reușit să-l finalizeze. A fost înmormântat în cimitirul Vagankovo din capitala Rusiei.

Totuși, există lucruri și mai puțin cunoscute despre personalitatea Emil Loteanu, numit și ultimul romantic al cinematografiei sovietice:

  1. Talentul său nu cuprindea doar cinematografia, dar și literatura. A scris cărți de poezii și proză: Zbucium (1956), Versuri (1970), Sufletul ciocârliei (1974) și plachetele Chemarea stelelor (1962) și Ritmuri (1965);  Vioara albă (1963), Bucolica (1966) și Lăutarii (1972), ultimele două fiind ecranizate de către el însuși.
  2.  Deși invita și actori renumiți să joace în filmele sale, Emil Loteanu prefera actori la început de drum, pe care îi modela după bunul său plac. Într-un interviu, compozitorul Eugen Doga afirma că eroii filmelor lui Loteanu aveau aceleași gesticulări și mimici ca însuși regizorul acestora. Printre actorii lansați de Loteanu enumerăm:  Svetlana Toma, Grigore Grigoriu, Victor Ciutac, Maria Sagaidac, Victor Soțchi-Voinicescu.
  3. Se poate spune că l-a descoperit și promovat pe Eugen Doga, devenind mai apoi prieteni. Compozitorul Doga susține că Emil Loteanu a fost cel care l-a motivat și i-a sugerat linia melodică pentru valsul din Gingașa și tandra mea fiară, regizorul fiind și unul dintre puținii oameni cu care compozitorul putea vorbi în română cât trăia la Moscova.

eugen-doga-si-emil-loteanu-discuta-un-scenariu-de-film-420px

  1. A candidat la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova pentru alegerile parlamentare din 25 februarie 2001 din partea Blocului electoral „Plai Natal”.
  2. A fost căsătorit cu actrița Galina Belyayeva timp de cinci ani (1976-1984). Cei doi au un fiu, care poartă numele tatălui său, Emil, locuiește în SUA, a studiat muzica, dar profesează avocatura.

galina-belyayeva-emil-loteanu-39867

dk9gsxhkeo

Abonează-te la articolele

Vip Magazin