Corina Călugăru – Diplomați moldoveni în străinătate | Omul Anului 2020

Fișier

Funcție: Diplomat/ Ambasador; Reprezentant permanent al Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei;
Data și locul nașterii: 19.11, or. Orhei
Studii: Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Drept, filiera francofonă; Facultatea Economie, Bănci și burse de valori, masterat în Drept, USM; Studii de securitate, SNSPA, București, precum și Geneva, în prezent – studii de doctorat;
Coordonare: Iuliana Mămăligă
Foto: Arhiva personală

În adolescență i se promitea o carieră în medicină, dar a evitat-o diplomat. Profesorii din școală i-au încurajat talentele de oratorie, dezbateri și în domeniul istoriei, așa că a luat pas cu pas drumul diplomației. Mai târziu, a ocolit și avocatura, o sferă unde a încercat să tatoneze terenul, revenind la ceea ce îi place. Acum, Excelența Sa Corina Călugăru este Reprezentantul Permanent al Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei. Nici în 2020 provocările nu i-au ocolit portofoliul de sarcini, unul destul de stufos și de-o importanță majoră pentru țara noastră.

ANUL 2020 a fost programat drept unul simbolic al aniversării celor 25 de ani de la aderarea Republicii Moldova la Consiliul Europei ori totul a fost modificat. A avut loc resetarea modalității de a lucra și priorităților, pentru ca în final să fie rezultate înțelese și palpabile în timp. Respectiv, în pofida circumstanțelor pandemice am reușit negocierea și adoptarea noului Plan de acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2021-2024 care vine cu proiecte de asistență în valoare de circa 14 mln. euro, dar am și continuat parteneriatul activ și solid cu Organizația. În rest, în cadrul reuniunilor, care sunt în cameră și mai puțin publice, împreună cu echipa am reușit să menținem poziția fermă în subiectele privind țara noastră și integritatea teritorială a Republicii Moldova.

ÎN CAPACITATEA DE COORDONATOR tematic pentru politica informațională cu suportul statelor membre, am prins cum un obiectiv devine politic – Inteligența Artificială, fiind creată și lansată activitatea Comitetului ad-hoc CAHAI care lucrează asupra elaborării unui nou tratat internațional privind Inteligența Artificială.

IAR ÎN CAPACITATE de Președinte al Comitetului Părților la Convenția privind combaterea traficului de ființe umane am reușit să avansăm obiectivul reglementării prevenirii traficului prin munca forțată, urmând a fi elaborate noi standarde în domeniu. În spate sunt eforturi mai puțin evidente pentru public, dar dinamica diplomației multilaterale și vocea Republicii Moldova, în ciuda condițiilor pandemice și trecerii la modalitatea online și hibrid, își menține tempoul.

ORICE DECIZIE PROFESIONALĂ sau personală devine o povară dacă nu ai suficient timp, resurse, informații sau oameni de la care ai putea obține un sfat sau idee. Până la acest moment, cele mai grele decizii se dau între cele ce țin de țară/imaginea țării.

TOTUL ÎNCEPE DE LA DISCIPLINĂ. Nu dau mâinile în jos și lupt. Iar dacă pierd, nu ratez lecția. Lucrul asupra mea pentru a deveni o versiune mai bună decât ieri l-aș considera cea mai importantă reușită pe parcursul vieții. În domeniul în care activez e nevoie de multă muncă, spirit analitic, capacitatea de a lua decizii la rece, inclusiv cea de a stabili priorități și de a convinge. Nu cred că sunt un om de succes. Fricile sunt atât de individuale. Acum mai toți se tem de viruși…

PANDEMIA A INDICAT CLAR relativitatea a tot cu ce ne-am obișnuit până acum. Fiind obișnuită cu o agendă intensă, reuniuni și delegații, imediat totul s-a oprit și între timp a fost necesar de a ne readapta, dar și menține tempoul activității, care în cazul țării noastre la Strasbourg este unul alert și constant. Marea parte a muncii a trecut în regim online și hibrid, or, abordarea digitală în diplomație este anevoioasă și pierde unele nuanțe, motiv pentru care contactul/contactele directe și umane vor rămâne mereu necesitate și mai puțin fezabile a fi modificate în timp. În rest, teoria puterii momentului prezent al lui Eckhart Tolle a devenit o practică cotidiană.

AM MULTE PASIUNI, psihologia și designul fiind câteva dintre ele. Mai nou, descopăr că am talent și pentru a găti. Spiritul meu creativ, artistic mă ajută și în acțiunile de promovare a valorilor și tradițiilor naționale, inclusiv a pictorilor și autorilor de carte din R.Moldova. Țara noastră are un patrimoniu cultural care trebuie pus în evidență și apreciat la justa lui valoare de întreaga Europă și comunitate internațională.

MAMA ESTE OMUL care mă inspiră. Dedicația față de tot ce înseamnă medicină non-stop și pacienți, dar și înțelepciunea și iscusința cu care ne-a educat de a fi oameni. Este prietena și doctorul care mă susține, critică și încurajează.

COLOANA SONORĂ A VIEȚII mele ar fi compusă din muzică clasică, tango, poate un vals al lui Eugen Doga, poate și note de thriller…

DACĂ VOI OBȚINE UN MILION DE EURO, aș introduce programe de dezvoltare de diferit gen pentru elevi și adulți, persoane cu necesități speciale. Vreau să fie destinate la avansarea economică, dar și la coeziunea socială. Fiecare persoană are un potențial și acesta trebuie descoperit, valorificat adecvat. De exemplu, profesorii care s-au pensionat ar putea fi implicați în proiecte de dezvoltare pentru elevi, inclusiv cu necesități speciale și, respectiv, ar fi asigurată o contribuție în plus la mica pensie, elevii ar avea noi performanțe și încurajare pentru un viitor mai sigur. Apoi, aș mai opta pentru WC-uri moderne în toată țara sau cel puțin în spitale și școli pentru că de aici pornește nivelul de civilizație.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin