Elena Catraniuc: Pâine cu suflet și curaj #womeninspire

Fondatoare MARCU Bakery

Și-a crescut zâmbetul și energia pozitivă într-un loc care a devenit larg cunoscut – Marcu Bakery, transformând pasiunea pentru aluat într-o poveste inedită. A pornit de la dorința de a oferi pâine sănătoasă și produse de calitate, iar astăzi, afacerea sa este un reper pentru panificație, patiserie și cofetărie. În 2025, Elena a consolidat notorietatea brandului, a diversificat portofoliul de produse și a creat o echipă care împărtășește aceleași valori: respect pentru client și dragoste pentru meserie.

De la mama am învățat cea mai importantă lecție: să fiu bună, că de răutate e plină lumea.

În 2025 am reușit să consolidez brandul Marcu Bakery, să dezvolt notorietatea și încrederea clienților și să poziționez compania ca un reper de calitate în panificație, patiserie și cofetărie. Am diversificat portofoliul de produse, am introdus pe piață linii noi de pâine artizanală, produse de patiserie, pizza și cofetărie, adaptate cerințelor consumatorilor și tendințelor actuale. Am optimizat procesele comerciale și am construit o echipă performantă, orientată spre rezultate și satisfacția clienților.

Inspirația mea vine de la consumatori și oaspeți. Impresiile și recenziile lor, fie pozitive, fie negative, sunt sursa mea de analiză și motivație. Mă mișcă profund diminețile când oferim pâine gratuită nevoiașilor – un obicei pe care îl păstrăm de cinci ani. Când îi văd adunându-se și unii sărutând pâinea, mă emoționez de fiecare dată. Încă mai există ceva sfânt pe pământ.

Decizia care m-a speriat cel mai mult a fost să trec de la statutul de angajat la cel de angajator. Sunt multe responsabilități, iar în afaceri nu rezistă cei care nu-și pot asuma riscuri. Antreprenoriatul m-a învățat răbdarea. Am înțeles că lucrurile mari nu se construiesc peste noapte și că e nevoie de muncă zilnică, de sacrificii, dar și de momente de bucurie și recunoștință. Am învățat să celebrez fiecare mică reușită, pentru că ele construiesc drumul spre succes.

Cred cu tărie că echipa este sufletul unei afaceri. Noi trebuie să fim „gustoși” și „dulci”. Îi încurajez pe colegii mei să vină cu idei, să fie creativi și implicați. Atunci când oamenii se simt apreciați, produsul final are un gust mai bun, iar clientul simte această energie.

Puțini știu despre mine că fructul „interzis” pentru mine au fost dulciurile și aluatul. Și totuși, din asta am făcut o afacere.

Acasă pentru mine este MAMA. Oriunde ar fi ea. A fi cât mai îndelung copil este o binecuvântare. De la mama am învățat cea mai importantă lecție: să fiu bună, că de răutate e plină lumea. În viață totul se întoarce – efectul bumerangului nimeni nu l-a anulat. Rolul de mamă mi-a schimbat viața. Mi-am resetat prioritățile, mi s-au modificat valorile și sensul vieții. Copiii sunt totul meu, mândria mea, rodul muncii noastre ca familie.

Ziua mea perfectă este pe malul mării sau în vârful munților, sorbind cafeaua și ascultându-mi copiii cum se joacă între ei.

În prietenie cred în comunicare, onestitate, încredere și sinceritate. Prietenia se demonstrează în timp, iar adevărata prietenie rezistă timpului, distanței și tăcerii. Am râs cu lacrimi la ultima cuconadă, când ne-am amintit de frumoasele peripeții din călătoria noastră în Maroc. Toți ne strigau „Spice Girls”, iar noi eram atât de euforice încât numai nu ne, până într-una din zile o prietenă a zis: „Cei cu voi fetelor în așa euforie? E țara mirodeniilor și ei ne strigă așa ca să cumpărăm mirodenii.”

Pentru mine pâinea este senzația de bine, de grijă, de „acasă” – un simbol al vieții. În fiecare zi, când intru în brutărie și simt mirosul de aluat proaspăt, știu că munca noastră hrănește nu doar trupurile, ci și emoțiile oamenilor. Vreau ca fiecare pâine și fiecare prăjitură care iese din cuptoarele noastre să ducă cu ea puțină bucurie în casele oamenilor.

Interviu de Nastya Mocanu, Foto: Dumitru Furdui

#creștere

Abonează-te la articolele

Vip Magazin