Cristina Eni: Designerul Diasporei | #womeninspire

Fondatoarea ENI DESIGN INTERIORS

Este atât de tânără și atât de frumoasă, încât la prima vedere e puțin complicat să crezi că în fața ta stă un arhitect și designer care știe să administreze un simandicos birou cu zece angajați, dar și cum să vorbească cu muncitorii fără mari universități de pe șantierele din Moldova sau Italia. Le-a învățat pe ambele. Pentru că și-a dorit să fie tratată pe potriva capacităților și a gradului său de implicare în fiecare proiect.

Chiar și atunci când motivația dispare, îți vine în ajutor disciplina și dorința de a realiza scopurile.

Cristina, ai reușit o listă impresionantă de lucruri importante până la 32 de ani: doi copii, familie, studiou de design, o echipă. Cum îți explici aceste reușite? 

A fost o cale pe alocuri dură, însă atunci când iubești ceea ce faci și când îți dorești să fii printre primii, nu există niciun obstacol. Este nevoie de mult curaj, ințelepciune și talent. Chiar și atunci când motivația dispare, îți vine în ajutor disciplina și dorința de a realiza scopurile.

Chiar și atunci când motivația dispare, îți vine în ajutor disciplina și dorința de a realiza scopurile.

Drumul spre design și arhitectură a fost o întâmplare sau un vis de demult?

 A fost un vis care… din întâmplare, l-am transformat în realitate.

Femeile pot totul? 

Femeile pot totul când în suflet și acasă totul este bine și armonios. Nu sunt genul de femeie care consideră că lumea ar fi mai frumoasă fără bărbați sau noi nu avem nevoie de ei. Da, noi putem totul, dar cu susținerea lor devenim mai perfecționiste, mai puternice, mai înțelepte, mai sigure în acțiuni. Eu am nevoie de umărul bărbatului nu pentru realizare, dar pentru a savura succesul acestei realizări și viața alături de el.

Cât de simplu sau din contra, complicat, e pentru o blondă ca tine să ajungă să fie credibilă în mediul bărbaților din această industrie? 

Nu a fost simplu deloc. Îmi amintesc cu lux de amănunte primele vizite pe șantiere cu electricienii și inginerii. Mintea îmi striga „OMG”, iar intuiția „Tu poți, tu știi. Ia proiectul în mână și spune tot ce știi și ce consideri că este corect!”.

Ai găsit limbaj comun repede? 

Până astăzi mai am divergențe cu muncitorii. De fapt, dintotdeauna a existat un battle între designer și meseriași, o știu toți. Noi, designerii, suntem foarte creativi, inovativi, în mod special atunci când creăm proiecte de autor. Meșterii însă sunt obișnuiți să execute standart și rapid, doar că aici intervine un factor foarte important numit client! Decizia îi aparține lui.

Care sunt tendințele în arhitectura urbană? 

Sustenabilitate. Landscaping inteligent. Recuperare și reciclare. Soluții de organizare. Omenirea a devenit foarte atentă și responsabilă în fața planetei și, din acest motiv, producătorii au inventat o mulțime de soluții arhitecturale pentru a proteja mediul.

Și în design – ce preferă moldovenii și clienții tăi din diasporă?

Moldovenii preferă proiecte în stilul neoclasic, chic design și luxury design cu accente din stilistica ecletică. Pe când ce-i din diasporă sunt mai conservatori, în stilul țărilor în care locuiesc. Ei pledează pentru minimalism, stilul loft și japandi.

Tu personal, în ce stil te regăsești?

 Eu mă regăsesc în orice stilistică, deoarece sunt foarte diferită. Din acest motiv îmi place să le combin. Accentele din stilistica eclectică, ce redau o atmosferă – retro style, metalele din stilistica loft, care accentuează personalitatea interiorului și aspirațiile de lux, minimalismul – pentru că urăsc dezordinea, iar lucrurile trebuie să fie aranjate fiecare la locul lor. Exact ca fericirea și elementele din art deco. Un tablou sau o sculptură pe fundalul unui perete colorat mereu va avea un farmec aparte.

Am putea afirma că ești Designerul Diasporei? În ce țări putem regăsi proiectele tale? 

Ce mult îmi place acest nick name „Designerul Diasporei”. Asta mă duce cu gândul la toți care au plecat de acasă pentru o viață mai bună și faptul că au apelat la serviciile mele înseamnă că au reușit. Avem proiecte realizate în Italia, Spania, Franța, Marea Britanie, Germania, România.

Cristina, ce ar trebui să știe viitorii clienți despre tine?

Că sunt o fire ambițioasă, care dorește să aducă în casele oamenilor confortul, frumosul și luxul. Nu luxul cel scump, dar cel care vine din ergonomia corectă a planificării și selecției culorilor.

Text: Rodica Ciorănică, Foto: ELISABETH ZHILTSOVA

#design

Abonează-te la articolele

Vip Magazin