Pușculița pentru fermieri
Prim-ministrul Pavel Filip a anunțat că va fi instituit Fondul de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural. „Am actualizat Codul Funciar și este în proces de definitivare Proiectul legii cu privire la principiile de subvenționare în agricultură şi dezvoltare rurală. Legea va include și un aspect inovator: instituirea Fondului de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, care se formează din alocațiile anuale de la bugetul de stat pentru domeniul dezvoltare agricolă și rurală, precum și din alte surse, inclusiv din cadrul programelor Comisiei Europene”, a declarat prim-ministrul. „Chiar săptămâna trecută am avut o discuție constructivă cu asociațiile de agricultori ai țării: am creat un grup de lucru care va face informări despre problemele din sector și va face propuneri pentru soluționarea lor, în strânsă comunicare cu reprezentanții agricultorilor”, a mai subliniat premierul Filip.
Drumurile noastre toate
Guvernul va primi o finanțare de 80 mln USD de la Banca Mondială pentru îmbunătățirea drumurilor locale. Scopul proiectului „Îmbunătățirea drumurilor locale” este de a asigura accesibilitatea instituțiilor de învățământ și a celor medicale, prin infrastructură rutieră sigură și durabilă, pentru întreg coridorul selectat de drumuri locale (circa 300 km), iar termenul de realizare a acordului este de cinci ani, a anunțat ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc.
Vama demontează schemele
În primele patru luni vama a colectat la buget cu 385 de milioane de lei mai mult decât în în aceeași perioadă a anului trecut. Șeful Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, a evaluat prejudicierea bugetului din controlul contrabandei cu 30%, inclusiv cu susținerea angajaților și a unor șefi de vamă.
„Nu avem un asemenea studiu pentru că el nu poate fi făcut. Putem înțelege gravitatea problemei doar referindu-ne la realitățile pe care le avem începând cu lunile ianuarie-aprilie 2016. În ianuarie au fost colectate cu circa 30 de milioane de lei sub cifra de control obligatorie. În martie deci Serviciul Vamal a recuperat acele 30 de milioane și a înregistrat o creștere de circa 9,7 la sută în comparație cu aceeași perioadă a anului 2015. În luna aprilie, pentru 26 de zile Serviciul Vamal colectează cu 20 la sută mai mult în comparație cu aceeași perioadă a anului 2015”, a menționat Vrabie.
Potrivit șefului Serviciului Vamal, nu s-a dorit să fie eliminată corupția. Este foarte ușor, spune el, să identifici evaziunile, iar Serviciul Vamal dispune de suficiente instrumente pentru a supraveghea și monitoriza acest proces.
Lasă un răspuns