Oare câţi dintre tinerii de astăzi ar avea curajul să parcurgă un traseu de 520 de km, pe jos? Cert e că domnul Ion Mărgineanu a înregistrat această performanţă în anul 2018, mergând de la Bălţi până la Alba-Iulia, oraşul unde, în anul 1918, a avut loc Marea Unire. Spune că a fost o experienţă demnă de a fi povestită generaţiilor care vin din urmă. După ce a cochetat cu politica şi pedagogia, domnul Mărgineanu este mereu în căutare de noi activităţi.
Chiar mărturiseşte că ar dori să mai trăiască încă o dată viaţa!
C onsider că pentru orice persoană, este foarte important să fie onestă, sinceră cu cei din jur. La rându-mi, încerc să fiu corect cu oamenii. Îmi iubesc familia și țara. Pe lângă asta, sunt îndrăgostit incurabil de muzică și poezie.
Am avut mai multe funcții până acum: de la profesor de limba franceză la director de școală, profesor universitar până la cea de deputat în Primul Parlament al R.Moldova, care mi-a oferit mari responsabilități și momente extraordinare. Dar în lista celor mai importante reușite se numără cu siguranță și activitatea mea de traducător al textelor lui Grigore Vieru, Nicolae Dabija, Andrei Strâmbeanu în limba germană.
Cea mai importantă realizare a mea în 2018 este parcurgerea traseului Bălți-Alba Iulia pe jos, ca un omagiu adus actului Unirii de la 1918. E vorba de aproximativ 520 km traversați prin Republica Moldova și România. O parte a drumului am fost însoțit de oameni încântați de inițiativa mea, inclusiv un cameraman, iar copiii mi-au fost alături pe tot traseul, mergând cu automobilul în față. A fost o experiență grozavă, dat fiind faptul că am făcut cunoștință cu o mulțime de oameni mărinimoși, interesanți și buni la suflet, adevărați patrioți. Sunt mândru că am reușit să-mi realizez acest vis și că am consolidat în jurul acestei inițiative sute și mii de oameni, care s-au solidarizat cu mine. Sper eu că a trezit cumva sentimentul național, patriotic a sute de mii de oameni sau cel puțin a amintit, în an centenar, că Unirea poate fi făcută de fiecare în felul său.
În domeniul în care am activat cel mai mult și continui să o fac, pedagogia, e foarte important să știi să comunici cu oamenii, lucru pe care îl reușesc. Îmi face o deosebită plăcere să conversez cu oamenii inteligenți, cu aceleași viziuni sau diferite de ale mele. Tinerii m-au înconjurat mai mereu. Nu în zadar anticul Caius Julius Phaedrus spunea: „Sunt demni de laudă acei copii care ascultă părinții”, iar eu am misiunea de a le aduce lumina cunoștințelor și a înțelepciunii. Încerc să fac bine ceea ce fac, să influențez persoanele prin propriul exemplu.
Rețeta succesului? Munca asupra propriei persoane, lectura zilnică, munca fizică, îmbinarea utilului cu plăcutul. În timpul liber îmi place să cânt la vioară, să citesc, să joc șah, să mă mențin în formă. Ultima carte citită a fost „România trădată” de Constantin Mustață. Dacă nu mă dedicam pedagogiei, aș fi ales lumea muzicii sau a literaturii.
Copiii și nepoții mei mă inspiră. Îi iubesc mult. Soția a fost muza mea toată viața. Acum mă inspiră de undeva de sus. Cu convingerea ei, precum că lumea se sprijină pe oamenii buni, am pornit și la acest drum spre Alba-Iulia. Și m-am convins și eu că anume așa e. Dacă aș avea ocazia să mă reîntorc în trecut, aș alege ziua de 26 octombrie 1941, când m-am născut. Vreau să mai trăiesc odată viața.
Port cu mândrie Ordinul Republicii şi consider că am făcut tot ce mi-a fost în putere pentru această ţară şi oamenii ei.
Fişier
Profesor universitar, traducător, deputat în Primul Parlament al Republicii Moldova
Data şi locul naşterii: 26 octombrie 1941, s. Fundurii Vechi, județul Bălți
Studii: superioare pedagogice
Text: Iuliana Mămăligă
Foto: Arhiva personală
Lasă un răspuns