Valentina Leontii: Copii mici-vise mari!

Dacă ați văzut basme cu zâne și prințese de catifea, Leontii Valentina parcă este ruptă cu adevărat dintr-o poveste. Are nouă anișori, dar cu mult caracter și personalitate. Sunt copii cărora de micuți le poți prezice viitorul, iar în ea se zărește acea luminiță dulce la vorbă și la mișcare. De trei ani face gimnastică ritmică, iar asta crește treptat capacitatea de plasticitate, flexibilitate, echilibru, control și agilitate de coordonare. La vârsta ei, iubește cifrele mai mult decât păpușile. Așa că pregătiți-vă să mai auziți de fetița cu părul de aur.

Text: Zina Bivol

Foto: Natalia Mitereva

Ce își doresc fetițele la 9 ani?

Chiar dacă uneori vreau să fiu mare, mai profit de prilejul că sunt copilă și pot să-mi permit mai mult. La vârsta mea, ador bijuteriile. Când mama mă lasă să cochetez cu ele, sunt în al nouălea cer de bucurie, iar dacă mai pun un pic de ruj, sunt cea mai frumoasă. Sigur că-mi doresc să fie părinții sănătoși, doar așa pot să-mi savurez copilăria.

Păi, o parte din timpul liber îl dedici gimnasticii. Când reușești să te mai bucuri de joacă?

Mereu găsesc timp pentru toate, important să mă organizez bine. Recunosc că de când fac gimnastică parcă am și mai multe ore libere, fiindcă am o agendă, așa ca la mama! Îmi place să-mi fac notițe, parcă îmi dau o importanță mai mare (zâmbește). Nu în zadar ne mai jucăm cu prietenele și o facem pe profesoarele.

Este alegerea ta să faci gimnastică sau a părinților?

Cu siguranță ei m-au îndrumat, dar nu trebuie să insiste în ceea ce fac. Mă duc singură cu multă încredere și multă dorință. Conștientizez importanța acestui sport și știu că într-o zi îmi va aduce rezultat și mai bun.

De ce totuși gimnastică ritmică, cu ce te ajută personal pe tine?

Gimnastica ritmică presupune realizarea diferitelor mișcări de gimnastică și de dans, cu sau fără diverse aparate gimnastice. Aici există cinci accesorii care mă ajută: minge, cerc, panglică, măciuci și coardă. Aceste antrenamente îmi îmbunătățesc flexibilitatea, echilibrul, puterea de coordonare și forța musculară.

Unde aduni toate diplomele și medaliile? Cât de mult înseamnă ele pentru tine?

Toate premiile au un loc aparte în camera mea. Acum nu fac diferența, locul I, II, sau III, contează fiecare participare. Orice experiență este binevenită și sunt în perioada în care îmi place să învăț din tot.

Azi, mai crezi în prinți și prințese?

Dacă ne referim la prinți din basme, nu. Dar știu că a existat prințesa Diana, iar în zilele următoare va fi încoronarea oficială a regelui Charles. Acum citesc istorii adevărate și mai puțină ficțiune. Cred că este și timpul să nu adorm doar cu povești și zmei.

Am auzit că ai o pasiune pentru matematică, iubești cifrele?

Da, și încă mult. Dacă ar fi să fac o scară la toate pasiunile, matematica stă pe prima linie în alegeri. Fac și niște cursuri, aceste exerciții și probleme ne ajută să avem vieți ordonate și să prevenim haosul. Să recunoaștem, anumite calități cum ar fi creativitatea, vederea în spațiu și gândirea critică sunt întreținute de gândirea matematică.

Să înțeleg că nu mai duci dorul să te joci cu păpușile? 

Nu, e suficient că sunt păpușa părinților mei.

Ești fata tatei sau fata mamei? 

Uneori pot să fiu mai mult cu mama, alteori cu tata. Sunt fata ambilor.

Cine te vezi când vei fi mare? 

Aș vrea să fac unghii (zâmbește), îmi place să am grijă de mine, de mama și prietenile mele. Dar dacă să vorbesc de o meserie care să-mi ofere mai multă siguranță, cred că am să mă fac doctor. Vreau să salvez vieți și să fiu utilă oamenilor, plus că amicii mei tot vor să devină medici și eu mă bucur să lucrăm împreună.

Vrei să rămâi aici, acasă, sau ți-ai dori să pleci? 

Da, la noi e bine și e frumos. Cred că aș opta să plec doar în vacanțe, dar cu siguranță să revin.

Dacă rămâi aici, ai dori să schimbi ceva?

Aș sădi mai multe plante și aș face orașul mai verde. La noi în Bubuieci lipsesc florile.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin