Puterea de dincolo de DURERE cu Valentina Furdui

Despre lupta femeilor cu cancerul

Uneori ne întrebăm „Cum ar fi dacă?…” și ne oprim. Nu vrem să ne imaginăm asta.

Sau unii dintre noi găsesc în ei puterea să răspundă acestui gând cu „Trăiesc, depășesc și o iau de la capăt.” Alteori… sunt multe scenarii pentru alteori.

Oncologia este domeniul despre care nu e ușor să scrii sau să vorbești, dar… după ce le-am cunoscut pe ele, protagonistele proiectului nostru, am descoperit mai mult decât trei povești de viaţă. Despre care vrei să scrii. Să vorbești. Sunt experienţe cutremurătoare, care te fac să te gândești bine înainte să zici „Nu mai pot” sau „De ce eu”?

Nu trebuie să ajungi la capătul puterilor ca să realizezi când erai fericit cu adevărat.

Mereu suntem într-o luptă cu sine, mai tot timpul nemulţumiţi de ceea ce avem, până când înţelegem sensul adevăratelor drame sau nefericiri. Și tot într-o luptă cu sine suntem și după, doar că deja o luptă de acceptare a unei noi șanse la viaţă, unde priorităţile sunt altele.

Trei istorii despre curaj, zâmbet și putere, dincolo de lacrimi și durere…

FOTO: NATALIA MITEREVA; TEXT: CORINA-MARIA DREAGLĂ

VESTIMENTAŢIE: GEORGETTE, PIJACK; MAKE-UP: MARY KAY MOLDOVA

„Pentru membrii familiei, cel mai dificil este să accepte diagnoza groaznică a unui apropiat. Ei nu știu cum să se comporte, cum să consoleze, cu ce să ajute.”

Valentina Furdui

57 de ani

Economist, Magistru în Administrația publică,

Consultant de la egal la egal în oncologie

În martie 2011, fiind într-o minivacanţă, m-am trezit dimineaţa descoperind în zona cervicală un ganglion mărit. M-am speriat enorm și, când m-am întors, acasă am mers de urgenţă să fac un control. După multe și diferite investigaţii, în aprilie 2011, am primit diagnoza – Limfom Hodjkin, stadiul II.

Starea în care mă aflam atunci era una groaznică și de nedescris: eram șocată, speriată, panicată, nu înţelegeam ce se petrece. Aveam senzaţia că s-a prăbușit cerul peste mine! Apoi a urmat starea de ură – de ce mi se întâmplă anume mie? Pentru ce? Și mai târziu, depresia – îmi era indiferentă viaţa, iar gândurile erau cele mai urâte și rele!

După ce am terminat de făcut investigaţiile, a urmat întâlnirea cu medicii, unde a fost confirmată diagnoza și mi-au fost propuse două scheme de tratament: una agresivă și de durată, de aproximativ 6 luni, și alta, nu mai ușoară, dar cu durată de 9 luni. Mi-au povestit cum decurge tratamentul și care sunt șansele.

Trecând prin această maladie crâncenă, se schimbă calitatea vieţii omului, deoarece tratamentul e foarte agresiv și dur, afectându-te fizic și psihologic. Dar, totodată, te bucuri că poţi să te trezești în fiecare dimineaţă, să vezi oamenii dragi, să împarţi cu ei bucuria zilei trăite.

Cel mai dificil a fost să primesc și să accept diagnoza, apoi să decid să încep tratamentul. Iar pe parcurs, m-am închis în mine, m-am autoizolat și nu comunicam cu nimeni în afară de soţ și copii.

Acum mă bucur de viaţă. Sunt în remisiune de 11 ani.

Tratamentul a fost foarte costisitor, dar când e vorba de salvarea vieţii, faci tot ce este posibil și imposibil, numai să te poţi bucura de ea.

Familia mi-a fost și este mereu alături! Pentru membrii familiei, cel mai dificil în astfel de situaţii este să primească și să accepte diagnoza groaznică a unui apropiat. Ei nu știu cum să se comporte, cum să consoleze, cu ce să ajute.

Astăzi și în fiecare zi sunt fericită că mă trezesc, pot vedea răsăritul soarelui, pot să-i mulţumesc Bunului Dumnezeu pentru o nouă zi, alături de familia mea și să mă bucur de fiecare clipă trăită!

Dorinţa mea cea mai mare e să fie pace pe Pământ. Să fiu sănătoasă eu, membrii familiei mele și toată lumea!

E foarte greu să fii calm în perioada de investigaţii și tratament, dar eu căutam să fiu ocupată cu cititul, meditaţia, griji de casă. Încercam să fiu optimistă și cu gânduri pozitive, să-i susţin pe ai mei.

Când am momente de tristeţe și stres, merg în natură, la plimbare în parc, la un izvor sau lac, cuprind copacii și mă încarc cu energie pozitivă. Ascult murmurul apei, șoapta frunzelor, ciripitul păsărilor, admir cerul magic. Mă mai ajută timpul petrecut cu nepoţica, cititul, meditaţiile, pictatul tablourilor cu mărgelușe.

Dacă l-aș întâlni pe Dumnezeu, i-aș mulţumi pentru tot ce am, pentru încercarea pe care mi-a trimis-o, puterea pe care mi-a dat-o să depășesc și pentru încă o șansă la viaţă. Și l-aș ruga să fie pace pe Pământ. Să aibă grijă de toată lumea!

Un mesaj de încurajare: Trebuie să luptaţi pentru viaţă! Să aveţi încredere în propriile puteri, în medicină și în tratament! Cancerul nu este o condamnare – el poate fi învins!

Setul fermecat TimeWise®Age Minimize 3D®
Loțiune tonică hidratantă regeneratoare TimeWise®
Bază de machiaj pentru protecție solară SPF 15
Fond de ten matifiant TimeWise 3D® Ivory 140
Pudră pulbere translucidă
Pudră contur
Pudră iluminatoare
Fard de obraz Chromafusion®
Creion pentru sprâncene Brunet
Bază pentru rimel
Bază pentru fardul de pleoape
Fard de pleoape Chromafusion®
Rimel Ultimate Mascara®
Creion de buze „Coral”
Ruj de buze ultra-hidratant Roz Cuceritor

Un proiect susţinut de Mary Kay

Abonează-te la articolele

Vip Magazin