EX-MINISTRU AL AFACERILOR EXTERNE ȘI INTEGRĂRII EUROPENE AL R. MOLDOVA
Când imposibilul devine posibil
Succesorilor săi în fotoliul de ministru pentru Afaceri Externe și Integrare Europeană le va fi dificil să îl eclipseze. Acordarea statului de țară candidată la aderare la UE este considerată de către observatori drept meritul lui Nicu Popescu, iar în ultimul an de mandat, Ministrul Popescu a reușit să relanseze și relațiile bilaterale cu România la un nou nivel, astfel încât datorită inclusiv sprijinului diplomatic al țării vecine, la Chișinău au fost lansate noi proiecte europene. Tot Nicu Popescu a contribuit activ la organizarea celei de-a doua ediții a Summit-ului Comunității Politice Europene, care a avut loc în Moldova, la 1 iunie 2023. La 7 iunie 2023, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene a devenit membru al Consiliului prestigiosului think-tank European Council on Foreign Relations (ECFR), la invitația co-președinților acestei structuri-cheie.
Scopul anului 2023 a fost să obținem decizia UE de a deschide negocierile de aderare cu Moldova.
Decizii importante asumate în 2023 au fost multe. Decizia principală este să ai optimismul, încrederea și insistența asupra faptului că putem cu toții – ca țară, societate, echipă – realiza lucruri pe care majoritatea le cred imposibile. Este absolut esențial să nu mergi la viteza medie a majorității din jur. Nu reușești nimic așa. Astfel a fost cu decizia de a merge cu optimism spre deschiderea negocierilor de aderare la UE, coagularea în jurul Moldovei a unor grupuri de sprijin politic, diplomatic, economic, de peste 50 de state și organizații internaționale în cadrul Comunității Politice Europene (summit care a fost organizat la Bulboaca) sau al Platformei de Sprijin pentru Moldova (MSP), semnarea acordului de reducere a tarifelor de roaming cu UE și multe altele.
Dacă există viață după postul de ministru de Externe? Sigur. Dar acum, evident, sunt într-un fel de tranziție și readaptare la un ritm de viață mai diferit.
Am plecat cu sentimentul că am reușit să realizăm obiective majore în plan extern. Cu sentimentul că în echipă poți răsturna munți și se pot face lucruri care păreau imposibile timp de trei decenii. Am promis să fim apreciați pentru ceea ce facem, am reușit. Astăzi am pornit procesul de aderare la UE, cu sentimentul că alături de și datorită încrederii și sprijinului dnei Președintă Maia Sandu și echipei de guvernare am reușit să păstrăm pacea în Moldova, să evităm mai multe crize complexe, să accelerăm proiectele comune cu România, să ajutăm Ucraina și astfel să contribuim la menținerea războiului cât mai departe de țara noastră, să ne asigurăm că nu suntem singuri în acest context foarte periculos.
Sper că peste 5 ani Moldova va fi și mai integrată în familia de state europene, așa cum ne-am propus.
Moldova poate fi o poveste de succes cu muncă multă, muncă în echipă, optimism, energie, insistență, încredere în propriile forțe și prieteni geopolitici fără sprijinul cărora ne va fi greu să reușim. Este foarte important să asigurăm securitatea Moldovei prin parteneriate ferme, garanții de securitate chiar, cu state partenere apropiate sau chiar în cadrul unei alianțe de state democratice. Nu există bunăstare fără securitate.
Cea mai mare realizare este pentru mine decizia UE de a deschide negocierile de aderare cu Moldova datorită lucrurilor care s-au făcut în implementarea acquis-ului comunitar, dar și explicării clare a progreselor absolut în fiecare „colț” al Uniunii Europene. Dar, ca să ai ce explica, trebuie să și faci aceste lucruri pe intern.
În timp, am înțeles că trebuie să fim optimiști chiar și atunci când marea majoritate a celor din jur sunt pesimiști și neîncrezători. Nu poți avansa dacă nu crezi în propriile forțe și nu îți setezi obiective serioase și dificil de atins.
Dacă aș lua-o de la capăt, evident sunt lucruri pe care le-aș evita, altele pe care le-aș repeta, dar încă mai lucrez la finalizarea acestei liste.
Lecția lui 2023. Pentru randament maxim, ai nevoie de un echilibru între sănătatea mintală și sănătatea fizică. Teoretic, cam toți știu asta… practic am înțeles-o în 2023.
Succesul este lucrul bine făcut. Există oameni care vor să devină ceva și alții care vor să facă ceva. Lucrul realizat este mult mai important decât postul sau statutul. Definesc succesul prin prisma realizării obiectivelor setate.
Sunt mândru de faptul că pot oricând ține capul sus privind în urmă la ceea ce am făcut pentru țara mea.
Sfaturi pentru tineri. Să fiți cât mai curioși. Să satisfaceți această curiozitate cu lecturi și călătorii. Cât mai multe și cât mai diverse. Dacă reușiți să citiți minim 15 minute sau 10 pagini pe zi, într-un an veți beneficia de 3600 de pagini de inteligență, experiență și înțelepciune colectivă a altor persoane. 10-15 cărți. Dacă mai citiți și cu copiii încă 15 minute pe zi, veți afla sau veți redescoperi totul despre supernove, big-banguri, mezozoic, găinile ca descendenți ai T-Rexilor, echitație, vulcani, vrăjitori, romani, egipteni și țări imaginare ca Syldavie.
Cât despre călătorii – faceți la fel. Cât mai mult și cât mai divers, și nu neapărat scump. Încercați totul – corturi, trenuri, munți, mare, orașe, Asia, Africa, America Latină, orice. Oriunde ați merge, încercați să înțelegeți cât mai mult despre țara respectivă discutând cu oamenii, dar și citind istorie, geografie, literatură, Wikipedia, la urma urmei. Lecturile și călătoriile vă vor da răspunsuri la majoritatea întrebărilor pe care vi le puneți, inclusiv în domeniul politicii externe, apropo.
Viața de dincolo de portalurile de știri. În 2024 ea este foarte diferită de 2023. În 2023 o bună parte a anului am petrecut-o efectiv pe drum. Drum la aeroportul Chișinău sau Iași, sala de așteptare, zbor, întârzieri frecvente, eventual tranzit de câteva ore, periodic conexiuni ratate, alt zbor, drum la hotel, a doua zi 8-10, iar uneori și 14-15 întrevederi, discursuri sau interviuri pe zi și asta tot în 24 sau 30 de ore. Apoi drumul înapoi. Viața din 2024 este evident diferită. Încerc să fac minim 15-20 km pe zi cu bicicleta, citesc, discut, pregătesc și promovez câteva proiecte în domeniul politicii externe și al integrării europene, dar evident din altă postură.
Ce urmează? Mai multe proiecte legate și ele de securitatea țării noastre și a întregii Europe. Pe viitor visez să pot vedea cu ochii mei momentul semnării aderării țării noastre la Uniunea Europeană, dar și cu garanții de securitate care pot veni fie de la niște parteneriate bilaterale ferme de securitate, fie din partea unei alianțe de state democratice.
Ziua în care am fost cel mai fericit om de pe pământ? Multe zile petrecute în familie, alături de soție și copii.
Lasă un răspuns