Tania Cozma – Excelența Sa, make-up artistul

Scriu și îmi crește inima. Cum se spune pe la „noi”, we did it. Și nu știu de ce abia acum am decis să-i trimit un mesaj Taniei pentru a ne acorda un interviu. Dar, să o luăm cătinel. Tania Cozma machiază cu acte în regulă, are titlul de make up artist oficial Bourjois România șiiiii! Atenție maximă! Din 2021 și-a extins misiunea și pentru reprezentanța brandului din Polonia, Cehia și Ungaria. Eroina noastră, cu rădăcini basarabene, a cucerit orașul de pe Dâmbovița, noi însă avem speranța că va reveni și poate va lansa proiecte de beauty și la Chișinău!

Drumul meu din Republica Moldova spre România a fost inițial axat strict pe studii. Îmi doream mult să învăț peste hotare, era un vis de-al meu la acea vreme. Am ales România, pentru că era mult mai aproape de casă. Așa că povestea mea peste Prut a început chiar cu anii de liceu, după care a urmat facultatea, apoi masterul și în felul ăsta, am ajuns să-mi conturez cariera, viața aici în București, făcând ceea ce îmi place și mă definește. Un drum lung, plin de provocări, dar foarte frumos și important pentru evoluția mea.

De mică îmi plăcea să o privesc pe mama cum își punea rujul roșu pe buze. Mi se părea fascinant cum un singur ruj făcea o schimbare atât de mare pe chipul ei. Dintr-odată devenea atât de elegantă, radiantă și glam, exact ca prezentatoarele de la televizor, care pentru mine atunci însemnau cele mai frumoase femei. Era un deliciu să mă trezesc singură în fața trusei de makeup a mamei. Nu ratam niciun produs, nicio culoare, testam totul pe fața mea mică de copil. Mi se părea magic, îmi plăcea să observ cum mi se transformau trăsăturile feței.

Înclinația către această zonă de desen, culoare, cred că am preluat-o de la tata, el fiind o fire mai artistică. Îi admiram lucrările pe care le făcea strict pentru plăcerea lui personală.

Mai târziu am „experimentat” machiaje pe chipul surorilor, prietenelor, colegelor! Nu mă gândeam la a face o carieră din asta. Eram concentrată în altă parte. Am înțeles că e bine să dai o șansă și la ceea ce îți place și asta am făcut. Acum jobul meu e pasiunea mea.

Prima mea experiență cu Bourjois a fost când am început cursurile de makeup la București. De la ei mi-am cumpărat primele mele fonduri de ten pentru trusa mea cu care am exersat la orele de machiaj. Mai apoi, peste câțiva ani, am avut o ședință foto organizată de echipa de PR a brandului în România pentru noua lor colecție de rujuri de atunci din portofoliu. A fost o experiență faină și au decis să aleagă make-up artistul oficial Bourjois România. M-au contactat și m-au invitat la un interviu. Au fost mai multe opțiuni, dar se pare că eu am fost alegerea care se potrivea cel mai bine cu brandul și cu mesajul acestuia în industria de frumusețe. Deja colaborăm de patru ani și sunt foarte fericită de acest lucru. Iar de anul acesta am fost desemnată să fiu makeup artistul oficial Bourjois pe România, Polonia, Cehia și Ungaria, o adevărată onoare pentru mine.

Sunt multe personalități pe care mi-ar plăcea să le machiez. Îmi vine acum în minte Michelle Obama, Sofia Loren, Natalie Portman, Charlize Theron, Jennifer Lopez. Mi-aș dori să machiez și modelele Victoria Secret într-un fashion show.

Am obținut multe premii, așa e. În plus, am fost nominalizată alături de cei mai talentați make up artiști ai momentului la ELLE Style Awards 2020, Glamour și alte reviste pentru care mă simt onorată. Dar cel mai drag premiu pentru mine este că am fost aleasă să fiu Bourjois Makeup Artist Oficial pentru patru țări, așa cum am menționat anterior.

Mi-ar plăcea mult să dezvolt diverse proiecte și în Moldova. Mi se pare o piață cu un potențial mare. Așa că, să vedem ce ne rezervă viitorul!

Să lansez un brand de cosmetică ar fi un next level. Lucrând mereu cu diverse produse, pe diverse tipologii de fețe, mi-am dat seama de cum funcționează totul, este clar – e chimie pură! Mă fascinează și da, m-am gândit și am început să lucrez la asta.

Orice colaborare cu ELLE România este superbă, dar mai cu seamă atunci când particip la shooting-urile de copertă. În spate la acea poză se află munca la o întreagă echipă, începând cu personajele principale, continuând cu echipa de stiliști, fotograf, hair stilist, makeup artist. Este minunat să fii înconjurată de oameni creativi pe set și foarte frumos să interacționezi cu diverși artiști, personalități importante ce apar de coperțile revistelor de fashion din România. Ultima experiență pentru coperta ELLE a fost pe acoperișul unei clădiri foarte înalte, o adevărată provocare pentru mine să urc acolo și să fac retușul personajelor. Așa că uneori trebuie să-ți învingi fricile pentru a ține pasul cu echipa. Acest lucru îmi place mult pentru că mă scoate din zona de confort. Rolul de makeup artist este unul foarte important prin faptul că trebuie să redau prin machiaj ideea conceptului ședinței foto, să pun în valoare trăsăturile eroului și, în același timp să ajut fotograful să obțină o imagine impecabilă prin fotografie.

Beauty tips pentru această perioadă: 

– A nu se omite hidratarea tenului înainte de aplicarea fondului de ten, altfel fondul de ten nu va adera cum trebuie pe suprafata tenului și nu va rezista pe parcursul zilei.

– Ca să faci creionul de ochi să reziste mai mult și să nu migreze din conturul ochiului, recomand fixarea acestuia cu un fard de ochi în nuanța sa.

– Dacă optezi pentru un smokey eye pentru look-ul tău, recomand să completezi machiajul cu un ruj nude, în acest fel accentul va fi cu siguranță doar pe privirea ta, dând în felul acesta o eleganță aparte întregului chip.

– Alege nuanța blush-ului întotdeauna după nuanța rujului. Cele două produse trebuie să facă parte din aceeași categorie cromatică.

– Dacă ai un ten cu probleme, pori dilatați, evită aplicarea iluminatorului pe pomeși și blush-ul satinat. Texturile mate favorizează cel mai mult fața cu tenul gras.

– Pentru conturarea sprâncenelor alege mereu un creion într-o nuanță mai deschisă decât culoarea firului de sprânceană.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin