Fructele (interzise) ale adolescenței

GINECOLOGIA ESTE O RAMURĂ A MEDICINII CARE STUDIAZĂ BOLILE ORGANELOR SISTEMULUI REPRODUCTIV FEMININ, ȘI ANUME: DIFERITE CONDIȚII (FIZIOLOGICE ȘI PATOLOGICE) ALE SISTEMULUI REPRODUCTIV, ÎN DIFERITE PERIOADE DE VIAȚĂ ALE UNEI FEMEI. MEDICII GINECOLOGI SUNT SPECIALIZAȚI ÎN EVALUAREA, DIAGNOSTICUL,TRATAMENTUL ȘI MENȚINEREA SĂNĂTĂȚII REPRODUCTIVE A FEMEILOR.OGI SUNT SPECIALIZAȚI ÎN EVALUAREA, DIAGNOSTICUL, TRATAMENTUL ȘI MENȚINEREA SĂNĂTĂȚII REPRODUCTI A FEMEILOR.

ELENA PARPAUȚ: MEDIC OSETRETICIAN-GINECOLOG

Vârsta potrivită pentru vizita la un medic ginecolog poate varia, de la anii premenstruali (7 – 10 ani) până la vârsta de 21 de ani.

Este important să știi că prima vizită la un medic ginecolog nu implică neapărat și o examinare ginecologică. De cele mai multe ori, are loc o discuție în cadrul căreia medicul răspunde la întrebările ce pot apărea și oferă informații despre perioada de pubertate, dezvoltare, sexualitate.

Controlul de rutină o va ajuta pe tânăra pacientă să prevină problemele de sănătate, să diagnosticheze precoce anumite afecțiuni și să le țină sub control, dar cel mai important lucru este că va învăța să facă alegeri bune pentru sănătatea sa.

Examinarea ginecologică se poate face de la caz la caz. Medicul poate recomanda recoltarea analizelor de sânge, precum și o ecografie abdominală inferioară (dacă este necesar). Ecografiile transvaginale nu sunt recomandate pentru tinerele fete și adolescente.

Masturbarea este, în principiu, un obicei normal și sănătos, atât din punct de vedere sexual, cât și din punct de vedere psihoemoțional.

Beneficiile pe care le aduce pot îmbunătăți considerabil starea celor care practică masturbarea, însă, atunci când acest obicei capătă proporții și devine un comportament exagerat, poate ajunge să fie considerat o problemă.

Potrivit psihologilor, cei mai mulţi dintre adolescenţii care îşi încep viaţa sexuală de timpuriu provin din familii în care lipseşte afecțiunea şi comunicarea. Viața sexuală timpurie influenţează negativ atât aspectul emoţional, poate să cauzeze apariţia unor maladii, atât somatice, cât şi sexual transmisibile, sarcini nedorite. Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, anul trecut, 200 de adolescente au născut, iar aproape 1.000 au avortat. În acelaşi timp, 26 de tinere gravide au fost depistate cu virusul HIV.

Masturbarea excesivă este un comportament anormal, dezvoltat pe fundalul unor neajunsuri de natură socială sau din cauza unor afecțiuni cronice. Printre cauzele care conduc la masturbare excesivă, se numară:

  • singurătatea
  • dependența de pornografie
  • hipersexualitatea (tulburarea hipersexuală) – deși nu este o afecțiune propriu-zisă, tulburarea hipersexuală, cunoscută și sub numele de satirism (la bărbați) sau nimfomanie (la femei), se manifestă printr-un comportament sexual compulsiv, fără a implica vreo formă de adicție. Masturbarea excesivă este una dintre manifestările frecvente ale hipersexualității și poate afecta calitatea vieții persoanelor afectate;
  • anumite afecțiuni psihice

Pierderea virginității, atât pentru fete, cât și pentru băieți, este o etapă naturală a vieții, care are implicații fizice și psihologice. Așa cum momentul este trăit diferit de fiecare dintre noi, și schimbările pe care le aduce pot să difere.

UNII COPII DIN MOLDOVA ÎŞI ÎNCEP VIAȚA SEXUALĂ LA ZECE ANI, ARATĂ UN SONDAJ. O ALTĂ CONCLUZIE A STUDIULUI ESTE CĂ BĂIEȚII ÎNTREȚIN MAI FRECVENT RELAȚII SEXUALE DECÂT FETELE. EXPERȚII SUSȚIN CĂ ACEST FENOMEN AFECTEAZĂ DEZVOLTAREA PSIHICĂ ŞI SPIRITUALĂ A TINERILOR.

Înainte de pierderea virginității este recomandat să știm la ce să ne așteptăm, să ne informăm din sursele potrivite și să nu avem rețineri să întrebăm. Mersul la medicul ginecolog, spre exemplu, nu trebuie să devină firesc doar după începerea vieții sexuale. Un consult înainte de primul contact sexual ne poate diminua anxietățile, ne poate face să înțelegem prin ce urmează să treacă organismul nostru și ne ajută cu toate informațiile de care avem nevoie pentru a nu suferi consecințe nedorite odată cu prima experiență sexuală.

Un interviu realizat de Tatiana Pătrunjel

Abonează-te la articolele

Vip Magazin