Cuvântul declanșează emoțiile din interiorul nostru

Starea de bine sau de rău are la bază cuvinte…sau lipsa lor. Mai demult m-a întrebat cineva ce sunt cuvintele?! și i-am răspuns: cuvintele dor.

Dor… cuvânt ce poate fi interpretat. Depinde cum vrei să-l citești, să pui accentul, să-l simți, și în general dacă vrei asta sau nu.

Apoi, vine altă zi, când eu am întrebat ce semnifică dor(ul)?! și mi s-a răspuns: Dorul e atunci când n-ai ce face.

Atunci când n-ai ce face, te-ncearcă stări, care mai de care. Și-n fond au la bază cuvintele… . Ce joc de cuvinte.

N-am întâlnit nimic altceva care să reușească să trezească în mine mai multe stări (sentimente, simțiri). Câteodată concomitent, uneori pe rând și niciodată nimic. Chiar și-atunci când n-au fost- au trezit stări (sentimente, simțiri) intenționat sau nu.

În copilărie ne-au încurajat să credem în super-puteri, dându-i exemplu pe eroii din desenele animate… eroi- inexistenți în viața reală. Am crescut…nu mai credem în super-puteri, pentru că am înțeles, exemplele ce ne-au fost date sunt doar în imagini. Știți ce? De fapt, super-puterile există, nu ni s-a dat exemplul corect în copilărie. Adevărate super-puteri au CUVINTELE ele pot face atâtea! Și ele nu-s din desene animate- ele sunt adevărate.

Omul are puterea să dea putere cuvintelor. De această părere este și Maricica Munteanu, femeia care învie cuvintele de când se știe și, mai mult decât atât, Maricica a cultivat în alții dragostea față de cuvinte.

 „Omului îi este dăruită viața pentru a se construi el însuși cum știe mai bine și o „zidește” zi de zi din nemulțumiri, eșecuri și lecturi, la baza cărora stă Cuvântul. Un proverb biblic spune: Cuvintele ucid, Cuvintele dau viață. Pot fi în egală măsură otravă ori viață. Tu alegi! Să nu uităm, Cuvântul  stă și la baza Comunicării, cea care face puntea de legătură între oameni. Cuvântul declanșează și  emoțiile în interiorul nostru”, a mărturisit Maricica Munteanu.

  1. DOR este probabil, cel mai iubit, râvnit și emoționant cuvant din limba roamana. Trei lietere care surprind unul dintre cele mai melancolice sentimente traite de oameni. Cuvânt ce nu poate fi tradus în vreo altă limbă.
  2. FEERIC un cuvânt care exprimă atât de bine magia clipelor.
  3. IDEAL, pentru că nu ar trebui niciodată să încetăm a visa… .
  4. FIOR un cuvânt care exprimă cele mai adânci emoții pe care le trăim.
  5. A MULȚUMI, ce poate fi mai frumos decât a ne exprima gratitudinea față de cineva sau față de existență?
  6. AMURG, pentru că nimic nu se compară cu pacea pe care o simți atunci când admiri… amurgul.

Exact așa a explicat și super doamna radioului național: „Cuvântul Dor – în acest moment, pentru mine este egal cu durere (de altfel, dor în latină înseamnă durere ) și cred că acest Dor-Suferință mă va urmări toată viața. Este acea dorință puternică de a-mi  revedea OMUL drag, plecat în altă Dimensiune. Ce ar însemna Feeric? – probabil, încercarea de a-ți face ziua mai frumoasă prin lectură  ori ascultând o muzică bună.  Ideal ar fi  să obținem tot ce ne dorim, dar idealul este un scop imposibil de atins, însă întotdeauna aproape atunci când îți dorești ceva, dar să-ți dorești cu toată ființa ta, numai așa, vorba lui Paolo Coelho, toate forțele Universului conspiră la realizarea visurilor tale. După care să mulțumesti Divinității pentru tot ce ai și pentru tot ce-ți dăruiește, iar atunci când nu ai altă ieșire din situație să te resemnezi în fața forțelor care te depășesc și pe care le poți îmblânzi doar prin ascultare. Mai ales atunci când ajungi la acel hotar al vieții,când ziua se îngână cu noaptea, acel Amurg frumos în fața căruia îți expui conștiința, să poți zice: mulțumesc, Doamne, că m-ai ajutat să trec peste dureri și eșecuri și să găsesc acel balsam care vindecă răni și adună înțelepciune”.

Maricica Munteanu este enigma difuziunilor de la radio. Vocea care știe să mângâie și să joace cuvintele în așa fel încât, tu, cel ce asculți să simți cu adevărat puterea lor.

„Prin cuvântul rostit zilnic ceva creăm, dar putem și să distrugem. Să folosim doar cuvinte frumoase care bucură sufletul și vindecă. Doar așa ne vom construi o lume plină de liniște, iubire și bucurii. Psihologii spun că fiecare cuvânt rostit este o afirmație care-ți creează realitatea, iar Dumnezeu i-a dat omului Coroana Înțelepciunii pentru a înțelege puterea cuvântului și a fi responsabil de felul cum vorbește”, a conchis inconfundabila voce de la radio, Maricica Munteanu.

 P.S. Conform Dicționarului ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane, această limbă are peste 62.000  de cuvinte și este în continuă formare și transformare, de altfel…ca și noi, oamenii.

Diana BOTNARU

 

Abonează-te la articolele

Vip Magazin