FRICA ESTE PROBABIL CEL MAI PUTERNIC STIMULENT DE ACȚIUNE
RADU CHELTUIALĂ
CEO/ Fondator iTicket.md, iFood.md
De la angajat la angajator a avut un drum greu de parcurs. Iniţial nu a fost susţinut, ci criticat că a vrut să renunţe la stabilitate. Probabil de asta, „bine” – nu e suficient pentru el, iar zi de zi își creează tabieturi pe care le urmează. Școala vieţii l-a învăţat ambiţie, viziune pe termen lung, corectitudine și curaj. Își asumă deciziile, pentru că el este omul – Radu Cheltuială!
Pe lângă om, soţ, tată, antreprenor mai sunt și fiu, frate, prieten. Vreau să cred că mă descurc superb cu aceste roluri. Cuvântul „bine” nu e suficient pentru mine. Dacă ca soţ sau antreprenor rezultatele se văd relativ repede, ca tată rezultatele o să le văd peste zeci de ani. De aia e important să fim extrem de atenţi cu educaţia copiilor, pentru că suntem 100% responsabili de cine vor fi ei în viitor și cum vor interacţiona în societate.
O zi obișnuită din viaţa mea începe cu ora 5, atunci când mă trezesc. Îmi pregătesc o cafea. Meditez sau citesc. La 7 sunt la sport. După care la muncă. Seara sunt acasă, cu familia. Nimic ieșit din comun, îmi creez rutina pe care o urmez, pentru a fi organizat și mereu în formă.
În general, drumul de la angajat la angajator este dificil. Trebuie să spui pa confortului și siguranţei zilei de mâine. Trebuie să-ţi asumi totul, pentru că nu mai ai pe cine să dai vina. Trebuie să ai răbdare și încredere că vei reuși. Când eu am făcut acest pas, nu am fost susţinut. Am fost criticat că renunţ la „stabilitate”, iar șansele de reușită sunt minime. Ca și orice altă activitate, nu este pentru toţi. Dar dacă se dorește mult, este posibil.
Sume investite inițial:
1.500 € pentru iTicket.md
70.000 € pentru iFood
Să fii antreprenor în Republica Moldova e mai complicat decât în ţările cu economie de piaţă seculară și spirit antreprenorial transmis prin generaţii. Ducem zi de zi o luptă cu autorităţile publice locale și centrale pentru a ne crea condiţii să putem prospera și a crea noi locuri de muncă. Nu există sentimentul că funcţionarul public, care este plătit din taxele noastre, ne dorește binele. Despre legislaţia învechită și pe alocuri absurdă nici nu mai vorbesc. Și totuși, în pofida acestor impedimente, unii reușesc. Ba chiar se extind în alte ţări, iar experienţa mai dură de acasă îi face mai competitivi.
Orice sfârșit este și un început. Acolo unde se termină un drum, începe altul. În faţa la „0” dacă adaugi „1”, face „10”. Depinde deci cum privești lucrurile. Există frici de eșec, de noi începuturi. Cine spune că nu simte nimic, minte. Însă în timp ce pe unii aceste frici îi doboară, pe alţii îi stimulează să acţioneze. Frica este probabil cel mai puternic stimulent de acţiune.
50 de angajați
Căderi am avut. Ca și majoritatea care s-au avântat pe cont propriu. Nu am primit la școală sau universitate uneltele necesare pentru a prospera ca antreprenor. Acolo ne învaţă să fim angajatul perfect. Restul învăţăm pe cont propriu. Ca și primii pași ai unui copil. Ne ridicăm, mai facem un pas, cădem și iar de la început. Învăţăm să mergem, după care să fugim. Așa și în afaceri. Fiecare eșec m-a făcut mai puternic, mai experimentat. După fiecare eșec, învăţ lecţia, fac ajustările necesare și merg înainte mai pregătit ca altădată.
În perioada pandemiei nu au fost vânzări, doar pierderi. A trebuit să mă despart de mai multe bunuri ca să salvez afacerea. Deși am fost primii afectaţi de interdicţii, în proporţie de 100%, nu am primit de la autorităţi nici o susţinere. Am păstrat angajaţii și am lansat o afacere nouă, care încă necesită investiţii.
Mă marchează istoriile oamenilor care au început drumul cu un scor mic și nu erau printre favoriţii succesului. Oameni, care în pofida greutăţilor fizice, psihice, familiale, materiale, de mediu și anturaj…, au reușit! Au lăsat la o parte toate prognozele, scuzele, părerile și prejudecăţile și au acţionat. Ei sunt campionii noștri, ei sunt sursa de inspiraţie.
Cu siguranţă mai este ceva despre Radu Cheltuială despre care încă nu știţi.
Dar haideţi să citim cartea mea pagină cu pagină. Sunt lucruri pe care nici eu nu le știu și abia aștept să le cunosc.
Dacă ar fi să vă las un sfat, atunci e că nu puteţi sta cu picioarele în 2 bărci. Dacă doriţi schimbări, de orice fel, trebuie să lăsaţi ce aveţi în urmă și să vă dedicaţi 100% trup și suflet. Trebuie să îmbrăţișaţi frica de nou și necunoscut. Și nu așteptaţi rezultate imediate, succese peste noapte. Pas cu pas…
Succes in toate domnul Cheltuială !!!