Femeia de fier – Carmina Vicol

Confesiuni din Era Femeilor Puternice

Le-am trece fără prea multe dubii la categoria „Sinonimele cuvântului PUTERE”.
Și nu credem că ar fi vreun muritor care ne-ar acuza pentru acest pas îndrăzneţ, dar asumat. E ceva timp de când am început să înţelegem și să acceptăm ideea că femeia zilelor noastre e o minune care se reinventează mereu, se reface din propria-i cenușă, aidoma Păsării Phoenix. Zi de zi ne surprinde și ne demonstrează că ea, urmașa Evei, a fost în zadar pusă într-un con de umbră de-a lungul secolelor. Iar noi suntem decât niște ambasadori ai femeilor. Niște confidenţi cuminţi ai unora dintre cele mai puternice și moderne femei ale prezentului.

Coordonare & text: Rodica Ciorănică, Iuliana Mămăligă
Foto: Natalia Mitereva, Julia Mitereva, Aurel Obreja, Mihai Potârniche
Text: Aneta Popov, Diana Botnaru

Funcții:
Director General “Prime Capital”
Director General “Monicol”
Președinte AmCham

Studii: 
Inginer economist la UTM;
MBA – Școala de Business din Grenoble, Franța

Mulți ar numi-o „Femeia de Fier”, pentru că muncește mult, uneori peste puteri, iubește imposibilul și nu cedează niciodată, chiar și atunci când nu mai vede capătul. Își adoră job-urile, iar cele din urmă sunt pentru ea un adevărat refugiu, uneori. De mai bine de 15 ani, Carmina Vicol este director general al „Prime Capital”, acum doi ani a fost numită în funcția de președinte al Camerei Americane de Comerț, de 9 luni își asumă și responsabilitățile de director general „Monicol”, fiind pe lângă toate acestea și membră a Consiliului de Directori la câteva întreprinderi și organizații non-profit. Deși este implicată în domenii diverse, Carmina are siguranța că nu se plictisește niciodată.

VERBUL A PIERDE... ESTE UNUL DINTRE CELE MAI GRELE VERBE.

O CARTE INTITULATĂ „ERA FEMEILOR”? Dacă te referi la politică, cred că e motiv pentru un asemenea subiect. În domeniul afacerilor, femeile sunt deja de mai mult timp.

CA PROFESIONISTĂ, SUNT LA ETAPA UNOR NOI ÎNCERCĂRI, DELOC SIMPLE. Mereu mi-au plăcut provocările, îmi trezesc un soi de exaltare. Ca și cetățean, îmi iubesc Moldova și continui să cred în viitorul ei, asta și mă ține aici și încerc să contribui și eu cu ce pot pentru ca și la noi azi să fie mai bine ca ieri, iar mâine – mai bine ca azi. Ca femeie… e o perioadă mai dificilă pentru femeia Carmina. Mai e nevoie de timp, sau poate de altceva, pentru a avea curajul să mă simt femeie. Nu e prea romanțat… dar asta e starea de azi.

AM MAI MULTE DOMENII DE ACTIVITATE, de la finanțe și investiții, la agricultură, producere și export. Dar, de fapt, peste tot fac management.

DIN PĂCATE, SUNT PREA RESPONSABILĂ. Asta și mă apasă uneori și nu-mi permite să zbor cu viteza pe care mi-aș dori-o.

MUNCA ALĂTURI DE SPECIALIȘTII STRĂINI este o experiență benefică, te învață multe lucruri. Dar cel mai important, când e vorba de afaceri contează să te simți la egal cu partenerii tăi și să alegi mereu opțiunea de „win-win”.

E GREU SĂ SPUI DACĂ MI-AM GĂSIT SAU NU MENIREA. Atât timp cât fac ceea ce îmi place, iar asta aduce bucurii și folos și altora, pot zice că deja sunt pe calea cea dreaptă.

CÂND ÎMI VĂD CLIENȚII FERICIȚI și cu visul împlinit, când îmi văd colegii muncind cu dedicație și pasiune, asta mă motivează și-mi dă aripi. De fapt, la „Prime Capital” avem ca scop să ajutăm clienții să-și intemeieze sau să-și dezvolte o afacere, să-și procure o casă sau să-și realizeze alte necesități, care, într-adevăr, le fac viața mai ușoară.

CĂLĂTORESC, PETREC TIMPUL CU CEI DRAGI ȘI, CÂND REUȘESC, FAC PLIMBĂRI ÎN NATURĂ. Aș vrea să pictez, mai demult asta mă ajuta enorm, dar, din păcate, blocajele interne încă nu-mi permit să mă deconectez pentru a putea da frâu liber imaginației.

MĂ UIT DES LA CER, LA SOARE, LA STELE, ca să-mi amintesc mie însumi că sunt și eu o părticică din imensitatea infinită. Astfel, mă simt mai aproape de El.

BINE, ÎN COPILĂRIE TOTUL ERA MAI MISTERIOS, MAI COLORAT. A fost o perioadă monocromă, întunecată. Dar, culorile revin câte puțin și în viața mea. Sper într-o zi să am toată paleta.

Carmina Vicol_2

TIMPUL POATE ATENUA ANUMITE MOMENTE ȘI TE FACE SĂ ACCEPȚI.

AM O LISTĂ LUNGĂ DE CE AȘ VREA SĂ FAC: ce să mai citesc, ce să studiez, ce să vizitez, cu cine să mă văd. Sper să-mi ajungă o viață…

ÎNTR-O EXPERIENȚĂ DURĂ, POT FI FRUMOASE… acceptarea și credința.

TREBUIE SĂ TRĂIM CU PREZENTUL, să prețuim fiecare clipă alături de cei dragi și să o savurăm ca pe ultima!

DRAGOSTEA e cheița care îți deschide inima pentru a putea vedea frumosul din jur.

VERBUL „A PIERDE” E unul din cele mai grele verbe, tăios și nemilos.

ACEST VAL SAU URAGAN NUMIT COVID-19, pentru mine a însemnat „a pierde”. Mi l-a luat pe Dumitru, soțul meu.

ACUM ÎMI DAU SEAMA CÂT DE MULTE AM ÎNVĂȚAT DE LA DUMITRU. Și cea mai importantă lecție a fost cea de bunătate și deschidere față de oameni.

A FOST O CONEXIUNE STRÂNSĂ ÎNTRE NOI, care pe parcursul anilor am păstrat-o cu grijă ambii. Ne-am pus mereu în valoare unul pe altul, am știut să cedăm și să ne susținem reciproc.

TIMPUL… nu sunt sigură că tratează. Timpul poate atenua anumite momente și te face să accepți, dar dorul se pare că devine tot mai arzător.

VREAU SĂ TRĂIESC: frumos, în armonie cu mine însămi și să mă bucur de oamenii dragi.

DIMINEȚILE SUNT PLINE DE PLANURI și supuse unei organizări stricte. Serile adesea lipsesc, pentru că ziua de muncă trece direct în noapte. Dar, uneori, sunt seri calde alături de cei dragi, pline de emoții și amintiri.

AM DOUĂ FIICE ȘI ELE ÎMI SUNT CELE MAI BUNE ȘI APROPIATE PRIETENE. Am o relație extraordinar de frumoasă și apropiată cu ambele.

CA SĂ NE ÎNVĂȚĂM A ACCEPTA, trebuie să avem încredere. Pentru moment, am o acceptare.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin