Igor Șarov – Societate | Omul Anului 2020

Fișier

Funcție: Rector USM, Ex-Ministru al Educației, Culturii și Cercetării
Data și locul nașterii: 03.11.1967, r-nul. Căușeni
Studii: Doctorat la USM; Doctor în Istorie, USM, Facultatea de Istorie
Coordonare: Ileana Rusu
Foto: Arhiva personală

Cunoaște valoarea cuvântului. În calitate de președinte al Comisiei de editare a cărții naționale, istoricul și editorul Igor Șarov a susținut apariția a peste 300 volume. În 2020, exact la cinci zile de la închiderea școlilor din cauza pandemiei, este numit în funcția de Ministru al Educației, Cultură și Cercetare. Obișnuit cu greutățile și la propriu, pentru că domnia sa (un lucru mai puțin cunoscut) a practicat aruncarea suliței și a discului, a reușit să asigure, din noua postură, un sistem educațional rezilient la șocul provocat de Covid.

SUNT UN OM, cu ajunsuri și neajunsuri. Mă identific cu vorba poetului Nichita Stănescu: „Sunt un om viu. Nimic din ce-i omenesc nu mi-e străin”.

FAMILIA reprezintă totul pentru mine! Dragostea și responsabilitatea fiecărui membru este cheia tuturor realizărilor familiei noastre.

ASUMAREA RESPONSABILITĂȚII prin luarea unor decizii radicale în calitate de ministru, pentru a asigura funcționarea sistemului de învățământ în condiții de securitate optime. În situații de forță majoră, responsabilitatea persoanelor aflate în funcții de decizie este cu atât mai mare. Așa a fost anul 2020.

ISTORIA M-A ÎNVĂȚAT, că, indiferent cât de capabil ar fi un om, cele mai bune decizii se iau în echipă. Ale mele le-am trecut întotdeauna printr-un minuțios proces de autoanaliză, pentru a-mi cunoaște exact atu-urile ce mă recomandă, dar și lipsurile pe care trebuie să le compensez cu ajutorul unei echipe manageriale.

FRICA ARE,  cred eu, două paliere distincte: unul personal, legat de încrederea pe care o investim în unii sau alți oameni și care, la un moment dat, ne trădează. Și cel de-al doilea e legat de cadru politic. Am temeri pentru proiectele inițiate și derulate în totalitate sau parțial până acum, care au întrunit consensul majorității celor implicați. 

SUNT ISTORIC,  o carieră didactică pe viață. Funcțiile ocupate nu au făcut decât să-mi sporească convingerea că un proces de instruire eficient nu se poate realiza decât în cadrul unui sistem managerial eficient.

COVID-UL ne-a dat tuturor viața peste cap. Am devenit ministru în plină pandemie. S-a schimbat paradigma formei de instruire, pentru care nu eram pregătiți. Învățământul on-line a presupus un efort considerabil din partea tuturor, iar organizarea instruirii în regim mixt a fost o adevărată piatră de încercare pentru directorii tuturor instituțiilor de învățământ.     

SUNT INSPIRAT DE DOUĂ FEMEI. Mama, care a fost o viață profesoară și care mi-a inoculat experiența.
Și Sanda. Ea m-a susnținut în toate de la 1988 încoace. Cu ea am învățat ceea ce spunea Constantin Noica „a iubi este a merge împreună spre altceva”.

ȘAHUL va rămâne pasiunea mea. Mai joc și azi câte o partidă cu amicii. Acesta este și motivul pentru care am susținut includerea lecțiilor de șah în școală. 

UN MILION DE EURO i-aș investi în educație. Aș ridica o școală nonprofit.

ANULAREA PROBELOR de examen la Bacalaureat și la absolvirea clasei a IX-a în 2020 a fost cea mai grea decizie.  

ZICE LUMEA DESPRE MINE că știu să adun oamenii la un loc și să-i fac parte dintr-o echipă. Cred că sunt un bun comunicator, atâta tot. Mai e și simțul umorului, care m-a ajutat de multe ori să depășesc situațiile dificile.  

AȘ INSTITUI, PENTRU O ZI, Regula Respectului Reciproc.

ȘI MI-A MAI ZIS ODATĂ CINEVA că sunt un om frumos la suflet.

ÎN FILMUL MEU, aș vrea să-mi cânte melodia lui Eugen Doga, „Păstraţi iubirea”!

TREI DORINȚE…Familia fericită. Munca împlinită. Prieteni adevărați.

PENTRU 2021 vreau atât de puțin! Să scăpăm de pandemie și să prețuim esențele!

Abonează-te la articolele

Vip Magazin