• Domeniul de activitate: Stomatologie
• Rezultatul care te face mândră: Relația frumoasă de prietenie medic-pacient și amintirile plăcute legate de tratamentul efectuat.
• Cifra reprezentativă: Peste 2000 de copii cu dințișori tratați
Text: Zina Bivol
Eudochia Traista este un medic stomatolog care stabilește cât ai zice pește o relație de prietenie cu micuții și știe cum, printr-o simplă discuție, să „alunge” frica și să răspundă la toate întrebările copilului pentru a îi oferi încrederea și a-l relaxa. Măiestria de bun psiholog vine la pachet profesionalismului în domeniul medical, experienței de valoare, dar și, în cazul ei, abilităților antreprenoriale.
Atuurile unui stomatolog bun, în special pentru copii, sunt amabilitatea, comunicarea eficientă, bunăvoința cu care zâmbește pacientului, empatia, înțelegerea și multă răbdare. Desigur că omenia stă la baza tuturor celor enumerate.
Cred cu tărie că cei șapte ani de acasă sunt baza formării noastre ca OM, în orice domeniu am fi. În special în lucrul cu copii, două calități sunt importante: răbdarea și empatia, ele își pun accentul în specialitatea noastră și avem nevoie de a le dezvolta pentru a crea o relație armonioasă dintre medic și pacient.
Uneori, copiii cu vârsta prea mică (sub 2 ani), au temperamentul temător sau sensibilitate la sunete, sursa cărora sunt deseori experiențele anterioare neplăcute sau traumatice de la medic sau stomatolog (internări / analize de sânge / operații repetate / vizite dese la urgențe sau durere resimțită la stomatolog) sau frica de durere, toleranța scăzută la durere. Motiv pentru care mereu încerc să insuflu curaj și să demonstrez că sunt întâi de toate un prieten care vrea binele.
Fiecare frază a copiilor mă motivează și îmi este drag să o ascult. Când îți spune un pici că: ,,Mi-a plăcut aici, vreau să mai vin” sau ,,Mi-a fost dor tare de tine, tanti Dusea.”, mă topesc și înțeleg în același timp că aceasta este vocația mea.
Este greu să întreții propriul birou de stomatologie. Pentru început totul îți pare imposibil, dar în timp devine posibil, important este să începi de undeva. Cu oamenii buni se reușește totul. Uneori poate este mai simplu să lucrezi pentru alții, pentru că ești axat doar pe executarea unor acțiuni, iar detaliile care țin de firmă, nu țin de tine, deci ești eliberat de multe responsabilități meticuloase, dar indispensabile. Dar vine rândul la toate și orice angajat care-și face meseria bine, devine propriul lui antreprenor.
Atitudinea practic e totul. Prin ea copilul face cunoștință mai întâi cu medicul, iar încrederea obținută din primele minute, aduce succesul tratamentului. Este ceva normal ca și copiii să respecte anumite reguli, iar obișnuința vine din propriul exemplu și prin perseverența repetării acestui procedeu, în fiecare zi, așa creăm o deprindere pe viață, respectiv.
Dorința de a lucra cu copiii, a apărut imediat după ce am născut-o pe prima mea fetiță, ea a fost imboldul care m-a făcut să aleg acest domeniu. Copiii sunt cele mai sincere și nevinovate ființe. Cu ei este mult mai interesant, iar fiecare zi e deosebită. Reușim să ne împrietenim foarte repede, fiindcă am învățat să mă ridic la nivelul lor și să folosesc practic metoda bine cunoscută ,,tell-show-do”, care ne ajută ca micuțul să înțeleagă mai bine procesul de lucru. Aceste prietenii ajută la tratarea dințișorilor și sporește siguranța și dragostea pentru cei din sistemul medical.
Visul meu este să pot să excelez în profesia mea, pe viitor să am clinica mea personală, pentru că fiecare copil merită tot ce mai bun. Vreau ca ei să aibă parte în cabinetul stomatologic de bună dispoziție, calitate în tratament, să fie un loc unde să-și dorească să revină mereu și să povestească și la alți copii. Nu în zadar când intri în cabinetul meu, întâi de toate îți alegi o jucărie, fiindcă confortul lor psihologic este un factor esențial în tot procesul de lucru.
Cu toată modestia, mă consider un medic bun. Sigur că mereu e loc de mai bine, medicina e domeniul unde tehnologiile și metodele de tratament avansează, iar ca să fii un medic de succes, e necesar să fii mereu informat, actualizat spre binele pacienților.
Ca să depășesc situațiile stresante dintre medic-părinte, părinte-copil, copil-medic, pauzele ne ajută să restabilim confortul psihologic, iar comunicarea e cheia succesului, de obicei. Nu îmi place să forțez nota, dacă văd că micuțul sau părintele nu e pregătit.
Cu cât mai mult copiii o să zâmbească, cu atât părinții vor fi mai fericiți.
DACĂ AȘ DEVENI Președintele Republicii Moldova…
1. Eficientizarea tratamentul stomatologic la copii în aplicarea gratuității tratamentului pe baza poliței de asigurare.
2. Aplicarea unei metode de calcul a pensiilor la nivel de salariu mediu pe economie pentru profesori, medici, politiști, pompieri.
3. Oferirea spațiului locativ gratuit, tinerilor specialiști din domeniile menționate mai sus.
Lasă un răspuns