Ghenadie Crețu (Director General Volta):„Îmi doresc să văd o Moldovă prosperă și liberă” (Interviu)

Ghenadie Crețu – directorul General Volta a început anul 2023 cu niște concluzii necesare despre afaceri, succes și familie. Să deschizi o afacere nu este greu, dar e complicat să te menții. Ghenadie Crețu face parte din generații oamenilor de afaceri, care au trebuie să facă față multor provocări o dată cu evoluția socială și economică a țării.

Pe lângă afacerea de succes, Ghenadie Crețu este un om norocos și la capitolul familie. Cei doi copii si său – Sergiu și Viorica i-au călcat pe urme. I-au moștenit talentul de antreprenor și astăzi fac Moldova mai bună.

Am stat de vorbă cu omul de afaceri și am aflat ce înseamnă succesul, cum este să menții un brand în top de mai bine de 30 de ani și ce vise mai are.

Dle Crețu, ați avut forță și imaginație să dezvoltați un brand puternic în Moldova. Ce este astăzi Volta și cum s-a născut această afacere?

Calea spre afacerea pe care o dezvolt acum a început 34 ani în urmă. Atunci nici nu se știa încă ce ar însemna o afacere privată, dar înțelegeam că modul sovietic de organizare nu e cel mai optim și îmi doream să ofer soluții mult mai bune și comode decât oferea statul atunci. Am început cu reparația motoarelor electrice și eram unicii care puteau oferi clienților un motor reparat timp de o zi pe când statul oferea un termen de așteptare de o lună, deasemenea ofeream posibilitatea clientului de a plăti cu marfă sau alte bunuri pentru că atunci toţi se aflau într-o stare dificilă din punct de vedere financiar. Afacerea a crescut foarte repede, puțini pe atunci întelegeau importanța atenției față de cerințele clienților. Desigur recesiunile economice continuie ne-au făcut foarte chibzuiți la cheltuieli și la fluxul de bani, această experiență mă ajută pâna în ziua de azi să mențin o afacere cu o creștere continuă și sustenabilă. Astăzi Volta este o echipa mare și unită de specialiști de care mă mândresc mult. Suntem 350 și creștem continuu.

Cele mai importante principii de dezvoltare au rămas ca și la început condițiile maxim favorabile pentru clienți. Oferim o alegere foarte variată de produse electrotehnice. Suntem dealeri oficial a peste 100 de producători din peste 27 de țări precum: Bosch, Makita, Schneider Electric, Fumagalli, Himel, Philips, Scame, Horoz Electric, Yato, Trio Lighting, Hagel, Firman și multe altele. Deasemenea dezvoltăm continuu rețeaua astfel în cât să fim cât mai aproape de client cu o viteză înaltă de deservire.

Dacă ați întoarce timpul, ce ați face altfel?

Dacă e să ne raportăm la experiențele acumulate în timp, la tehnologiile momentului și la necesitățile clienților, probabil mulți oameni de afaceri ar afirma că ar fi putut proceda mai bine undeva în trecut. Dar, sigur nu regret niciun pas făcut, inclusiv din greșeli și pași mai puțin corecți am învățat multe lecții în afaceri.

Vă este frică sau vă încântă ritmul cu care se mișcă lumea, evoluția ei?

Oamenii au tins mereu spre progres. E un lucru absolut firesc.  Posibilitățile zilelor de astăzi ne ușurează foarte mult viața. În fiecare casă, sau oficiu, sau centru comercial, noaptea s-a transformat în zi, spre exemplu. E un rezultat al progresului. Viteza cu care se dezvoltă industriile și afacerile mă bucură și mă motivează mult. Acest ritm tot mai activ mă menține curios și implicat în afacere. Unica parte negativă pe care o văd afiliată progresului e risipa de energie și poluarea. Implimentăm regulat diverse campanii de informare a cetățenilor cum pot reduce consumul de electricitate. Ne străduim să aducem un asortiment larg de produse ce funcționează pe baza energiei regenerabile cum ar fi corpuri de iluminat și panouri fotovoltaice. Deasemenea ne-am afiliat fundației „ECO SAVE”, cu ajutorul careia colectăm și reciclăm produsele care nu mai sunt funcționale sau utile ca acestea să nu ajungă deșeuri poluante și daunătoare mediului înconjurător.

Mi-ar plăcea mult prin acest exemplu să inspir și alte companii din Moldova să asigure un viitor ecologic și durabil pentru generațiile viitoare.

Ce apreciați cel mai mult la vechea clasă de business, old school, cum se zice…?

Cuvântul. De multe ori era net superior unui contract însoțit de ștampilă.

Ce admirați la businessman-ii din noua generație, din care face parte si fiul dvs?

Viteza de reacție, de gândire și de acțiune, riscurile pe care și le asumă. Deasemenea mărimile afacerilor la care aspiră, noua generație deja gândeste la un nivel internațional ceea ce e foarte ambițios și lăudabil.

Când v-ați simțit în siguranță din punct de vedere al stabilității financiare atinse, după câți ani de business?

Niciodată nu am considerat afacerea a fi pilonul stabilității financiare a familiei. Cu siguranță nu am creat-o cu acest scop. M-au motivat alte principii. Stabilitatea îmi era oferită de încrederea în sine, în familie și în echipa formată, de care nu am dus lipsă niciodată.

Ce este succesul în opinia dvs?

Libertatea de a face ceea ce îți place și de a primi plăcere de la propriul rezultat.

Care e cea mai mare dezamăgire?

Nu cred ca am dezamăgiri.

Pe ce vă place să cheltuiti banii munciți?

De regulă îi reinvestesc în afaceri.

Ce vis aveţi?

Îmi doresc să văd o Moldovă prosperă și liberă în care copiii și nepoții mei, dar și întreaga societate vor putea crea viața spre care aspiră.

Ce ați vrea să preia de la dumneavoastră copiii dvs?

Ambii mei copii au preluat spiritul meu antreprenorial. Fiul Sergiu dezvolta compania ViTRA pe care a și creat-o, iar fiica Viorica rețeaua de cantine Volta Cafe. Îmi place mult să văd că sunt ambițioși și dezvoltă niște companii de succes orientate spre client, îmbunătățind astfel calitatea vieții în Moldova.

Ce ați dori echipei dvs la început de an?

Prosperitate. Pace. Sănătate. Motivație ca să-și continuie proiectele începute și să aibă sărbători cât mai frumoase și luminoase alături de cei pe care îi iubesc.

FOTO: Mihail Turculeț

Abonează-te la articolele

Vip Magazin