Sergiu Armașu – Omul Anului 2021

PRIMARUL ORAȘULUI IALOVENI

DATA ȘI LOCUL NAȘTERII: 10.06.1964, OR. IALOVENI

STUDII: ACADEMIA DE ŞTIINŢE A RM, INSTITUTUL DE ISTORIE STAT ŞI DREPT, DOCTOR ÎN DREPT. LICENȚIAT ÎN AVOCATURĂ

COORDONARE: ZINA BIVOL

FOTO: ARHIVA PERSONALĂ

Pasionat de oameni și… Ialoveni

L-am sunat pentru un interviu, era în fața studenților și a revenit mai târziu cu un apel. Așa am înțeles că pe lângă funcția de primar, Sergiu Armașu își îndeplinește cu același succes și rolul de lector la Universitatea Tehnică. Investește în educația tinerei generații și nu este indiferent nici de celelalte. În pofida consecințelor crizei sanitare și epidemiei Covid, pentru anul 2021, care desigur și-a lăsat amprenta pe starea generală economică a societății, a reușit mai multe proiecte de importanță vitală pentru ialoveneni. Este maestru în sport, colonel de poliție, iar disciplina trebuie să fie la ordinea zilei.

Fiecare an își are perioadele sale bune sau mai puțin bune. Probabil, totul este comparativ. Totuși, aș îndrăzni să afirm că anul 2021 a lăsat suficiente amprente bune în cariera profesională, am reușit să ating anumite obiective stabilite, m-am concentrat mult asupra îmbunătățirii proceselor în Primăria Ialoveni, inclusiv asigurarea transparenței și atragerea cetățenilor la luarea deciziilor pentru interesul orașului.

Dar, cu siguranță, am suficiente rezerve pentru a putea afirma că sunt pe deplin satisfăcut. Îmi propun să contribui mai mult pentru a ajunge la etapa în care fiecare locuitor al orașului Ialoveni să dorească și să fie implicat plenar în viața orașului, iar echipa Primăriei să fie catalizatorul perfect și nucleul acestui proces de mobilizare comunitară!

Printre realizările anului 2021, în primul rând, aș face referință la implementarea lucrărilor de asigurare cu apă potabilă a locuitorilor din orașul Ialoveni, în cadrul proiectului „Apă potabilă în Ialoveni: îmbunătățirea calității vieții în oraș prin acces îmbunătățit la apă potabilă și conștientizarea managementului apei”. Proiectul în valoare de peste cinci milioane lei a constat în reabilitarea sistemului de alimentare cu apă (1035 m), precum și colaborarea cu cetățenii pentru a asigura o mai bună gestionare a apei și a conștientiza importanța unei abordări responsabile a mediului. Proiectul a făcut posibilă asigurarea unei conexiuni fiabile la apa potabilă pentru locuitorii orașului și, în același timp, conectarea la sistemul centralizat a aproximativ șapte sute de gospodării.

O altă activitate importantă, care s-a soldat cu rezultatul scontat, a fost asigurarea prelungirii traseului troleibuzelor care circulă pe ruta Chișinău-Ialoveni cu trei kilometri, până la ieșirea din Ialoveni, în direcția spre satul Piatra Albă. Pentru a asigura securitatea în trafic, au fost instalate la stația terminus din oraș trei semafoare şi amenajate stații de așteptare.

La categoria reușite aș raporta și proiectele de infrastructură, reabilitarea unor noi sectoare de drumuri locale, amenajarea unor spații verzi, proiecte de eficiență energetică, procurări echipament necesar, proiecte culturale, sportive, sociale, de susținere a familiilor defavorizate etc.

Satisfacția mea profesională este atunci când reușesc să rezolv problemele cu care se adresează cetățenii, când observ că locuitorii orașului, care au venit cu o oarecare nădejde, speranță la Primărie, nu au plecat dezamăgiți.

Deși consider mai multe proiecte importante și de suflet, totuși, anumite activități aș scoate în evidență, dintre care inițiativele realizate cu suportul Programului USAID „Comunitatea Mea”. Or, grație susținerii partenerilor de dezvoltare și urmare a preluării expertizei necesare, a unor bune practici internaționale, au fost implementate mai multe activități, dedicate cetățenilor care își doresc să contribuie la dezvoltarea armonioasă a orașului nostru. Accentul fiind plasat pe aspectul cum cetățenii pot împreună cu Primăria Ialoveni să transformăm orașul în unul al viitorului.

Și dacă despre viitor nu putem vorbi fără digitalizarea serviciilor publice și fără aplicarea tehnologiilor informaționale moderne, atunci eu vreau să accentuez în mod particular inițiativa implementată cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și Slovak Aid – constituirea Centrului de Informare și Servicii pentru Cetățeni (CISC) în incinta primăriei. Centrul funcționează după modelul „ghișeului unic” și oferă cetățenilor posibilitatea de a depune în regim online cereri de perfectare a certificatelor, adeverințelor și permiselor pentru diverse domenii (sociale sau comerciale), reducând timpul necesar pentru obținerea actelor solicitate.

Și acum frecventez sala de sport și mă implic activ în asemenea activități. Apropo, în orașul Ialoveni a fost deschis primul stadion multifuncțional (tenis de câmp, volei și baschet), construit conform celor mai moderne tehnologii. Cel mai mult m-a bucurat implicarea cetățenilor în mod organizat și de bunăvoie. Consider că comunicarea mea cu locuitorii orașului este una sănătoasă, iar întreținerea unui discurs cu ei este necesară și inevitabilă. De aceea, și ședințele noastre sunt mereu deschise, iar când vin idei pe contrasens, ele sporesc și mai multă încrederea în ceea ce facem!

Nu am mulți oameni la ușa primăriei, fiindcă mereu sunt în teritoriu și le răspund. În concluzie, nu aștept să vină ei la mine, mă duc eu la ei. Vreau să mulțumesc tuturor pentru susținere, în special și agenților economici din zonă. Numai împreună putem face ca orașul Ialoveni să-și păstreze cât mai mulți oameni acasă!

Abonează-te la articolele

Vip Magazin