Medic endocrinolog-nutriționist
Cinci cărți, 10 ghiduri, peste 150 de articole, invenții, drepturi de autor… lucrările Luminiței Suveică sunt apreciate cu diplome de excelență, 6 medalii de argint și 28 medalii de aur la expoziții internaționale.
Dacă te gândești că la atâtea trofee nu ar avea ce să vorbească cu tine, adesea ea este femeia care te găsește și începe discuția. Ea știe cu ușurință să transforme teama în iubire și pur și simplu să se bucure… iar cea mai mare bogăție a sa sunt relațiile cu oamenii.
O schimbare în modul de viață nu se face doar prin campanii, emisiuni, convingeri, dar prin încredere.
Cum se „alimentează” succesul unui om? Prin disciplină, organizare și corectitudine în ceea ce faci zi de zi, prin niște obiceiuri sau ritualuri îndeplinite.
Cât de greu sau ușor, într-o eră a femeilor moderne, este să te menții ca cel mai bun expert în sănătate publică? Nu mă consider cel mai bun expert în sănătate publică, dar recunosc că, pentru a face față provocărilor, citesc zilnic articole științifice, particip la conferințe și congrese internaționale de specialitate. În acest an, am avut marele noroc să obțin o bursă de predare la Universitatea Aristotel din Salonic, Grecia, prin intermediul programului ERASMUS+, unde am activat în cadrul Departamentului de Sănătate Publică și am avut ore pentru studenți alături de renumiți Profesori din Grecia, ceea ce a fost o experiență unică în viața mea.
Aveți anumite ritualuri pentru a fi în forță? În toate ritualurile mele zilnice, mă ajută meditația, rugăciunea, cărțile bune pe care le citesc în fiecare seară, cărțile audio de dezvoltare personală pe care le ascult în mașină sau în căști în timpul plimbărilor. Dar și organizarea webinarelor tematice online are o mare importanță, prin ele ai ocazii unice de a afla informație științifică de la cei mai tari specialiști din lume.
Campaniile/emisiunile pe care le organizați sunt suficiente pentru a-i convinge pe oameni să adopte un mod sănătos de viață? Este o sensibilizare a populației, dar convingerea de a schimba ceva în modul de viață depinde de fiecare în parte, de motivația pe care o are. O schimbare în modul de viață nu se face doar prin campanii, emisiuni, convingeri, dar prin încredere. Schimbarea unor obiceiuri zilnice din nesănătoase în sănătoase durează 60-90 zile, se face cu pași mici, dar sistematic, prin disciplină. Am istorii de succes care au demonstrat că se poate! La început mulți abandonează, dar cei care sunt perseverenți și ajung la rezultate, devin mult mai fericiți.
Care este programul dvs. de alimentație? Eu tind spre o alimentație sănătoasă. Acasă gătesc sănătos, dar a lua masa acasă înseamnă cină sau zi de odihnă. Dejunul este sfânt pentru mine. Recunosc că pentru prânz nu am timp tot timpul și de obicei sunt niște fructe, nuci, semințe, ce le am în mașină sau pot recurge la lunch box pregătit acasă.
Aveți o statistică pentru ultimii ani? Povestiți în cifre, cum ați reușit să-l faceți pe om să se iubească mai mult și să se alimenteze corect? O statistică nu am, dar am reușit în pandemie să sistematizez informațiile din carnețele, de pe stick-uri, din emailuri și alte surse care erau adunate de la diferite forumuri în sănătate naționale și internaționale, din diferite țări, de la medici practicieni, guru și profesori cu renume mondial și să editez cartea „Nutriția Umană” împreună cu colegele mele Olga Cernelev și Olga Cara. Este o carte din care învață studenții de la medicină. De asemenea, am fost conducător la cinci teze de licență ale studenților de la medicină, care au făcut cercetări în nutriție.
Care considerați că este cea mai importantă reușită a dvs.? Cea mai mare realizare este fiul meu Andrei, care este un băiat deștept, înțelept și cu un suflet mare. E așa cum îmi doresc să fie.
O schimbare în modul de viață nu se face doar prin campanii, emisiuni, convingeri, dar prin încredere.
Care au fost cele mai lungi zile sau nopți ale dvs.? Au fost mai multe, legate de sănătatea părinților, celor apropiați și dragi, atunci când aștepți să se refacă cineva ca printr-o minune. Ca medic, știu că de multe ori este imposibil, dar doar unul Dumnezeu știe să facă minuni.
Care a fost cel mai sensibil moment din care ați știut să vă ridicați frumos…? Am avut căderi și urcușuri, dar nu au fost prea sensibile, deoarece eu tot timpul am simțit pământul de sub picioare. În funcțiile pe care le-am avut, esențial a fost că am lăsat tot timpul o portiță deschisă pentru comunicare și conlucrare, în așa mod am păstrat relații frumoase cu multă lume.
Visurile au limite? Nu, oamenii mereu visează mai mult, mereu se gândesc la ceva, dar asta nu întotdeauna este îndeajuns. Gândurile trebuie transformate în acțiuni, iar lupta pentru ele trebuie să devină un obicei.
Text: Zina Bivol, Foto: Anna Sherbatiuk
#cunoaștere
Lasă un răspuns