Vine dintr-o familie de medici, iar copilăria și-a petrecut-o în mare parte la bunicii din Cernăuți. Cu un tată chirurg și mamă medic pediatru, scenariul nici nu putea fi altfel. Diana Valuța este șefă a Unității de coordonare a Screeningului de col uterin din cadrul IMSP Institutul Mamei și Copilului. Mereu se implică în campanii de infomare și insistă ca femeile să aibă cât mai multă grijă de sănătatea lor. Ultima realizare de care se face mândră cu întreaga sa echipă este proiectul de Telemedicină în colposcopie.
Funcția: Medic obstetrician, ginecolog, oncolog
Data, anul, locul nașterii: 14.05.1973, Chișinău
Medicină. Am crescut într-o familie de doctori, în perioada anilor ’70-’80, când sistemul nostru de sănătate se dezvolta cu viteză maximă. Vedeam zi de zi cum munceau părinții, cum se bucurau de succese și performanțe și nu îmi imaginam să existe o altă profesie mai nobilă decât medicina. Aveam doar cinci ani când am participat întâmplător la o operație de apendectomie efectuată de tatăl meu. Ambii părinți, fiind de gardă, m-au luat cu ei la spital, iar eu m-am trezit la o bucată de noapte într-o sală de operație. Povestea s-a tot repetat și toată copilăria m-am simțit mândră de ce fac.
Natural. Armonie. Nu împart grija pentru copiii mei cu grija pentru pacientele mele sau pentru mine. Totul se leagă firesc și este foarte feminin, natural și armonios să primești nașterea unui copil, să-l crești pe al tău, să înveți să fii mamă, să te bucuri, să fii femeie.
Femei. Sănătate. Informație. Tot mai multe femei realizează importanța grijii pentru sănătate. Asta vine împreună cu creșterea accesului la informație, dar și în urma performanțelor medicinii moderne. Totodată, trebuie să menționăm că populația feminină din zonele rurale are un acces mult mai redus la serviciile medicale și la informația veridică despre tot spectrul de servicii medicale contemporane. Femeile de la țară suferă de multe frici, mituri și deseori se adresează foarte târziu la medic.
Screeningul de col uterin și tot ce ține de eliminarea cancerului de col uterin din viața femeilor a devenit o pasiune și sensul vieții mele profesionale deja de zece ani. Am realizat că este un obiectiv major al meu personal și profesional, pe care nu îl mai pot trăda. Pe timpuri, când lucram la Institutul Oncologic, am participat la un curs de vară dedicat prevenirii cancerului (Cancer Prevention Summer Curriculum Course), care s-a desfășurat în Washington, SUA. În 2012, m-am întors cu altă viziune și de atunci spun asta mereu: în secolul XXI majoritatea maladiilor pot fi prevenite!
Cancerul de col uterin este la moment unica maladie oncologică cu o perioadă foarte îndelungată de dezvoltare (de cel puțin 5-7 ani), care poate fi complet eliminată din viața femeii contemporane doar cu ajutorul unui test simplu cum este testul citologic Papanicolau. Multe am reușit în acești zece ani. Acest test este absolut gratuit, la nivelul medicului de familie și se efectuează la orice Centru de Sănătate din țară. Este foarte important că orice femeie să se adreseze la asistența medicală din sat și să beneficieze de această investigație.
Colposcopia este un alt serviciu, care face parte din Screeningul de col uterin și este destinat diagnosticului și tratamentului leziunilor de col uterin depistate prin testul citologic Papanicolau. Până azi aceste servicii erau concentrate doar în instituțiile din Chișinău, acum însă Ministerul Sănătății, cu ajutorul partenerilor de dezvoltare, a reușit procurarea echipamentelor moderne pentru încă 12 birouri de colposcopie în zece localități din țară.
Familie. Reușite. În 2023 am avut două evenimente de familie importante. Primul a fost jubileul meu de 50 de ani și am realizat cât de mulți prieteni frumoși și fideli am adunat în jurul meu. La noi este mai puțin obișnuit să vorbim de vârstă, mai ales despre vârsta femeilor, iar eu am realizat că nu-mi este frică să fac asta public. Sunt mamă a doi băieți minunați, iar unul din ei a făcut în acest an majoratul. Împreună începem o viață nouă.
GENERAȚIA MEA CREDE ÎNTR-UN VIITOR PROSPER ȘI ÎN URMAȘI.
#screening
COORDONARE: ZINA BIVOL, FOTO: ANASTASIA TONIȚOI
Lasă un răspuns