Topul celor mai fericite țări din lume

Acum zece ani s-a lansat pentru prima dată un top al celor mai fericite țări din lume. Este vorba de World Happiness Report- un studiu care analizează factorii de bază care influențează starea de fericire și bunăstarea popoarelor. Organizația Națiunilor Unite publică anual un clasament al celor mai fericite țări din lume, criteriile de evaluare fiind: sistemul social, veniturile, sănătatea, libertatea, generozitatea și lipsa corupției. 

Locul 1: Finlanda

Pentru al șaselea an consecutiv, Finlanda este desemnată cea mai fericită țară din lume. De ce sunt ei cei mai fericiți? Ei bine, pentru că au venituri foarte bune și sunte generoși. Studiul spune că finlandezii se simt protejați, indiferent de situațiile neprevăzute care pot apărea. În același timp, finlandezii sunt conștienți de importanța mediului pentru fericirea lor, așa că fac investiții constante și promovează teme precum sănătatea, comunitatea, sustenabilitatea. 

Locul 2: Danemarca

Pe locul doi se află o altă țară nordică. Danemarca este cunoscută ca având una dintre cele mai mari rate de impozitare din lume, fapt care se traduce prin servicii publice de cea mai înaltă calitate. 

Locul 3: Islanda

În Islanda este prețuită idee de comunitate, egalitate, incluziune socială. Aici, rata criminalității este extrem de redusă. Un alt punct foarte al acestei țări este natura absolut spectaculoasă.

Locul 4: Israel

Pe locul patru se clasează Israelul. Țara a urcta patru poziții față de anul trecut și asta datorită sistemului sanitar performant, securității, dar și a veniturilor mari.

Locul 5: Olanda

Cetățenii Olandei se bucură de locuri de muncă satisfăcătoare, de un nivel de trai bun, de sprijin social pe toate planurile. Amsterdamul se numără printre cele mai bune orașe în care poți locui, asta datorită viziunii sustenabile pe care o susține, datorită agendei culturale bogate, dar și datorită mobilității facile, fiind unul dintre cele mai prietenoase orașe pentru bicicliști.

Locul 6: Suedia

Un bun sistem social, ratele scăzute ale șomajului, infracționalitate redusă – sun principalii factori care au adus Suedia pe locul șase.

Locul 7: Norvegia

Norvegienii se bucură de o speranță de viață mare, de un sistem social performant, de egalitate și libertate.

La fel ca toate celelate state scandinave, norvegienii, urmează un principiu care datează încă din vremea lui Aristotel – eudaimonia – care înseamnă – condiția de a trăi bine, în acord cu anumite virtuți. Populațiile care aderă la această idee și au calități precum simțul dreptății, simțul civic, capacitatea de a menține relații trainice vor fi probabil mai fericite ca altele.

Locul 8: Elveția 

Elveția e mereu în topuri când vine vorba de venituri medii, edicație, sănătate, calitatea mediului. În plus, speranța de viață în Elveția este de aproximativ 84 de ani, în primele cinci țări la nivel global cu acest scor. 

Locul 9: Luxemburg

Banii nu aduc fericirea, dar te ajută să o întreții. Un standard de viață ridicat, facilități și servicii sociale dezvoltate, venituri marile: Luxemburg este un stat care bifează toate aceste criterii ce au un impact major asupra fericirii oamenilor. 

Locul 10: Noua Zeelandă

Noua Zeelandă încheie topul zece al celor mai fericite țări, iar unul dintre aspectele pentru care aceasta e apreciată este absența corupției ceea ce înseamnă încrederea în instituțiile și serviciile publice. Mai mult, Noua Zeelandă se numără printre cele mai spectaculoase țări din lume grație peisajelor naturale unice. 

Abonează-te la articolele

Vip Magazin