Proceduri estetice de la chirurgi de top. Mariana Cupcea dezvăluie caracteristicile implantului mamar

Complexitatea chirurgiei plastice capătă noi forme odată cu apariţia unor metode noi şi tehnologii medicale avansate. Fiind o specialitate medicală vastă, la momentul actual medicii chirurgi vă pot oferi un spectru larg de intervenţii reconstructive, estetice şi plastice. Mai mult, acestea pot fi aplicate atât femeilor, cât şi bărbaţilor. Despre caracteristicile implantului mamar, află de la medicul chirurg Mariana Cupcea (Sancos).

→ Dintotdeauna am considerat că medicina este un domeniu de activitate care îţi oferă posibilitatea de a fi util şi de a ajuta oamenii în cele mai dificile momente ale vieţii. Sănătatea este acea condiţie fără de care omul nu poate realiza nimic.

→ Motivul care m-a determinat să aleg chirurgia plastică este faptul că aceasta îmbină în sine cunoştinţe şi aptitudini din mai multe ramuri ale medicinei, precum: chirurgie generală, microchirurgie, otorinolaringologie, oftalmologie, chirurgie oromaxilofacială, psihologie medicală ş. a. Totodată, chirurgia plastică solicită şi nişte abilităţi artistice, care presupun că mi s-au transmis ereditar. Până la urmă, frumuseţea va salva omenirea!

→ Actualmente, activez în calitate de medic chirurg la Clinica de Medicină Estetică „SANCOS”, în cadrul căreia aplic abilităţile practice de care dispun. Totodată, activez ca profesor la disciplina chirurgie în cadrul Centrului de Excelenţă în Medicină şi Farmacie „Raisa Pacalo”, unde predau ore de instruire teoretică şi practică.

→ Dispunem de utilaj şi condiţii moderne, care ne permit să obţinem rezultate frumoase. Desigur că pe parcurs vor apărea tehnici chirurgicale noi, optimizate. Ca în orice alt domeniu, progresul este inevitabil şi bine-venit. Pe măsură ce înaintăm în timp, oamenii devin tot mai deschişi faţă de operaţiile plastice. Deja, în societate persistă o atitudine firească faţă de această categorie de intervenţii. Consider că, pe parcurs, ne vom debarasa de anumite stereotipuri morale din societate.

→ În opinia mea, un medic trebuie să dispună de la început de cunoştinţe teoretice temeinice şi de abilităţi practice calificate în specialitatea aleasă.

274a6608page_95_opt
Mariana Cupcea Medic chirurg al CME „SANCOS”

→ Evident că nu sunt suficiente numai cunoştinţele profesionale, dar sunt şi alte calităţi necesare, cum ar fi: cunoaşterea eticii şi a deontologiei medicale, capacitatea de comunicare eficientă şi stabilirea cu pacientul a unui contact terapeutic bazat pe încredere.

→ Consider că „Primum noli nocere!” („Mai întâi de toate, nu dăuna!”) rămâne a fi acea maximă-cheie în activitatea fiecărui medic.

→ Pornind de la faptul că fiecare pacient este deosebit în felul său, investesc suficient timp pentru comunicare, astfel încât să se stabilească o relaţie empatică între medic şi pacient. Concomitent, îmi asum responsabilitatea pentru tratamentul şi recuperarea deplină a acestuia.

→ Starea psihologică a pacientului este implicată în concordanţă cu intervenţia solicitată. Dacă este nevoie de o intervenţie care presupune schimbări radicale ale înfăţişării, desigur că se recurge la o selecţie mai precaută a pacienţilor (se vor depista / exclude abaterile psihice). Este important ca rezultatul intervenţiei să corespundă cu aşteptările pacientului, din acest motiv se investeşte foarte mult în dialogul preoperator. Din momentul în care se reuşeşte stabilirea unui contact terapeutic între medic şi pacient, acesta din urmă obţine un confort psihologic.

→ În cadrul Departamentului de chirurgie al CME „SANCOS”, prioritate se acordă operaţiilor plastice, reconstructive şi estetice. Dintre acestea, cele mai solicitate sunt: chirurgia glandelor mamare, blefaroplastia, rinoplastia, liposucţia, otoplastia, liftingul facial şi abdomenoplastia. Desigur că spectrul de intervenţii chirurgicale din cadrul clinicii este mult mai divers, în concordanţă cu solicitările pacienţilor.

→ Clinica „SANCOS” dispune de cele mai performante utilaje medicale, fără de care nu poate fi obţinut un rezultat excelent în activitatea chirurgicală. Totodată, clinica mai dispune de laborator clinic, cabinete de investigaţii medicale, specialişti de înaltă calificare disciplinară, ceea ce face posibilă abordarea comprehensivă a fiecărui pacient.

→ Anul acesta, Clinica „SANCOS” a împlinit 30 ani de activitate, timp în care a reuşit să acumuleze cea mai mare experienţă în chirurgia plastică, estetică şi reconstructivă. Comparativ cu celelalte clinici, aici se efectuează cele mai multe operaţii de augmentaţie şi reconstrucţie mamară cu implanturi.

274a6621page_94_opt→ Menţionez faptul că SANCOS este singura clinică din ţară în care se efectuează reconstrucţia glandei mamare din ţesuturile proprii.

→ Intervenţia de aplicare a implantului mamar este recomandată pacientelor cu hipoplazie mamară (argument estetic); pacientelor care necesită reconstrucţia glandelor mamare după intervenţia de mastectomie (atunci când nu dispun de ţesuturi proprii pentru reconstrucţie); în corectarea asimetriei glandelor mamare (deseori congenitală); pacientelor cu o uşoară ptoză mamară, care poate fi corectată cu amplasarea implanturilor mamare, inclusiv pacientelor care tind să obţină un aspect estetic.

→ În perioada preoperatorie, pacientele efectuează careva investigaţii, necesare pentru a aprecia dacă acestea nu prezintă contraindicaţii medicale pentru intervenţie. De asemenea, preoperator, împreună cu pacienta, se alege volumul, forma implantului, sunt discutate principalele aspecte tehnice ale intervenţiei. Postoperator, pacienta este monitorizată de către medicul chirurg nemijlocit pe parcursul a două-trei săptămâni. În această perioadă, pacienta urmează recomandările ce vizează recuperarea după intervenţie, respectând totodată anumite restricţii temporare în privinţa stilului de viaţă. Ulterior, pacienta vizitează chirurgul la anumite intervale de timp.

→ Etapele intervenţiei depind de scopul efectuării acesteia, iar detaliile legate de fiecare etapă sunt discutate de către medic şi pacientă în timpul consultaţiilor care au loc în prealabil.

→ Silicoanele nu prezintă niciun risc cancerigen şi nu influenţează negativ starea de sănătate a pacientei. O intervenţie efectuată corect asigură drept rezultat sâni cu aspect normal şi dorit de către pacientă.

3532727

Chișinău, bd. Moscova, 16

Telefon: +373 (22) 909 909,
+373 (22) 909 908

[email protected] • www.sancos.md

Text: Virginia Braga

Foto: Andrian Irimca

Abonează-te la articolele

Vip Magazin