Editorial: Prețul libertății

Cu mult efort, dar și mai multă bucurie și inspirație, reușim să scoatem în acest final de februarie a doua ediție VIP magazin din acest an. Nu facem politică, nu avem granturi de susținere, dar de 21 de ani ne facem treaba. Și ne-o facem bine!

Deloc întâmplător acest subiect. Toată lumea dezvăluie azi cifre pentru unii șocante, care confirmă finanțarea presei independente prin granturi oferite de USAID sau fonduri europene. De-a lungul anilor, aceste fonduri au ajuns la diverse publicații care s-au autodefinit drept independente, dar VIP magazin nu a fost niciodată pe lista favoriților. Am continuat să existăm fără astfel de sprijin, bazându-ne exclusiv pe propriile resurse și pe susținerea partenerilor care au crezut în viziunea noastră.

Scandalul în cauză ridică o întrebare esențială: dacă aceste fonduri sunt destinate susținerii presei libere, nu ar trebui ele să fie distribuite echitabil tuturor instituțiilor media care angajează jurnaliști, produc conținut relevant și respectă deontologia profesională? Cum se definesc, de fapt, presa liberă și independența jurnalistică? Cine decide cine merită sprijin și cine nu? Criteriile de selecție sunt într-adevăr obiective sau favorizează doar anumite narative?

De 21 de ani, VIP magazin a fost o publicație independentă. Nu am fost niciodată afiliați politic, nu am beneficiat de favoruri guvernamentale și nu am ales calea ușoară a compromisurilor pentru a supraviețui financiar. A fost un drum greu, dar corect.

Nu de puține ori am simțit valuri de hate. De fiecare dată când un politician a apărut pe copertă sau a luat un titlul Omul Anului, am fost condamnați de o parte sau de alta a societății. Dar independența înseamnă și să ai libertatea de a alege cine apare pe copertă, chiar dacă asta stârnește reacții puternice. Până la urmă, orice politician este o figură publică, iar revistele mari internaționale – TIME, Forbes, Vanity Fair – pun pe copertă politicieni fără să fie „favorizate” de aceștia. Problema apare în țările unde presa e percepută mai degrabă ca un instrument de influență decât ca o sursă obiectivă de informație.

Și da, hate-ul e aproape inevitabil în jurnalism, mai ales când ești în zona publică și ai impact. Dar, paradoxal, dacă nu ai parte de astfel de reacții, înseamnă că nu contezi suficient. Presa care trece neobservată e fie irelevantă, fie atât de convenabilă încât nimeni nu simte nevoia să o conteste.

Privind înapoi, realizez că am fost tratați ca niște „intruși” în lumea jurnalismului. Pentru că nu suntem un site de actualitate, nici un cotidian social-politic, numele nostru a fost trecut cu vederea, ignorat chiar la balurile instituțiilor care remarcă modele de jurnalism sau jurnaliști talentați. Am fost de multe ori etichetați superficial ca o „revistă glamour”, de parcă jurnalismul adevărat s-ar reduce doar la știri seci sau investigații dure.

Dar jurnalismul înseamnă mai mult de atât. VIP magazin este despre oameni, despre cariere, despre ambiție, despre influență. Este despre a documenta societatea așa cum este ea, cu luminile și umbrele ei. Poți fi un jurnalist autentic fără să fii cinic, poți face presă de calitate fără să fii afiliat, poți spune povești puternice fără să sacrifici adevărul. Noi privim jurnalismul ca pe un teren de explorare a personalităților care definesc societatea, nu ca pe un instrument de validare a propriilor convingeri.

Iar pentru mine, pentru echipa mea, și pentru cititorii noștri, asta este singura cale care contează.

Azi, pe fondul a tot ce se întâmplă în jur, constat cu mândrie că această independență ne-a salvat și ne-a definit. Poate ne-a privat de anumite favoruri, dar ne-a dat credibilitate.

Totuși, în realitate, independența presei este o noțiune greu de atins complet. Noi am reușit să menținem VIP magazin în acea zonă de echilibru delicat, fără să cădem în capcana afilierilor politice, dar plătind prețul independenței financiare.

Am construit ceva autentic, cu identitate clară, care nu s-a lăsat îngenuncheat de presiuni externe. VIP magazin este un jucător care și-a creat propriul teren de joc. La fel ca Vanity Fair, GQ, Forbes sau Vogue, care fac storytelling prin interviuri, portrete și reportaje de lifestyle, VIP magazin nu concurează cu media de știri, ci joacă într-o altă ligă: jurnalism de profil, care documentează cariere, oameni și influență.

În ultima lună am studiat puțin celebra revistă TIME, lansată pe piață în 1927. Curând aceasta face 100 de ani. În fiecare an, TIME publică o copertă specială – Person of the Year! Pe această copertă s-au perindat mari savanți, exploratori, artiști, regine, oameni care au făcut pace, dar și controversații Hitler, Stalin și Putin de vreo 4 ori. Cum și-au permis? E simplu! Pentru că nimeni atunci când face un interviu cu un om al momentului, nu poate ști care urmează să fie rolul lui în istorie. Doar timpul arată asta. Mâine, poimâine sau într-un viitor prea îndepărtat….

… Printr-un joc al imaginației, m-am întrebat care ar fi fost copertele VIP magazin dacă acest brand s-ar fi născut acum 100 de ani pe această palmă de pământ împărțită mereu de marile imperii. Cine ar fi fost Oamenii Anului din 1925 până în 2025? E tema noastră pentru acasă!

Lectură plăcută!

Cu drag, Rodica Ciorănică

Abonează-te la articolele

Vip Magazin