Lucia Berdos a devenit un model pentru mulți oameni… Dezvoltă afaceri inovatoare, conceptuale, în continuă ascensiune; este o prezență caldă și inspiratoare; oferă un model de conduită și de viață; arată excepțional și este un interlocutor cu care ai discuta ore în șir. Se mai și implică activ în proiecte de artă și binefacere, iar pe lista sa de activități zilnice se regăsește neapărat o carte în plină lectură sau un training. A ajuns la toate acestea pentru că a ales să fie ea însăși și să-și crească frumos pasiunile, la fel ca pe cei trei copii ai săi.
1.Pentru familia noastră, afacerile înseamnă, în primul rând, atitudine și responsabilitate. Nu din întâmplare ele poartă numele copiilor noștri sau al familiei. Ne inspiră enorm călătoriile, astfel, atunci când vedem un produs sau un serviciu interesant în străinătate, primul gând care ne vine fiecăruia în minte este „De ce să nu existe așa ceva și în țara mea?”. Și rețeaua de farmacii „Felicia”, și salonul „Cristis”, și hotelul „Berd’s” au oferit pieței ceva nou, inovator. Crearea unui produs presupune pentru noi multă grijă și atenție față de necesitățile oamenilor.
2.Poți percepe afacerea ca pe o afacere pur și simplu sau ca pe ceva mai mult. Ea nu se rezumă la câștig de bani, ea poate reflecta viața și personalitatea ta. Or, obișnuiesc să fac o diferențiere clară între antreprenori și businessmeni: primii trăiesc prin crearea și perfecționarea unui produs, ceilalți operează cu cifre, iar mie îmi place să gândesc dincolo de cifre. Atât la Cristis cât și la Berd’s îmi place că vorbim și despre frumusețe, și despre artă, și despre tradiții, covoare și vin, despre dragoste față de oameni, față de țară, față de viață.
3.Din toate timpurile, mi-au fost foarte interesante principiile comunicării și comunicarea în sine. Deseori zic că pentru mine businessul sau afacerea este o comunicare continuă. Și conflictele care apar sunt, iarăși, dezvoltarea comunicării și activitatea de a te perfecționa în acest domeniu.
4.Nu pot lucra cu cei care fac lucrurile pe jumătate, pentru că oamenii simt tot ce este făcut pe jumătate, simt îndoiala. Eu sunt primul nostru client și cel mai capricios, asta o știu toți. Dar mă bazez pe un standard pe care l-am văzut și l-am simțit.
5.Timpul iubește să fie foarte organizat și, atunci când ți-l organizezi într-adevăr, el devine prietenul tău. Dacă vrem să mergem înainte, lucrurile nu trebuie amânate, ci soluționate acum, în timpul prezent, nu există viitor și nu are rost să ne agățăm de trecut.
6.Toți oamenii sunt ca o coroană de diamante și, dacă un diamant cade, costul coroanei scade simțitor și atunci este important ca fiecare diamant să strălucească. Sunt absolut convinsă și tot timpul mă conduc după ideea că toți din jurul meu trebuie să fie mulțumiți. Dacă fac o descoperire pentru mine, sunt foarte bucuroasă să o afle toți și să o implementăm împreună. Până la urmă, cel mai important lucru este experiența omului, felul în care a reușit să dezvolte anumite idei în practică.
7.Fiecare dintre noi trebuie să conștientizeze, în primul rând, că el este ceva unic și Universul are nevoie de calitățile, de talentele sau de capacitățile lui. Da, oamenii pot să ne inspire, dar aceasta nu neagă procesul de căutare a sinelui.
8.Împlinirea o asociez cu armonia. În viziunea mea, armonia apare atunci când lucrurile care mă înconjoară sunt o continuitate a mea. Pentru mine, este importantă stabilirea acestei armonii și echilibrul cu lumea, realitatea și cu existența înseși.
9.În scopul de a face unor oameni viața mai bună, m-am implicat la crearea Fundației Felicia, care susține multe proiecte de suflet și de ajutor social, unul dintre ele este Gala Generozității. Una dintre necesitățile vitale ale omului, după cele fiziologice, este necesitatea de a dărui și de a primi afecțiune. Suntem înconjurați de oameni și dacă e să ne aducem aminte de coroana de diamant… pentru ca aceasta să strălucească și prețul ei să fie înalt, e necesar ca fiecare diamant sa strălucească. Nu trebuie să așteptăm ca cineva de sus să facă schimbarea, schimbarea începe prin fiecare dintre noi. Și implicarea fiecăruia nu constă neapărat în sume mari de bani. Fiecare poate să ajute cu ce poate. Atunci când am vizitat Casa Viitorului, unde sunt copii cu necesitați speciale abandonați, am înțeles că ei mai puțin au nevoie de bani, și mult prea mult de cineva care să-i țină de mână sau să-i asculte.
10.Cred că sfârșitul este atunci când omul se trădează pe sine. Astfel, el transmite un mesaj Universului că el nu mai contează și atunci Universul de ce să mai aibă grijă de el? Și, oricum, orice sfârșit este un nou început.
Text: Doina Popa
Foto: Natalia Mitereva
Lasă un răspuns