I Love Ukraine!

PACE și SĂNĂTATE, două cuvinte pe care am început să le înţelegem. Fiecare la vârsta asta la care ne-a prins pandemia, apoi și războiul din Ucraina.

Acum, după atâtea pierderi umane, aș putea spune că mai bine era dacă nu ar fi fost aceste circumstanţe care să ne reamintească sensul adevărat al cuvintelor pace și sănătate.

…Ucraina este o ţară de care mă apropiam în fiecare an câte puţin. Omenește. În 2004, primul număr al revistei noastre a ieșit de sub tipar la Kiev. Am mers la cea mai mare tipografie de acolo, cea care tipărea sute de mii de exemplare de reviste ucrainești, baltice și… 3 000 de exemplare de VIP magazin. Ni se părea că a noastră e cea mai frumoasă și că, păcat că nu puteu citi româna, e și cea mai deșteaptă revistă. Oamenii ne-au tratat frumos, ca pe cel mai important client, deși, cu siguranţă, eram cel mai mic.

În câţiva ani am început să mergem cu prietenele la Bukoveli, unde Galina, o prietenă bună, se încumetase să construiască pe un vârf de munte, două vile superbe pe care le-a numit DOR. A fost emoţionant să regăsești dorul la Bukovel și, mai ales, să petrecem acolo câte o săptămână vara și una iarna, să culegem fragi împreună cu copiii noștri, iar seara să mâncăm plăcinte și să bem vin de acasă. În drum spre Bukovel, savuram cafeaua la Cernăuţi, un oraș care ne amintea de Brașov, iar pozele de la Cetatea Albă ne umplu și azi inimile de căldură.

Apoi, peste ani, Igor m-a făcut să îndrăgesc Odessa. Plajele, pietonalele pavate, oamenii culţi bine dispuși și restaurantele superbe pe care le adoră chișinăuenii. Acum 2 săptămâni am citit știrea că administraţia Odessei a minat plajele ca orașul să nu poată fi atacat de ruși pe cale maritimă… Azi, citesc că navele rusești se văd cu ochiul liber din Odessa. Oare ce ne va aduce dimineaţa?

Sufletele noastre sângerează. Și așteptăm pacea ca pe o izbăvire. Realizăm acum că nimic altceva nu contează decât pacea, pentru că poate veni o zi ca 24 februarie în care să nu avem decât o soluţie – să încercăm să fugim din calea flăcărilor lansate de niște demenţi care vor să stăpânească lumea…

I love Ukraine. I love Moldova.

Cu drag, Rodica Ciorănică

Abonează-te la articolele

Vip Magazin