Piramida alimentară – principiile unei diete echilibrate

Istoria formării Piramidei alimentare pornește din 1978 în Danemarca, însă suedezii fiind mai îndrăzneți, preluând-o și prezentând-o drept schemă de proiectare a principiilor unei diete sănătoase în cadrul Conferinței internaționale de nutriție din 1988.

O dietă cu adevărat sănătoasă va respecta regulile piramidei:

  1. Prioritizarea produselor – de la cele recomandate în porții consistente (cereale, leguminoase, legume, fructe) către moderate  (produse animaliere – pește, carne, ouă, lactate și oleaginoase), până la cele ce pot fi chiar eliminate din regimul alimentar (dulciuri, alcool, băuturi carbogazoase, produse rafinate).
  2. Ponderea categoriilor de produse (cereale, grăsimi, fructe, lactate etc.) în total produse alimentare.
  3. Varietatea cu accent pe coloristica alimentelor, cele 5 gusturi, textură, aroma și forma produsului alimentar.
  4. Moderaţia cu care este necesar ca unele alimente să fie consumate.

62334-xlNivelele piramidei alimentare sunt împărțite în 5 clase (de jos în sus):

  1. Pâine, cereale, orez, paste
  2. Legumele și fructele
  3. Laptele și produsele derivate
  4. Carnea, peștele și ouăle
  5. Grăsimile și dulciurile

Porția alimentelor necesare a fi consumate pe zi:

  • Legumele : 50 – 300 grame pentru fete și femei, 200 – 450 grame pentru băieți și bărbați și între 25 – 100 grame de legume pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 și 8 ani.
  • Cerealele: 1 porție = 28 grame masă uscată pe zi (o felie de pâine pe zi, 1/2 ceașcă de orez brun sau paste integrale, o cană de cereale integrale). Femeile – 4-6 porții pe zi, bărbații – 6-8 porții pe zi, copiii până la 8 ani – 3-5 porții.
  • Fructele: 1-2 fructe la una din gustări.
  • Proteinele – preponderent mai slabe în grăsimi și calorii – carnea de vită, de pasăre sau curcan, peștele, fasolea uscată, ouăle și nucile. Adulților li se recomandă: 100 – 185  grame, copiilor până la 8 ani: 50 – 150 grame.
  • Lactatele: 100 – 150 grame brânză de vaci moderată în grăsimi (2-5%), 150-250 grame iaurt, 20 – 40 grame brânză cu cheag tare / cașcaval.
  • Grăsimile: 5-7 lingurițe de grăsimi sănătoase (nesaturate) în cazul adulților de ambele sexe, 3-4 lingurițe zilnic pentru copiii între 2 si 8 ani.

Oamenii au interese diferite în raport cu alimentele. Pe unii dintre noi ne interesează gustul, pe alții ne ghidează cantitatea sau poate chiar prețul alimentelor.

Minunat ar fi dacă pe toți ne-ar interesa totuși calitățile nutritive!

 

Text: Victoria Ursu

 

Abonează-te la articolele

Vip Magazin