AMBASADOARE, ȘEFĂ A MISIUNII REPUBLICII MOLDOVA PE LÂNGĂ UNIUNEA EUROPEANĂ
Integrarea europeană – un curs ireversibil
Niciodată nu ar fi spus că anume ea va fi persoana care va înmâna cererea Republicii Moldova de aderare la UE. Astăzi, odată cu decizia de lansare a negocierilor de aderare, expresia definitorie a Danielei Morari pentru anul 2023 este despre ireversibilitatea cursului de integrare europeană.
Anul 2023, la fel ca 2022, de altfel, a fost un an cât zece, atât pentru mine, cât și pentru echipa cu care am lucrat. În primul rând, 2023 a fost despre decizia de deschidere a negocierilor de aderare. Dar a fost și despre găzduirea Summitului Comunității Politice Europene. A fost despre roaming. A fost despre lansarea Misiunii de Parteneriat a UE în Republica Moldova. A fost despre integrarea graduală în UE, oferind acces Republicii Moldova la programe comunitare: Customs, Fiscalis, Life, EU4Health, Connecting Europe Facility, Single Market Program, Digital Europe Program.
Moldova peste 10 ani. Sunt convinsă că Moldova poate deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, dar mai ales că poate atinge nivelul de dezvoltare al unui stat membru UE, la fel cum au reușit și alte state din regiunea noastră.
Moldova – poveste de succes. Cred că țara noastră are deja multe mici povești de succes, iar pentru a putea asocia în general Moldova cu această sintagmă, cred că trebuie să muncim consecvent, cu pași mici, fiecare în domeniul său, la un obiectiv comun, în care credem cu toții.
Cred în oameni. Nimic nu înlocuiește legăturile autentice pe care le creezi cu oamenii pe care îi întâlnești de-a lungul carierei, a vieții. Totul se face cu oameni și pentru oameni.
Nu cred că repornim de la zero. Pornim de la lecția învățată și experiența acumulată. Și cred că avem multe asemenea lecții învățate ca țară. Important e să nu ratăm oportunitățile care ni se deschid acum.
Necesitatea echilibrului. Cu cât anvergura și viteza proceselor crește și lasă tot mai puțin timp (pentru normalitate), cu atât devine și mai important a avea mici ancore care să aducă echilibru.
În timpurile complicate în care trăim, definiția succesului a luat cu totul alte valențe: să fie pace, cei dragi să ne fie sănătoși, să avem parte de oameni buni alături, să devenim cele mai bune versiuni ale noastre.
Mulțumirea de sine apare atunci când după o perioadă încărcată, care pare fără sfârșit, când toată echipa suntem la limita puterilor și a nervilor, reușim să ne adunăm, să punem pauză pentru un moment, să ne mulțumim unii altora pentru efort, ajutor și înțelegere și să ne bucurăm de reușitele noastre.
Cărți. Lecturi. Studiu. Pentru sine „Value of values” de Swami Dayananda Saraswati. Cred că face mult bine când revenim la principiile și valorile universale. De a le revedea și (re)înțelege pentru noi înșine, dar și pentru înțelegerea aplicării lor într-un context mai larg. Inclusiv, este relevant când vorbim și despre Uniunea Europeană, care are la bază, de asemenea, un set de valori și principii. Pentru domeniul de activitate, pe lângă rapoarte, note și analize, tot timpul e bine de revenit la Marcus Aurelius. Poate și din cele citite recent… The Ambassadors de Robert Cooper.
Oamenii care iubesc muntele au diferite moduri de-al urca; sunt unii care privesc doar spre vârf, ca să nu îl piardă ca reper. Eu, în schimb, pot să merg înainte concentrându-mă doar pe pasul din fața mea.
Lasă un răspuns