Igor Cobîleanski, „Omul Anului 2016” pentru succesul răsunător în domeniul Cinema & Producție video

Igor Cobîleanski oferă un nou suflu cinematografiei moldovenești. Este reprezentantul tinerei generații de cineaști, reușind prin filmele sale să ecranizeze realitatea dulce-amară a zilelor noastre. Regizorul, apreciat în țară, dar și peste hotarele ei, redă portretul societății actuale, fiind inspirat de absurditatea condițiilor postsocialiste.

Ultimul film al lui Igor Cobîleanski, „Afacerea Est”, lansat recent, câștigă simpatia publicului și a membrilor juriului la festivalurile la care participă. Comedia, produsă de „Alien Film” (România) în coproducţie cu „Just a Moment” (Lituania), „Brio Film” (Republica Moldova) şi „KaNoi Film” (România), cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), al Lithuanian Film Center, al HBO şi al TVR, a obținut două premii la Tallinn Black Nights Film Festival. Cum recunoaște însuși regizorul, comedia este făcută cu maximă seriozitate, deși se știe că festivalurile preferă dramele. Totuși, filmul lui Cobîleanski nu a trecut neobservat de juriu.

Igor Cobîleanski este artistul care își cunoaște profesia din toate unghiurile ei. Îi este cunoscută postura de prezentator, actor atât în teatru, cât și în filme, realizator de producții cinematografice, scenarist, nefiindu-i străină nici regia de lungmetraje, dar și scurtmetraje, documentare la care a promis că va reveni.

A dus faima Republicii Moldova și la Cannes, unde a fost derulată pelicula „Colecţia de Arome” în cadrul Festivalului de Film de la Cannes, acum câțiva ani.

Filmele lui reprezintă o călătorie într-o lume atât de absurdă, dar atât de înțeleasă nouă. Şi, prin ele, aceasta e mai ușor de suportat. Fără îndoială, Igor Cobîleanski este unul dintre cei mai buni regizori ai momentului, fiind simpatizat de străinii care doresc să ne descopere prin intermediul peliculelor. Și a demonstrat că în Moldova se POT face filme.

Fişier

Regizor de teatru și film, scenarist, actor

Data și locul nașterii: 24 februarie 1974, orașul Comrat, Republica Moldova

Studii: Facultatea de Regie Film și TV din cadrul Academiei de Teatru și Film din București (1991-1995)

Premii recente: Premiul Gopo pentru debut regizoral (în filmul de lung­metraj), pentru filmul „La limita de jos a cerului”, acordat la Gala Premiilor Gopo din 2014; Premiul pentru cel mai bun scenariu, pentru „Afacerea Est”, acordat la Tallin Black Nights International Film Festival.

Text: Virginia Braga

Foto: arhiva personală

Abonează-te la articolele

Vip Magazin