Sunt împreună de aproape zece ani, perioadă în care au crescut şi s-au dezvoltat împreună, iar acum ştiu exact care e secretul unei familii fericite. Alexandru Ciudin este directorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, activitate care-i fură mai tot timpul, Irina, la moment, are grijă de cei doi copii ai lor. Cum e să menţii dragostea la fel ca la început, dar şi ce pasiuni şi ce metode de educaţie are cuplul Ciudin, aflăm din interviul ce urmează.
Sunteţi împreună de aproape 10 ani. Care e secretul pentru a păstra dragostea?
Alexandru: Ea știe totul despre mine și eu știu totul despre ea. Nicio opinie nu este mai importantă pentru mine decât a ei. Cred că există un singur secret – să nu ai secrete. Când greșești trebuie la timp să repari greșeala, nu pentru că trebuie, ci pentru că vrei.
Cum aţi făcut cunoștinţă?
Irina: Ne-am întâlnit încă de pe timpul studenţiei la un eveniment organizat de un prieten comun. Ceea ce am realizat în viaţă se datorează anume susţinerii reciproce. Succesul cuplului nostru este probabil că dincolo de iubire, vedem amândoi viața și provocările ei cu aceiași ochi.
Care a fost cea mai mare provocare în viaţa de familie?
Alexandru: Lipsa de somn a fost o problemă mare pentru noi, după apariţia copiilor. Întrucât copii au o diferenţă de vârstă relativ mică, trebuia să ne trezim uneori de 15 ori pe noapte. Chiar și astăzi, cel mic se trezește foarte devreme. Încă visăm la cele opt ore de somn.
Cum a afectat perioada pandemică viața voastră de familie?
Irina: Fiind conștienți de situația gravă prin care au trecut mulți oameni, totodată, izolați la domiciliu, am zis să vedem partea frumoasă și să petrecem timpul în familie. Desigur, ne-au lipsit contactele sociale și viaţa publică, dar am petrecut timpul toţi împreună, în concluzie, copiii au avut parte de o perioadă distractivă.
Dle. Ciudin, cum reușiți să combinați viața de familie cu munca la Agenție?
Alexandru: Mă strădui să fac faţă, dar nu știu dacă reușesc întotdeauna. Provocări sunt mereu, deoarece trebuie să fii și tată și soț bun, și conducător responsabil și echilibrat. Cred că nu le-aș putea combina pe toate dacă nu aș avea sprijinul deplin al familiei mele și mai ales al soției mele.
Aveți doi copii. Pe ce puneți accent în educarea acestora?
Irina: Respect, loialitate, onestitate și pasiune. Acestea sunt cele mai importante virtuți pe care le dăm copiilor noștri. Încercăm să le arătăm prin propriul exemplu că prin pasiune și angajament poţi realiza multe în viaţă. Dacă părinții nu se respectă, atunci nici copiii n-o să-i respecte. Nu există părinți perfecți. Nu există nici reguli general obligatorii pentru o educație bună care să fie potrivite pentru fiecare familie și fiecare situație. Părinții încearcă să ofere copilului lor ceea ce înțeleg și știu ei că este corect.
Dl. Ciudin, care este cheia succesului unui director la o instituție de stat?
Alexandru: Cheia succesului unui director este munca bine făcută în termen, colaborarea continuă, crearea unui climat pozitiv în sânul colectivului și delegarea corectă a sarcinilor fiecărui angajat. Creșterea productivităţii muncii, armonia între colegi și o cooperare strânsă având un climat pozitiv între mine, ca director, și specialiștii din cadrul Agenţiei.
Ce pasiune aveți? Cum petreceți timpul liber?
Irina: De zece ani, activând în calitate de jurist în aparatul central al sindicatelor, am menirea să apăr drepturile și interesele de muncă ale salariaților. Un refugiu de la jurisprudență este pasiunea mea pentru arta machiajului. Este o pasiune influențată de faptul că am desenat de mică, iar libertatea de a crea mereu ceva nou m-a cucerit definitiv.
Cum se iau decziile în familia dumneavoastră?
Irina: Pentru mine familia reprezintă totul, prin urmare tot timpul liber pe care îl am îl petrec cu soțul și copiii. Consider că într-o familie sănătoasă deciziile se iau împreună. Dacă numai o persoană din familie ia decizii, și toți ceilalți trebuie să fie de acord pentru că așa e bine… nu va dura mult până când tensiunile vor escalada.
Ce nu cunoaște lumea despre directorul AEE?
Alexandru: Probabil puţini din oamenii cu care comunic în prezent cunosc că eu am făcut sport de performanţă. Deţin centura neagră (1 Dan) la Taekwondo WTF încă din anul 1998. Am avut succese și la competiţiile internaţionale, printre cele mai remarcabile a fost, probabil în anul 2003, când am obţinut locul trei la Campionatul European destinat Juniorilor.
Ce sfaturi le-ați oferi tinerilor care doresc să facă o carieră în domeniul public?
Alexandru: Cred că orice om fără nicio excepţie poate avea succes, dar totul depinde de el însăși, dacă dorește cu adevărat asta. Trebuie să știm că astăzi ,,supraviețuiesc” acei care sunt responsabili și ambițioși, care sunt curajoși, persistenți și destul de cooperanți. Așa că, spun cu convingere că, oricine poate urca pe scara carierei în orice instituţie fie publică sau privată, desigur inclusiv în cadrul Agenţiei pe care o conduc.
Cum vă vedeţi peste 10 ani?
Irina: Exact ca acum de fericiţi și în armonie, cu copii măricei, cu opt ore împlinite de somn și cu multe, multe realizări frumoase. Sunt sigură că împreună vom reuși să obţinem tot ce ne dorim.
Lasă un răspuns