The Motans, trupa anului 2016, conform revistei „VIP magazin”

O voce caldă și plăcută, una mereu emoționată când vine vorba de concertele live sau de schimbat vorbe la microfon, dar această sensibilitate e copleșitoare. Are stil. E un concept. E motan. De rasă.

La momentul restartului, presa românească spunea că o trupă moldovenească amenință succesul lui Carla’ s Dreams. Raportarea Motanilor la CSD e, probabil, cel mai tare compliment pe care-l poate primi un proiect aflat la început. Au zăcut și ei pe internet și, ușor-ușor, au prins urechi ascultătoare, până au ajuns și în urechi necesare. Adică, ale unor oameni care știu cum stă treaba în showbiz și cum trebuie adus un produs în linia întâi.

Relevant, fascinant, poetic. Solistul își joacă rimele, săpând adânc în sine, în ele, în sechelele din suflet, în bătaia inimii, în cursul sângelui. Îți mestecă creierii, ți-i înfașă în ceață tulburând emoția. Timid, pătrunzător, sensibil. E mai mult cu ochii închiși. Se ține strâns de stativul microfonului ca să nu se piardă în lumea sa și măcar ceva să-l lege de realitatea imediată.

E cu dragostea în buzunar, dar nu e prost. A venit ca să rămână. În muzică. A încercat mai multe profesii, dar niciuna nu i-a venit ca o mănușă. Acum speră să ia măcar diploma de psihologie, dar și asta, se pare, cere amânare. E artist. Și fierul se bate cât e cald. În sufletele oamenilor poți privi și fără diplomă până una-alta.

Știe cum vrea să sune muzica sa. Gândea inițial că se va ține de ritmul propus. Dar oamenii… să găsești omul potrivit care să răspundă aceluiași vibe nu e lucru ușor. În plus, seriozitatea trebuia la fel sincronizată, iar planurile sale, de cele mai multe ori, s-au prăbușit la nivel de vorbe. De unul singur e greu. Talentul e o chestie pe cât de puternică, pe atât de fragilă. De asta are nevoie uneori de „proptele”. Și Global e tocmai sprijinul de care avea nevoie Motanul nostru. Iar Alex Cotoi înțelege clar ce nu apucă încă să-i spună pisica blândă.

Aparențele, uneori, sunt înșelătoare. Dacă vă încearcă gândul că acest proiect se va consuma repede, alungați-l! Motanul nostru e din zodia leului. E hotărât și cu forța necesară unui parcurs lung. Transformările la care îl va supune experiența merită urmărite. Pentru că ele vor fi și, uneori, vor veni peste el buluc, încercându-i pământul sub picioare. Că poezia va rămâne ancora lui, se poate presupune ușor. Cel mai interesant aspect al transformărilor ar putea fi de ordinul stilisticii muzicale, al manierei de interpretare și al caracterului care urmează să-și arate colții. Deocamdată, e chiar un debut de soi. Ce va ajunge peste un an… vom vedea atunci.

Pe 10 februarie au publicat prima piesă pe YouTube. Asta s-ar cuveni să le fie zi de naștere. Apoi au avut parte de un dublu doi sau de un restart. Pe 14 noiembrie, când luna era plină, The Motans au ieșit la lumina zilei oficial și asta însemna un contract semnat peste Prut, când încă nici acasă nu erau cunoscuți de toți și de fiecare. După luni întregi de plimbări pe internet, iată-i cu acte în regulă. E, cred, cel mai frumos proiect lansat în acest an. Și, cu siguranță, include unul dintre cei mai faini textieri din Moldova.

themotans_00_fmtFişier

Proiect

fondat în 2016,
Chişinău, moldova

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Text: Victoria Cușnir

Foto: Valeriu Catalineanu

Abonează-te la articolele

Vip Magazin