Ileana Rusu: „Divina Ileană care și a regăsit Paradisul”

Jurnalistă

Acesta a fost anul ei! Anul în care și-a lansat multașteptatul și scandalosul roman „Femeia de la poarta închisorii”, editat deja în două tiraje. De curând, a revenit și cu un nou produs la canalul NTV Moldova – Vorbe cu_minte – și asta îi dă aripi. Cât despre fericirea cea mare și roz bombon, a decis să nu o mai caute, pentru că o are. Trebuia doar să deschidă mai larg ochii.

Pot afirma că nu am murit. Că sunt. Că am inspirat zeci sau poate sute de femei să își accepte trecutul.

Să nu zici că viața nu e o minune… Crezi în asta? Indiscutabil. Deși devin tot mai sceptică în raport cu foarte multe teorii, să cred în miracole nu renunț. Viața e cea mai divină comedie care putea fi inventată. Dacă nu o fi așa, cel puțin e bine să credem. Fiecare om trebuie să creadă în ceva. Hai să credem în lucruri simple și faine!

Tu să nu îmi zici că visurile nu se îndeplinesc. Depinde de vis. Că dacă îmi doresc să ajung pe Lună, dar nu am pile la Elon Musk, ‘geaba închid ochii și mă uit la stele. Și mai depinde de cât de sincer este acest vis și dacă nu dăunează altor persoane. Așa că încerc să îmi desenez doar dorințe pământești.

Când viața ta a fost magie? Îți amintești? Când mă îndrăgosteam. De fiece dată trăiam o adevărată poveste. Despre final însă tac. Sau acum, când întâlnesc un om tare drag. Trec prin acea stare de euforie de care avem nevoie toți.

Pot afirma că nu am murit. Că sunt. Că am inspirat zeci sau poate sute de femei să își accepte trecutul.

Și când a fost infern? Când am văzut-o eu ca un paradis pierdut. Știi de ce? Pentru că noi suntem cei care ne facem și Raiul, și Iadul. Tot ce mi s-a întâmplat a fost pentru creșterea mea spirituală.

Când ai lansat „Femeia de la poarta închisorii”, cu siguranță ți-ai desenat un drum și un punct până la care trebuie să ajungă această carte și autoarea ei. Ce porțiune de drum ai străbătut până acum? Vrei să-l faci pe Dumnezeu să râdă? Povestește-i despre planurile tale. Mi-am dorit celebritate, dar nu am fost pregătită pentru ce va urma. Or, imediat după lansare am trecut printr-o perioadă chiar gravă, nefiind în stare să merg o lună de zile. Am avut vreun alt vis legat de roman? Încă mai am… Să fie tradus în mai multe limbi, să îl vând și să îmi iau o casă la țară. Dar cred în minuni și știu că va fi. Într-o zi.

Mai crezi în iubire? O să te întreb asta în fiecare interviu. Acum cred cel mai mult. Adică mai mult decât ieri. Chiar și în iubirea de sine.

Îmi spuneai că trăiești un grav sentiment de vinovăție legat de mama ta, că ai fost nedreaptă cu ea, în carte. Ai depășit? Mama a citit cartea? Nu a citit-o și voi face orice să nu o citească. Nu vreau să știe prin ce mi-a fost dat să trec. Am depășit senzația de vină. M-am iertat, am iertat-o și sunt sigură că mă iubește. Am sunat-o și am întrebat-o de ce nu mă iubește? Și a plâns. Și am plâns…

Ai o toamnă promițătoare, cel puțin. Lansezi și un nou proiect TV – încă o parte din visul tău. Cum te simți? Dacă ar fi primul proiect TV. Uneori am impresia că special provoc soarta, ca să am pe urmă de ce mă amuza. E toamna în care împlinesc 46. Oarecum ciudată stare, pentru că se luptă mintea cu corpul. Așa o fi înainte de bătrânețe.

Cum e iubirea după 40? Înțeleaptă, îndelung răbdătoare, cuminte, cu atingeri calde și tăceri care spun multe.

Ești acum femeia care ai fi vrut să fii? Eu nu știu cum e femeia care vreau să fiu. Cred că sunt așa cum trebuie.

Ești împlinită, puternică? E greu să spun. Au apărut și mai multe contradicții în firea-mi. Cred că sunt mai slabă decât mă crede lumea…

Poți spune că te-ai reinventat? Că ai reinventat o parte a vieții tale? Pot afirma că nu am murit. Că sunt. Că am inspirat zeci sau poate sute de femei să își accepte trecutul, că am trecut peste alegerile care mă deranjau, peste veacul unei treceri spre alte înțelesuri. Că am devenit scriitoare.

Ce crezi că își doresc femeile? Să știe ce vor.

Și tu? Mi-am dorit întotdeauna foarte puțin de la viață. Sunt minimalistă. Vreau să am nepoței. Și să îi cresc în casa de la țară.

#roman

text: Rodica Ciorănică, Foto: ELISABETH ZHILTSOVA

Abonează-te la articolele

Vip Magazin