Corina Visan: „Între miracol și rațiune”| #womeninspire

Obstetrician-ginecolog, Invitro Diagnostics

Medicul obstetrician-ginecolog Corina Visan are o viziune aparte despre Femeia secolului XXI. Consideră că profesia ei este un adevărat miracol. Adoră gențile mari în care să încapă totul, citește mult și preferă liniștea. Își iubește familia și crede că cea mai importantă lecție a vieții e să învățăm să suferim în tăcere. Pentru că uneori tăcerea spune mai multe decât miile de cuvinte…

Femeia secolului XXI, la general vorbind, și-a pierdut treptat esența genului.

Cât de apreciată este astăzi profesia de ginecolog? Poate fi apreciat orice domeniu în medicină. Este un dar de la Dumnezeu și nu fiecărui îi aparține. În calitate de doctor obstetrician-ginecolog pot afirma cu multă mândrie și pasiune că profesia mea este un miracol.

Ce v-a determinat să alegeți anume acest drum? E o întreagă poveste. Când eram mică și ajungeam în spital, mă uitam cu admirație și mult drag la fiecare pas făcut de medicul care mă trata și astfel mi s-a trezit pasiunea pentru halatul alb.

Se spune că, corpul femeii este o adevărată enigmă. Ce nu cunosc bărbații despre noi? Femeia a fost mereu o enigmă. Au încercat s-o cunoască bărbații îndrăgostiți, bărbații indiferenți, bărbații profesioniști în ale filosofiei și psihologiei, bărbații poeți. Niciunul nu a reușit. Doar că ea, femeia, nu se recunoaște în multe lucruri care le face, cuvinte care le spune, sentimente care le simte și astea mai mereu o fac să fie iritată, frustrată, nemulțumită, deranjată de orice fleac, deprimată de acel „nu știu ce” pe care nu îl primește. Treptat, aceste stări emoționale au făcut-o răzbunătoare, trădătoare, aerată, dură și în căutare de un ceva care să-i dea încredere și să-i inspire sentimentul că este dorită. Femeia secolului XXI, la general vorbind, și-a pierdut treptat esența genului. După mine, încercarea disperată a femeii de a fi „egală” cu bărbatul e o luptă cu morile de vânt. Zicea un om al bisericii că femeia care dorește egalitate cu bărbatul nu face decât să lupte pentru propria sa dispariție. Nu vreau să fac neapărat referințe religioase și totuși, cât de bine a spus-o…

Ce transformări au loc în mintea și sistemul nostru psihologic atunci când devenim mame? Trebuie să spunem că ceea ce frecvent numim depresie postnatală este o tulburare ce poate avea mai multe grade de severitate. Nu toate formele sunt patologii psihiatrice, ci sunt manifestări normale de adaptare. Atunci când mama nu are un istoric de depresie înainte de copil, este vorba de o tulburare emoțională post-partum, tranzitorie, frecvent asociată cu anxietatea. Prevenția tulburărilor emoționale postpartum se poate realiza prin monitorizarea corectă și adecvată a sarcinii.

Femeia secolului XXI, la general vorbind, și-a pierdut treptat esența genului.

Care hormoni ne încurcă să fim fericite? Altfel zis, de ce plângem atât de des și de mult? Femeia este o ființă emotivă – dramatizează unele lucruri, plânge din orice, este mai puțin imună la cuvinte jignitoare, abia de reușește să-și stăpânească emoțiile. Și nu condamn femeia pentru ceea ce îi ghidează sufletul să simtă și să facă. După mine, când nu știi cum ar fi mai bine și care ar fi cea mai bună decizie, să faci ceea ce îți spune sufletul, dar să analizezi consecințele. Cea mai importantă lecție a vieții e să învățăm să suferim în tăcere, spunea un om al cuvântului. În cazul femeii, aș întări și mai mult acest mesaj.

Care sunt cele mai recente inovații în planul prevenirii și combaterii cancerului de col uterin? Pe lângă informarea și schimbarea de comportament a femeilor, în ultimul deceniu au fost obținute rezultate importante în cadrul sistemului de sănătate, cum ar fi crearea unor instituții medicale de importanță strategică – Unitatea de Coordonare a Implementării Screening-ului de Col Uterin și Centrul Național de Referință în Colposcopie. Totodată, specialiștii medicali au fost instruiți, iar laboratoarele de citologie au fost dotate cu echipament performant.

Câte gravide ați consultat în timpul pandemiei? Am avut zece gravide care au trecut prin momente destul de dramatice. Fiind cu Coronavirus, exista riscul de a pierde sarcina. Un caz real – o femeie însărcinată în a 22-a săptămână era internată în Secția reanimare. Era în comă. Au fost salvați și mama, și bebelușul. Am găzduit-o chiar acasă la mine și i-am acordat ajutorul necesar.

text: Ileana Rusu, Foto: Lina Burbulea

#căutare

Abonează-te la articolele

Vip Magazin