Dumitru Ciorici – OMUL ANULUI 2023

MEDIA ANTREPRENOR, JURNALIST

Am înlocuit succesul cu impactul!

Dumitru Ciorici este jurnalistul care își măsoară succesul nu doar în numărul de vizualizări și like-uri. Impactul asupra celor care îl urmăresc – asta contează cu adevărat. De-a lungul anilor, a experimentat mai multe formate de media și de fiecare dată a reușit să rămână fidel propriilor principii și valori. Odată cu începerea războiului în Ucraina, canalul de Telegram al lui Dumitru, a devenit sursa numărul unul de informare pentru mii de moldoveni. În momentele de incertitudine și frică, oamenii l-au ales pe el.
Credem că asta spune multe despre credibilitatea unui jurnalist.

Schimbările sunt la ordinea zilei și reușesc doar cei care se adaptează și învață continuu. De aceea, în ultimii 10 ani am experimentat cu mai multe formate media, instrumente online, pentru a înțelege ce ne rezervă viitorul. Problema este că schimbările din jurul nostru, de la an la an, prind o viteză tot mai mare, și e foarte greu să ții ritmul. Iar cel mai important – în toată această furtună – este să rămâi împăcat cu tine însuți.

Dacă aș porni de la zero, aș fi mai atent la tot ce se întâmplă în jur. De-a lungul timpului, uneori am refuzat să accept unele realități și am ratat mari oportunități. Altfel spus, excelam în media și percepția politicului, dar ratam oportunități pe alte domenii. Dar am învățat bine lecția și acum sunt cu urechile bine ciulite, atent la ce se întâmplă și peste umărul meu.

Acum 10 ani cred că aș fi avut o explicație referitor la cum mă raportez la succes. Azi nu acesta este criteriul pe care îl urmăresc. Am înlocuit succesul cu impactul. Dacă pot produce impact pozitiv – asta pentru mine este succes. La un moment dat am realizat că nici banii nu mă motivează, cât posibilitatea de a produce impact. Așadar, cu succesul am o relație destul de neutră, cu impactul – suntem într-o relație apropiată.

Dacă astăzi mai există presă liberă în Republica Moldova? Uh, întrebarea are o astfel de amprentă, încât orice răspuns aș oferi – va fi blamat. Pentru că fiecare dintre noi are un sistem de analiză diferit. Pentru mine e important numărul de parametri analizați. Dacă sunt mai puțini – din punctul meu de vedere răspunsul va fi superficial, iar dacă numărul de variabile pe care le luăm în calcul e mai mare – răspunsul va fi mai aproape de adevăr. Atunci când analizăm o situație sau un fenomen, cred că e important să ne stabilim punctul de reper. În raport cu ce facem analiza. De altfel, cădem în populism și nu mai contează care e răspunsul (că mai există presă liberă sau că nu mai există). Așadar, permiteți-mi să evit un răspuns tranșant. Dar ceea ce aș putea spune cu siguranță este că văd în jur foarte multe aprecieri din partea unor oameni cu analiză superficială. Văd mai mulți troli, decât instituții de presă, văd mulți oameni care fac confuzii amatoricești în aprecieri. Și, cu siguranță, atunci când se afirmă că nu mai există presă liberă este important să fim atenți și cine face afirmația.

Acum 10 ani, când analizăm viitoarele oportunități – Telegram-ul era platforma care inova cel mai rapid. Plus, nu necesita investiții de timp și bani, așa cum, spre exemplu, ar solicita un alt tip de afacere sau un canal de YouTube. În foarte scurt timp, am observat că sintezele pe care le public pe Telegram sunt foarte apreciate, iar în momente cheie e sursa numărul unu de informare pentru mulți decidenți, politici, oameni de faceri din Moldova ș.a., fapt care, trebuie să recunosc – mi-a dat o doză importantă de motivare. Și în acel moment am zis că tot ce trebuie să fac este să… continui. Până azi nu m-am mai oprit.

Mă consider un om cu un grad înalt de libertate. Dar accept ideea că fiecare își are propriile limite. La unii sunt financiare, la unii etice, etc. În cazul meu, faptul că am rămas relevant în media timp de 20 de ani – mă face să cred că am fost și sunt liber. Vreau să cred că nu am căzut pradă popularității, nici banilor, nici vizualizărilor. E cert un lucru: nu aș putea trece unele limite etice, element pe care sunt sigur că audiența mea l-a simțit, îl apreciază, dovadă fiind cele 37 000 de persoane abonate la canal. Așa mi-ar plăcea să cred, cel puțin.

M-ați prins într-un moment de meditație cu acest interviu. Cred că sunt între două epoci acum, una care încerc să o termin frumos, iar pe cealaltă să o identific corect pentru că nu am probleme cu ea în relația ulterioară. Aș vrea să ne setăm clar așteptările unii de la alții.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin