Iulia Costin: Prietena pionierelor în afaceri | #womeninspire

Președinta Platformei Naționale a Femeilor din Moldova

O cunoaștem grație inițiativelor de susținere și promovare a femeilor în mediul de afaceri, din funcția de director ODIMM mai ales. E pedantă, știe să își asume riscurile unui manager veritabil și să accepte schimbarea, chiar dacă schimbările mai și dor uneori. Dar nu se abandonează pe ea. Niciodată. Nu uită de unde a pornit, pentru că, se spune, confortul psihologic ni-l creează oamenii dragi și serile în familie. Altfel, indiferent de aparențe, suntem niște mari singuratici.

Președinta Platformei Naționale a Femeilor din Moldova

Norocul trebuie hrănit cu minte deschisă.

Care este azi valoarea femeii în Republica Moldova?

Și care este rolul ei în spațiul public? Femeile sunt și au fost întotdeauna agenți importanți ai schimbării, deschizând tranzitul către economii reziliente. În Moldova există un potențial feminin nevalorificat care poate contribui la reanimarea economiei și transformarea socială. Astăzi femeile conduc afaceri de succes, fac parte din boarduri ale marilor companii, sunt active și prezente în viața socială. În ultimii ani, în țara noastră a crescut considerabil numărul femeilor antreprenoare, de la 27% la 33% din totalul de companii.

Ați fost Directoarea ODIMM. Ați pus bazele unei organizații de suport exemplu, inclusiv pentru alte țări din regiune. De ce ați plecat de acolo?

 Astăzi, când recapitulez activitatea și parcursul meu în ODIMM, am un sentiment profund de satisfacție și împlinire profesională. A fost un drum lung dar, după 14 ani de activitate, de la fondarea organizației până la creșterea și recunoașterea acesteia la nivel național și internațional ca organizație model de suport a sectorului IMM, a venit timpul pentru noi începuturi.

În general, funcția schimbă omul. Pe dvs. în ce măsură v-a schimbat? 

O funcție, în mod special de management, vine cu mari responsabilități, cere o maturitate profesională și trebuie să fie pe deplin asumată. Or, acest lucru înseamnă în primul rând schimbare. Eu, din experiența mea am înțeles că, dacă nu alegi schimbarea în fiecare zi, începând cu tine, nu construiești nimic nou – doar imiți o realitate gândită de alții. Ce ține de viața personală și socială, apreciez simplitatea și onestitatea, trăsături care apropie oamenii și creează confortul psihologic adecvat.

Vă considerați o femeie de afaceri? Cât de stabilă e independența financiară la femeile antreprenoare?

 Întotdeauna am fost activă pe plan profesional și evident, independentă financiar. E un principiu la care țin și, mai mult ca atât, am încercat de fiecare dată să încurajez femeile să fie ambițioase, să transforme visele și pasiunile lor într-o activitate economică care să le ofere siguranță. Eu, personal, nu am avut afaceri niciodată, dar toată viața am fost aproape de lumea afacerilor, lângă antreprenorii noștri care au avut nevoie de ghidare, susținere și încurajare.

Cât de des ați riscat și dacă ați adunat cumva și regrete de pe urma riscului? 

Am riscat de multe ori în viață, dar a fost asumat de fiecare dată. Orice proiect nou este un risc, dar aici e și farmecul adevărat. Un vis, transformat în realitate, te răsplătește deplin pentru toată munca.

Se spune despre dvs. că sunteți o femeie puternică. Dar au fost momente în care v-ați simțit vulnerabilă? În general, plângeți? 

Sigur că plâng, ca toate femeile și bărbații (cred) și da, sunt momente în care mă simt vulnerabilă, la fel cum sunt momente în care sunt puternică. E un echilibru care, odată acceptat, definește frumos o femeie.

Cât de important este norocul în cariera dvs.? 

Știu că sunt o persoană norocoasă, nu doar în sfera profesională. Am simțit întotdeauna deschidere în ideile și proiectele mele. Dar mai cred că norocul trebuie hrănit cu o minte deschisă, multă empatie și încredere în oamenii de lângă noi.

Norocul trebuie hrănit cu minte deschisă

Sunteți Președinta Platformei Naționale a Femeilor din Moldova. Care este profilul și misiunea Platformei?

Platforma Națională a Femeilor din Moldova este, pot spune, proiectul meu de suflet. Acum 10 ani, am lansat Platforma ca o inițiativă bazată pe impact pentru a sprijini emanciparea femeilor. Am construit o comunitate minunată de femei puternice și astăzi avem o Rețea Națională de Femei Ambasadoare din toate regiunile Moldovei, inclusiv din Transnistria, UTA Găgăuzia și Diasporă, care contribuie activ la creșterea și dezvoltarea incluzivă a comunităților din care fac parte.

text: Ileana Rusu, Foto: Anna Sherbatiuk

#emancipare

Abonează-te la articolele

Vip Magazin