În Moldova s-a lansat prima stație de monitorizare a calității aerului în regim online

În Chișinău a fost pusă în funcțiune o stație automată de monitorizare a calității aerului atmosferic de tip trafic. Este prima stație care monitorizează în regim online calitatea aerului din țară, potrivit ecopresa.md

Stația a fost donată Republicii Moldova de către Guvernul Germaniei.

Astfel se pune primul pilon în crearea rețelei naționale de monitorizare a calității aerului atmosferic. Este un pas înainte pentru Republica Moldova în dezvoltarea sa și în apropierea de standardele Uniunii Europene în ceea ce privește protecția aerului atmosferic”, a declarat Iuliana Cantaragiu, Ministra Mediului.

Potrivit Iulianei Cantaragiu, stația măsoară, în regim permanent, cinci indicatori privind calitatea aerului, iar în baza acestor date se poate observa cum se schimbă calitatea aerului în funcție de traficul din Capitală pe parcursul zilei și al nopții. 

Pentru că centrul orașului Chișinău este cel mai poluat, Ministerul Mediului a decis să instaleze stația la intersecția bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt cu strada Mihai Viteazu, unde potrivit calculelor, este zona cu cel mai intens trafic.

În prezent, în țara noastră există 17 stații de măsurare a calității aerului atmosferic, însă sunt învechite.

Stația modernă va putea monitoriza calitatea aerului atmosferic la o distanță de până la 1000 de metri.

Surse: Agenția de Mediu, ecopresa.md

Abonează-te la articolele

Vip Magazin