Valentina Casian: Femeia este un vector al schimbării | #womeninspire

Primar al municipiului Strășeni

Pentru a treia oară în fotoliul de primar al municipiul Strășeni. O fi un fotoliu comod sau nu, cert că muncește și se implică pentru cetățeni sută la sută. E în măsura capacităților ei de a soluționa problemele locuitorilor, de a se ridica la înălțimea încrederii primite din ziua alegerilor locale. Valentina Casian știe exact ce întreabă și cum poate răspunde. Pune preț pe femeia din ea – fie lider, soție sau, mai nou, bunică!

Faptul că sunteți o femeie în funcție de conducere, vă permite uneori să vă așezați prima pe scaun? 

Funcția de primar este pentru a administra cu treburile unei comunități, dar nu pentru a ne crampona de fotolii și soluționa probleme personale. În orice situație, prioritate dau cetățeanului. Guvernanții sunt aleși pentru a sluji cetățeanul, și, nici sub o formă, cetățeanul nu trebuie să slujească guvernanților.

De când sunteți în această funcție, tot mai mult vorbiți de drumuri bune sau drumuri rele. Alegoric vorbind, cum arată drumul vieții dvs.?

Drumul vieții este unul cu trepte, ce le urc prin multă muncă și dedicație. Privesc cu multă încredere în viitor, mă adaptez schimbărilor, pentru a răspunde într-un mod modernizat necesităților crescânde ale cetățenilor, păstrând, în același timp, valorile incontestabile ale neamului, obiceiurile și tradițiile.

Vă considerați o persoană de succes? 

Da, vin din familie de muncitori, care și-au creat o avere prin multă muncă. Avem familia deosebită, cu doi copii și, recent, primul nepoțel, o familie care mereu m-a ajutat să parcurg toate etapele vieții. La moment, întreaga comunitate este familia mea, iar primăria este cea de-a doua casă.

Care sunt secretele acestei reușite? 

Mereu sunt aproape de oameni, de problemele lor. Asta, de fapt, este cheia succesului în tot procesul de guvernare. Eu, și după 11 ani în funcția de primar, privesc oamenii în ochi când vorbesc cu ei, de la aceiași înălțime. Îmi place ceea ce fac și consider că fiecare dintre noi trebuie să facă ceea ce-i iese mai bine. Atunci impactul este unul major.

Ați activat 25 de ani în cadrul unei companii vinicole și acum 11 ca primăriță, s-a schimbat cumva mersul lucrurilor și al gândurilor? 

Desigur, am trecut de la monotonia zilnică la o activitate în care apare permanent ceva nou: oameni, conexiuni, proiecte… Lucrez mult asupra mea ca să fiu în pas cu viața.

Ce vă motivează să mergeți înainte și să nu cedați? Determinarea, curajul, încrederea în sine. Liderii inspiră societatea. Iar eu, cu trei campanii electorale în spate, extrem de complicate, dar și cu reușite și o susținere mare a cetățenilor, sunt motivată suficient să conving societatea și să cer ca drepturile mele, la fel, să fie respectate.

Cum treceți peste momentele mai puțin plăcute?

Aleg prioritățile în viață. De altfel, dacă ne consumăm cu lucruri mărunte, nu putem atinge obiectivul trasat. Un mediu prietenos, cooperant, deschis, întotdeauna m-a poziționat bine. Încerc să culeg partea bună de la orice om, din orice acțiune.

Încerc să culeg partea bună de la orice om, din orice acțiune.

Există stereotipul că un bărbat primar este mai bun decât un primar femeie. Cum ați învins acest stereotip? 

Am demonstrat că o femeie pe scena politică provoacă lucruri care nu s-au urnit din loc. Un obstacol major în calea femeilor nu există, există doar obstacole mici. Eu nu am lăsat regimul să mă sperie și mereu am făcut eforturi ca femeia să fie tratată cu respect. Iar respectul începe prin a ne respecta pe noi înșine. Pe parcurs, prin responsabilitate enormă, dedicație, perseverență, am demonstrat capacitatea de a guverna pentru cetățeni și împreună cu cetățenii.

Cum îmbinați activitatea pe care o aveți cu responsabilitățile care vă revin în viața de familie?

Responsabilitățile în familie revin în măsură egală tuturor. Noi toți am conștientizat că, a fi primar înseamnă o dedicație totală comunității. În toată mulțimea de responsabilități de funcție, fac loc și pentru timpul cu familia. Îmi place mult să gătesc bucate tradiționale, să le creez un mediu confortabil, prietenos.

Pentru ce sau pentru cine visați acum? 

Pentru un prezent decent și un viitor luminos. Am multe proiecte, pe diverse domenii, toate sunt în măsură egală importante pentru comunitate și pentru familia mea, parte a acestei comunități!

Text: Zina Bivol, Foto: arhiva personală

#determinare

Abonează-te la articolele

Vip Magazin