Centrul de Psihosomatică – Un an împreună!

A trecut exact un an de când 7 fantastici specialiști în psihosomatică în frunte cu Lorina Buga şi-au unit energia în cadrul singurului Centru de Psihosomatică din Moldova.

O putere e minunată, dar şapte minţi la un loc sunt o forţă indestructibilă, care poate răsturna munţi!

Ei sunt cei cu răbdare și curaj să ne asculte fricile, să ne aplice terapiile care ne aduc mai aproape de noi înșine și ne ajută să ne cunoaștem mai bine, depășind blocajele adunate încă din copilărie. Doctori de minți și suflete, ei ne confirmă că nu există greșeli. Și că cele mai importante atribute sunt atitudinea și interpretarea.

Să-i cunoaştem pe fondatorii Centrului – Lorina Buga și Victor Castraveţ, dar și fantastica echipă formată din Alexandra Chitoroagă, Felicia Cheibaş, Vadim Popuiac, Victoria Levinschi şi Ana Agachi.

Text: Ileana Rusu Foto: Natalia Mitereva

Vestimentație: Kasandruta

Lorina BUGA

Despre cum putem dărui necondiționat iubire, despre cum să trăim AICI și ACUM

PRIMII PAȘI SPRE… AZI

Lorina, mă bucur să te cunosc și cred că trebuie să te complimentez – aveți un Centru în care mă simt acasă, poate chiar mai bine!

Mulțumesc, să știi că am căutat mult timp un loc în centrul Chișinăului, ceva care să fie… altfel. Și nu reușeam să găsesc. Ceva nu mergea. Și, la un moment dat – eram după o vacanță, cu mintea mai limpede – m-am întrebat: dacă e atât de complicat să găsesc, înseamnă că e la mijloc un alt motiv? Și dacă nu caut ceea ce trebuie? M-am întrebat ce îmi doresc, de fapt. Și am înțeles că îmi doresc un centru mare, în care să găzduiesc o echipă din mai mulți specialiști. Am văzut că pot și sunt în stare să formez și să ghidez această echipă de oameni – sunt cinci specialiști în psihosomatică – cu care rezonăm și avem un singur scop: cel de a dărui iubire necondiționată prin intermediul ședințelor terapeutice. Avem, chiar dacă suntem diferiți, aceeași viziune. Diferențele ne unesc și ne completează unul pe altul.

Nu am văzut nicăieri în lume un centru de psihosomatică, a fost o abordare individuală și mă bucur că soțul meu m-a susținut în toată această nebunie. Am creat condiții în care cei care vin să se simtă perfect. White wall-ul a fost transformat într-o adevărată casă plină de căldură, unde oricine poate fi înțeles și ajutat. La 21 octombrie anul trecut l-am inaugurat, eveniment la care au fost invitați prietenii, familiile noastre. Era un început de drum și toți eram curioși să aflăm unde ne va duce. Ne-am bazat pe încredere și pe dragostea pentru ceea ce facem. Astăzi suntem o echipă intactă, independentă. Ne bucurăm că un an de experiență a adus, de fapt, transformări, schimbări și zâmbete pe fețele a mii de oameni, care ne-au trecut pragul.

CÂND VENIM LA UN SPECIALIST ÎN PSIHOSOMATICĂ ȘI DESPRE FREUD

Venim la voi pentru că vrem să ne trezim subconștientul sau să îl inhibăm?

La un specialist în psihosomatică apelezi atunci când vezi că lucrurile nu merg așa cum îți dorești. E valabil pentru orice aspect, fie că e vorba de sănătate, blocaje mentale, relații, bani sau de comunicare cu cei din jur. Știu că pare oarecum bizar, dar orice aspect care are tangență cu viața noastră este de fapt ceea ce noi emanăm și atragem. Datorită unei ședințe în psihosomatică putem vedea geneza unor astfel de întâmplări, situații și chiar diagnoze.

Adică noi suntem cei care provocăm și atragem un anume ritm al vieții?

Provocăm e prea mult spus, pentru că sunt anumite informații cu care venim în această viață, genetice, acumulate de către și de la strămoșii noștri, cărora le datorăm viața. Și aspectul fizic ne arată că semănăm cu ei, dar le purtăm și ADN-ul, fapt demonstrat de știință. Aspectele psiho-emoționale din corp, minte și suflet își au la fel rădăcinile acolo.

Și defectele sau calitățile negative tot de la ei le-am moștenit?

Pentru noi calități negative nu există. Și nici defecte. Depinde de perspectiva din care alegi să privești totul. Orice forță pe care o avem poate fi folosită și în favoarea, și în defavoarea noastră și a celor din jur. Contează foarte mult atitudinea.

Dar cum putem noi, cu ajutorul specialiștilor în psihosomatică, să ne dezvoltăm o atitudine corectă?

Nici atitudine corectă nu există de fapt. Noi spargem toate stereotipurile legate de corect-incorect, responsabil-iresponsabil, abordăm o altă interpretare a vieții omenești și îi dăm valoare, în primul rând, omului în sine așa cum este el la moment. Și muncim în funcție de dorința lui, pentru că nu suntem în drept să îi dictăm ce să facă. Ne bazăm pe ceea ce este azi omul pregătit să schimbe, să transforme. Astfel, decidem în ce direcție să îl ghidăm.

Cum aflați asta?

Prin intermediul corpului său, al subconștientului, dar ne ajută și conștientul. Cumva mintea citește informația memorată deja și stocată în corp. Ca să ai această capacitate e nevoie de multă practică și, până nu înveți să o aplici asupra ta, adică să te asculți, să te cunoști, să îți rezolvi propriile traume, blocajele din toate domeniile, nu ai cum să fii neutru cu persoana din fața ta și să o simți cu adevărat.

Dacă vorbim de subconștient, părintele psihanalizei, Freud, recurgea la hipnoză. Utilizați și voi astfel de practici?

În fiecare ședință de psihosomatică există și persistă hipnoza, doar că noi o folosim pe cea ericksoniană. Este inofensivă. Simți că parcă ai fost în altă lume, dar ești mult mai conștient și noi apelăm la conștiință, astfel încât și cognitiv să fie schimbate deciziile, strategiile de viață, modelul de comportament. Doar așa putem ierta, accepta, iubi și face asta conștient. Încercăm să ne menținem în acel echilibru, când omul este și conștient, și în stare de hipnoză, dar și își simte propriul corp.

Clienții sunt informați despre strategia voastră de tratament?

Toate informațiile sunt făcute publice, le găsiți pe Instagram, pe Facebook, sunt live-uri în care lucrez cu oamenii public, deschis, cu acordul lor. Riscurile se reduc doar la faptul că observi cum corpul tău reacționează atunci când îți imaginezi o situație. Nu folosim medicamente sau droguri care induc stări halucinante.

Deci, omul conștient ajunge într-o stare de subconștient?

Da, or asta se produce din dorința lui. Tocmai de aceea este important să își programeze ședințele, să vină aici și să ne spună ce își dorește.

DE CE NU EXISTĂ BOLI ȘI GREȘELI

Atât tu, cât și soțul tău, faceți ședințe de psihosomatică. Ați trecut personal prin tehnicile pe care le aplicați altor persoane?

Neapărat. Sută la sută. Și recomand celor care apelează la orice specialist să întrebe în primul rând dacă acesta a aplicat tehnicile și asupra lui. Cred că este cel mai adevărat mod de a te încredința unui profesionist. Noi mergeam cu avionul la Moscova și acolo aveam ședințele cu specialiștii în psihosomatică, făceam cursuri de perfecționare, Școala de Psihosomatică. A fost un drum care continuă și azi, pentru că participăm la diverse perfecționări ca să fim AICI, să simțim, să practicăm și să vedem ce mai putem descoperi și utiliza în terapie. E o transformare spiritual-emoțională și cognitivă continuă.

Evoluăm tehnologic și informațional, dar a venit momentul când zicem gata, avem unde dormi, ce mânca, dar cu sufletul ce facem? Pentru mine e o evoluție, nu am mai întâlnit nicăieri o metodă mai rapidă și eficace de a ieși din impasurile pe care le întâlnim zilnic. Mai ales dacă luăm în considerare așa-numitele boli. Pentru noi nu există maladii, ci reacții ale corpului, care are un motiv de a se manifesta într-un anumit fel. Este vorba de blocajele financiare, de dragoste, orice tip de conflicte sau de frici.

Și există atât de multe! Cât de tare s-a debarasat lumea de aceste inhibiții și cum află de voi?

Cu cât mai mulți ani de experiență și expertiză am, cu atât mai mulți oameni au rămas mulțumiți de rezultate. Când cineva aude de la altă persoană că a fost și a aplicat terapia, mai ales când e vorba de bărbați, oameni de afaceri sau din domenii cu autoritate într-un anumit mediu – cei din jur încep să își schimbe interpretarea și stereotipurile legate de rușinea care te împiedică să apelezi la un psiholog sau, mai ales, la un specialist în psihosomatică. Automat, oamenii cred că suntem nebuni și noi le spunem ok, și ce? Noi avem o altă abordare față de orice interpretare, îi înțelegem perfect.

Vă este ușor să trăiți, probabil, din momentul în care negați și faptul că ar exista greșeli.

Dacă eu cred că există greșeli, atunci toată viața îmi va fi frică să trăiesc. Ca nu cumva să greșesc. De ce nu există greșeli? Pentru că dacă am comis deja o acțiune, niciodată în mod real nu mă voi putea întoarce în timp să văd ce s-ar fi întâmplat dacă procedam altfel. Înseamnă că niciodată nu voi putea aprecia alegerea din acel moment drept o greșeală, pentru că nu voi avea alternativă. În munca mea mă bazez doar pe logică, reducem totul la rațiune argumentată.

Interpretarea e momentul parazitar care ne distruge.

Da, le spun clienților: copilul nu îmi aparține, chiar dacă a crescut în mine. În caz contrar, orice frică de-a mea legată de el se va răsfrânge și asupra lui. Când suntem la distanță, copilul se simte în nesiguranță și atrage tot felul de neplăceri și eu, la fel, sunt în nesiguranță pentru că nu e lângă mine.

Să înțeleg că voi, într-un fel, sunteți promotorii Legii Atracției Universale?

E prea mult spus. Dacă vom susține asta, mulți oameni nu își vor mai asuma consecințele propiului comportament sau propriilor acțiuni, afirmând că nu au nicio vină că au atras o situație sau alta. Nimeni nu e vinovat de nimic, dar Legea respectivă funcționează. Psihosomatica vine cu posibilitatea de a schimba informația genetică cu care am venit pe pământ și pe care nu o simțim „a noastră”. Mai exact, interpretarea genetică. Dar trebuie să fim conștineți, să ne asumăm ceea ce simțim și să transformăm asta în favoarea noastră și a celor din jur.

Se întâmplă ca persoanele care vin la voi să se opună argumentelor? Să fie reticenți față de terapia utilizată, să refuze să facă apel la subconștient?

O bună parte din clienții și pacienții noștri apelează la noi în ultimă instanță, după ce au încercat totul și nu mai știu ce să facă. Și vin cu zeci de analize, ani de zile de tratamente prin Europa, SUA și spun că toți medicii dau din mână și nu îi pot ajuta, niciun tratament nu funcționează. Ajung la noi când sunt disperați și pregătiți să creadă altceva. Ideea noastră însă nu e să promovăm încrederea în psihosomatică, ci încrederea în sine. Cel care intră în cabinet și îmi zice că doar eu îl pot salva, primul lucru pe care îl aude de la mine e – „nicio șansă”! O spun de la început, foarte rece și dur. Am cazuri când refuz omul din start, pentru că simt că vrea să se agațe de mine sau de o teorie care să-l salveze. Și asta îl conduce automat spre distrugere. Observ asta ca specialist și îl fac să se dezamăgească de tot ce există, ca să revină la sine. E o parte din terapie.

Oamenii vin aici să-și confirme că au dreptul să facă așa cum simt. Am fost „dresați” în ultima sută de ani să corespundem unor norme standard, iar libertatea din noi se zbate și vrea să fie exteriorizată. Cum? Prin reacții biologice, prin diferite stări, psihoze, nevroze, conflicte, blocaje. Și asta e libertatea aceea veritabilă. Nu facem decât să ghidăm persoana spre a-și permite să simtă. Și îi confirmăm că are voie să facă ce îi place. Dar nu din orgoliu, ci din dragoste pură.

TOPUL FRICILOR LA MOLDOVENI

Dacă e să facem un top al fricilor la moldoveni, care e pe primul loc?

Conflictul de bază aflat la cea mai mare parte a blocajelor, inclusiv reacțiile biologice, este frica de gura lumii. Din păcate, e ceva valabil în practica mea de ani de zile și în cazul a mii de oameni. A-ți fi frică de gura lumii, înseamnă să te simți rușinat, vinovat, timorat și ajungi să îți inhibi propriile emoții chiar și atunci când intri în conflict cu tine însuți. Atunci se naște și acea reacție biologică neînțeleasă de noi. E o problemă de națiune, de educație. Nu putem să negăm de exemplu propria furie, ea se va inhiba într-un organ biologic ce va reacționa ulterior. Sunt realistă, dar cred în minuni. Credința e ceva intangibil, invizibil, dar totuși real. Niciodată nu spun „crede în mine” sau în psihosomatică, ideea e să crezi în ceea ce ai în interior și nu poți atinge cu mâna, însă poți închide ochii și simți.

SUFLETUL E MATERIE

Oamenii de știință au demonstrat că sufletul e materie și cântărește câteva grame…

Asta le și spun celor sceptici: există dovezi științifice! S-a demonstrat științific – sufletul există – e o energie pe care o putem simți! Când spui „te iubesc”, simți satisfacția în interior și nu o poți scoate din tine și pune pe tavă. Și îi întreb: ce veți pierde dacă veți crede? Deși pun accentul pe logică, am simțit dintotdeauna că sunt empatică, că vreau să simt oamenii. În conceptul de psihosomatică am inclus hipnoza ericksoniană, noua medicină germanică, credința în Legea atracției și Efectul Placebo, dar îndemnul meu e să apelăm și la logică. Orice extreme sau credință în exces pot distruge într-un final.

Fericirea există sau e o iluzie?

Fericirea e o stare pe care o avem în fiecare secundă. Doar că nu știm să o conștientizăm și să ne bucurăm de ea. Cred că fericirea rezidă și în faptul că noi putem respira ACUM. De percepție depinde tot. Fericirea este recunoștință și o conștietizare a propriei vieți. Dar ce facem cu viața noastră – e o alegere.

Victor CASTRAVEȚ

Co-fondator Centrul de Psihosomatică și Academia de Psihosomatică din Moldova; Licență în Business și Administrarea Afacerilor, ASEM; Masterand în Psihologie Clinică, ULIM; Formare în Hipnoterapie Medicală, România; Școala de Psihosomatică PSY 2.0 Moscova; Specialist în Psihosomatică

Am urmărit transformările celor care au făcut cursurile Academiei de Psihosomatică. Am văzut cum se schimbă oameni și viețile lor în momentul în care conștientizează că poartă în ei tot ce au nevoie pentru a crește, a se dezvolta, a se iubi exact așa cum sunt. Nu am avut nicio clipă îndoiala dacă este sau nu nevoie de un Centru de Psihosomatică în țara noastră. Am știut că da. Am știut că vom împărtăși bucuria și sclipirea din ochi cu cei care ne vor trece pragul. Nu este despre o filosofie complicată – este de fapt mult mai simplu. Purtăm în noi tot ce avem nevoie pentru a trăi o viață echilibrată, împăcată cu noi și fericită. Mai purtăm și „bagaje”, care ne încetinesc cursul. Iată cu acestea este nevoie să lucrăm pentru a deveni mai „ușori”.

Omul trebuie să-și dorească, să caute, să se întrebe. Procesul de transformare personală și creștere nu se oprește niciodată, decât dacă îl stopăm noi. Altfel, Universul și corpul nostru ne dau tot ce avem nevoie pentru a ne dezvolta. Am cunoscut Psihosomatica pe când în țara noastră nu se cunoștea despre minunile pe care le face, sau, mai bine zis, pe care le putem face noi, singuri, fiecare pentru el, cunoscând legile ei. De-a lungul timpului am văzut mii de cazuri în care soluțiile la dificultăți erau de fapt în cei care se confruntau cu ele. Și le descopereau odată cu ședințele Centrului sau cursurile Academiei. Este de fapt un proces simplu. Te oprești, faci liniște în jur, faci liniște în tine și lași corpul să te ducă mai întâi către problemă, apoi către soluție.

Fiecare limită este de fapt un nou început. Fiecare limită ne provoacă să creștem, să ne dezvoltăm. Putem avea percepții diferite asupra evenimentelor prin care trecem. Le putem trata ca „sfârșitul lumii” sau ca pe un nou capitol din cartea vieții noastre. Mușchii nu cresc, decât atunci când sunt forțați să o facă, prin frică, prin durere, ajungem să construim ceea ce ne dorim. Durerea este de fapt dovada că suntem vii, că nu s-a renunțat încă la noi ca oameni pe acest pământ, că ni se dă șansa să ne continuăm cursul. Nu trebuie decât să privim orice limită ca pe o altă, nouă etapă, un alt nivel.

Alexandra CHITOROAGĂ

Licență în Psihologie, ULIM; Master în Consiliere Psihologică, ULIM; Formare în Psihopedagogie, UPS „Ion Creangă”; Școala de Psihosomatică PSY 2.0 Moscova; Psiholog; Specialist în Psihosomatică.

Am descoperit Psihosomatica încă în facultate, dar mi-a trezit curiozitatea să o cunosc mai bine și să mă specializez în acest domeniu după ce am avut o ședință cu Lorina Buga. Atunci am simțit pe propria piele care au fost efectele acestei terapii și cât de benefică a fost ,,intervenția”.

După acea ședință am decis să mă specializez în Psihosomatică și să studiez acest domeniu mai detailat pentru a mă simți mai ușor, mai sănătos și a reuși să trec peste anumite situații dificile. Și ca să ajut și alți oameni, de ce nu?

Un an de activitate în Centrul de Psihosomatică e ca un montagne russe: în fiecare zi aflu ceva nou și, bulversant de multe ori, descopăr oameni cu istoriile lor de viață, emoțiile pe care le trăiesc atunci când trec prin diferite situații plăcute sau mai puțin plăcute și observ cum reacționează la aceste momente. În același timp, aici am aflat că am cei mai buni colegi, suntem pe aceeași undă și avem multe interese comune. Mă descopăr pe mine atât personal, cât și profesional și asta îmi aduce o plăcere deosebită. Centrul este locul unde mă simt printre ai mei, ca acasă. Și asta înseamnă că sunt în locul potrivit, cu oamenii potriviți!

Un sfat simplu și cald pentru cei care vor citi aceste rânduri: Dacă ai ajuns la limită, cu siguranță cunoști deja care este motivul ce te-a adus spre ea. Iar acum nu ai decât să descoperi cum poți să îndepărtezi barierele. Trebuie să crezi și să accepți că sunt oameni care te pot ghida ca să-ți găsești ieșirea din labirint. Altfel nu ai cum să mergi înainte și să fii liber!

Totul depinde de tine, atâta timp cât îți dorești să părăsești pereții imaginari și dacă ești gata să îți asumi responsabilitatea, să alegi un alt drum ca să fii sau să faci altfel. Important este că din orice impas există o ieșire, e nevoie să ai încredere și dorință să o găsești!

Felicia CHEIBAȘ

Licență și Masterat în Relații Internaționale și Marketing, ASEM; Life Coach & NLP Practitioner, UAE; Formare în Hipnoterapie Medicală, România; Specialist în Psihosomatică; Formare în Psihopedagogie, UPS „Ion Creangă”; Autoare de cursuri terapeutice pentru dezvoltarea personală.

Am descoperit psihosomatica acum aproximativ opt ani, când mama mi-a vorbit de cartea lui Louise Hay „Poți să îți vindeci viața”. Citind-o, am rămas fascinată de cât de inteligent este corpul nostru și mi-am confirmat la un nivel mult mai profund că tot ceea ce se întâmplă cu noi, atât în interior, cât și în exterior, are o legătură, un sens. Nimic nu este întâmplător, iar dacă începem să ne punem întrebările corecte, mereu vom găsi răspunsul și rezolvarea oricărei situații.

Apoi, după acel moment de conștientizare, au urmat multe cursuri de autodezvoltare în afara țării, în care multe adevăruri începuseră să îmi fie descifrate altfel. Odată cu începutul pandemiei, deja practicând coaching-ul și NLP-ul în sesiunile cu clienții, am descoperit psihosomatica altfel și imediat am simțit că aceasta e drumul meu și că vreau să aprofundez această direcție.

Este foarte importantă prezența unui mentor în cele mai mari etape de cunoaștere a acestui domeniu. Fiecare om de succes are mentori în viața sa, fiindcă știe că mentoratul îți salvează ani buni de căutări și încercări eșuate. Ceea ce poți obține singur în 5-7 ani, alături de mentorul potrivit obții în 6-12 luni. Acesta, prin întrebări potrivite, îți va deschide ochii la lucruri pe care nu le poți vedea. De ce? Pentru că ne este cel mai greu să ne uităm chiar sub nasul nostru.

Omul ajunge la limită atunci când își impune să demonstreze ceva, să fie cumva, numai nu el însuși. Și atunci un mod înțelept de a acționa este să îți dai voie să cedezi, pentru a vedea de fapt pentru ce faci ceea ce faci și ce emoție stă la bază. Astfel, începi procesul de regăsire interioară. Iar apoi, acceptarea sinceră a situației te va transpune pe o nouă treaptă a evoluției.

În cadrul Centrului suntem gata să te ghidăm spre eliberarea blocajelor, fricilor distructive și să te susținem să găsești motivarea în tot ce vrei să faci cu adevărat. Te vom ajuta să răspunzi sincer ce dorești să faci pentru tine, pentru că viața este doar a ta.

Vadim POPUIAC

Masterand în Psihologie Clinică, USEM; Formare în Hipnoterapie Medicală, România; Școala de Psihosomatică PSY 2.0 Moscova; Specialist în Psihosomatică.

M-a pasionat Psihosomatica de mai mulți ani. Am rămas surprins să aflu cum această știință medicală poate influența și schimba starea și viața unui om, începând de la unele simptome simțite în corp – până la vindecarea unor reacții biologice pe care noi obișnuim să le numim boli.

Voi veni aici cu un exemplu simplu de tot: afecțiunile urechii, care este un organ de auz, dar și un organ de simț al echilibrului. Din punct de vedere psihosomatic, la baza unei simple otite la copii stau de fapt niște situații conflictuale: cazurile în care părinții se ceartă zgomotos și deranjant, să zicem. Copilul vrea să își acopere urechile ca să nu audă acel zgomot, dar nu poate influența tot ce se întâmplă. Sau, v-ați întrebat vreodată de ce ni se înfundă urechile? Răspunsul poate fi extrem de simplu: că nu vrem să auzim ceva ce nu ne convine sau nu ne place și ne autoizolăm. Asta încercăm să aflăm și să explicăm atunci când stăm față în față cu un pacient. Identificăm cauza și găsim soluția. Am rezultate faine în ședințele legate de relațiile de cuplu sau sarcinile care întârzie să vină. Fac și voluntariat la liceul „Spiru Haret” unde le vorbesc elevilor despre frica de eșec și orientarea în carieră. E proiectul meu de suflet.

În cadrul Centrului de Psihosomatică sunt din prima zi și aici am descoperit cât de frumos poți să trăiești când găsești armonia și echilibrul între suflet, minte și corp. Realizez asta zilnic în lucrul cu persoanele care vin pentru a fi ghidate în depășirea unor blocaje, frici și chiar cu diagnoze clinice. E tare frumos să observăm cum persoanele se eliberează de supărări, convingeri limitative și alte blocaje psiho-emoționale.

Când nu știți ce să faceți mai departe – trebuie să înțelegeți că singura limită este cea setată în mintea voastră. Deci, asta ar însemna că schimbarea depinde doar de voi. Mereu există o soluție, întrebarea este doar cât de mult vă doriți acest lucru.

Alegem viața, alegem să iubim, alegem să facem totul din plăcere, astfel vom simți curiozitate pentru fiecare zi.

Victoria LEVINSCHI

Licență în cadrul Universității de Medicină „N. Testemițanu”, cu recalificare în Psihologie; Masterand în Sănătate Mintală Publică, USMF; Școala de Psihosomatică PSY 2.0 Moscova; Psiholog; Specialist în Psihosomatică.

Am fost mereu atrasă de psihologie și curioasă să aflu cum funcționează corpul uman. Despre psihosomatică am auzit și învățat încă în anii de studenție la medicină. Eu, venind din familie de lucrători medicali, am căutat mereu soluții medicale, până am ajuns în diferite situații de viață în care am înțeles că medicina nu are soluție și răspuns la absolut toate întrebările mele. Am studiat din diferite surse despre spiritualitate, ezoterie, astrologie, noua medicină germanică și auto-vindecarea trupului – în mare parte direcții pentru care nu există explicație științifică. În perioada maternității, am apelat personal, pentru prima dată, la o ședință de psihosomatică. Acesta a fost debutul drumului meu spre ce este acum.

Acest an în cadrul Centrului a fost pentru mine foarte intens și plin cu de toate, atât pe plan emoțional, cât și ca experiențe. Cea mai mare descoperire pentru mine este și continuă a fi cunoașterea Omului și a psihicului său. Pot spune că în acest an am devenit mai bogată pentru că mai am o familie: echipa Centrului de Psihosomatică e devenit cea de-a doua familie a mea, la care țin și pe care o iubesc mult. Am descoperit că omul are o forță enormă și, dacă își dorește ceva, poate obține aceasta doar luând o singură decizie. La fel, am învățat să cred în cei din jur, în puterea lor și în faptul că omul are nevoie de om pentru a se cunoaște, ajuta și dezvolta.

Pentru extinderea propriei conștiințe este nevoie de un observator și o persoană din exterior. Am auzit cu toții fraza: „Dintr-o parte se vede mai bine”, ceea ce e pur adevăr și are sens. Pe lângă ghidarea pe care ți-o oferă, te mai și motivează, lucru important pentru creșterea individualității personale.Recomand cu drag cursurile Academiei de Psihosomatică și curajul de a apela la un specialist din cadrul Centrului de Psihosomatică. Cu pași mici, dar siguri, ne îndreptăm spre un viitor mai prosper, o societate împăcată cu sine și sănătoasă, apelând la psihoeducație, psihocorecție și, desigur, psihosomatică.

Ana AGACHI

Formare Theta Healing, România; Formare Citirea Energetică, Rusia; Formare Citirea Cronicilor Akasice, Rusia; Specialist în Psihosomatică.

Psihosomatica și magia ei am descoperit-o când am fost prima oară la terapie la Lorina Buga. Nu știam și nu bănuiam că putem fi colege într-o zi, dar acea întâlnire m-a convins și m-a făcut să simt cu adevărat că gândurile, emoțiile și convingerile noastre ne infuențează starea de bine.

Un an de activitate în cadrul Centrului a fost un an plin de zâmbete, lacrimi, eliberări, conștientizări atât personale, cât și în lucrul cu clienții. Eu m-am redescoperit pe plan spiritual, emoțional și energetic. Și în cursurile făcute, dar și în proces, în timpul practicilor de lucru cu clienții.

Mă simt împlinită și la locul în care trebuie să fiu, atunci când clientul descoperă că are deja tot ce îi trebuie pentru a reuși ce își propune. E necesar doar să își permită să descopere potențialul pe care îl are.

Eu iubesc mult copiii și mare bucurie a fost când am aflat că două femei au rămas însărcinate după ce și-au eliberat fricile în ședințele de psihosomatică. Fiecare reușită a clientului este pentru mine o realizare personală, pentru că magia este în fiecare din noi și fiecare se schimbă atât, cât își permite el.

Suferința nu are legătură cu evenimentele care se întâmplă, ci cu reacția omului față de ele. Primul lucru pe care îl recomand este să încerce din poziția unui observator să înțeleagă ce l-a adus în acest punct și să vadă ce se schimbă în percepție. Poate găsește soluții, poate acceptă lecția celor întâmplate, poate învață să se iubească și să nu mai repete anumite decizii. Iar dacă simte că nu reușește singur, să apeleze la o ședință în psihosomatică, în care va fi ghidat spre sine, cel adevărat.

Pentru că cel mai lung drum este cel către tine însuți, este bine să ai lângă tine un mentor care să te ghideze în acest proces și să te ajute să descoperi noi resurse interioare. Am și eu, la rândul meu, un mentor la care apelez în procesul meu de auto-descoperire și dezvoltare. Oricât de mult am evolua spiritual, emoțiile noastre precum frica, furia, tristețea, bucuria și multe altele – fac parte din viața noastră și uneori avem nevoie să fim ghidați de un specialist în domeniu pentru a le putea identifica, trăi și pentru a ne putea elibera de unele dintre ele.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin