Valentina Tricolici: „O femeie care a crescut copii și are o familie trainică poate să întoarcă munții.”

Debutul său în afaceri a avut loc acum 24 de ani, perioadă în care a implementat proiecte de succes în domeniul comerțului, al producerii, al construcțiilor. Această experiență a convins-o să analizeze la rece situațiile și să aprecieze totul în funcție de rezultat. În același timp,Valentina Tricolici, femeia de afaceri cu verticalitate, este o soție grijulie într-o căsnicie de 41 de ani, mamă iubitoare a două fiice, se bucură de cinci nepoți și poate fi considerată fără dubii un exemplu de succes.

1.Dacă unora li se spune că sunt cu capul în nori, mie mi se spune că sunt prea cu picioarele pe pământ. Sunt o persoană foarte calculată, știu ce vreau de la activitățile pe care le desfășor și de la viață, țin să fac astăzi tot ce trebuie făcut astăzi și depun maximă străduință să fiu corectă cu toată lumea.

2.Dacă un lucru este bine făcut sau nu, apreciez foarte simplu – după rezultat. Noi construim obiecte tangibile și vizibile, pentru care indicii de calitate sunt reprezentativi. Așadar, nu cer de la mine și de la cei din jur nimic imposibil, ci organizare, punctualitate, profesionalism.

3.Și în afacere, și în viață, dacă nu îți reușește ceva, așteaptă. Răbdarea e de aur și, dacă ai dorință, oricum o să realizezi obiectivul propus. Recunosc, eu încă muncesc la acest capitol, sunt un pic nerăbdătoare, vreau acțiuni sau rezultate imediate.

4.Stimez oamenii care se stimează pe ei înşişi, care nu-și trădează principiile nici atunci când de aceasta depind procese sau decizii importante. Un om care s-a trădat pe sine o dată o va face și a doua oară.

2f3a9661_opt
Directorul S. A. „Orhei” Data și locul nașterii: 23 august 1958, s. Cuhureștii de Jos, r-nul Florești Studii: Colegiul Industrial Economic, Facultatea de Economie a USM

5.Fiecare om se naște cu o predestinație, important este să o identifice și să o valorifice. Fiecare are o viziune aparte și ceea ce văd unii, alții trec cu vederea. Dar trebuie să te descoperi singur, nu aștepta să te descopere cineva. Autocunoașterea este foarte importantă. Echilibrul și conduita în viață și în afaceri ți le formezi pe parcurs.

6.Am avut norocul și provocarea, în același timp, să pășesc prin viață cu un om puternic. Suntem împreună de când am atins majoratul și formăm o familie deja de 41 de ani. Nu e simplu să ai în preajmă un om puternic, dar e sigur și este necesar să fii puternică la rândul tău. Am crescut în tandem. Astăzi, îi cunosc starea interioară după vocea de la telefon sau după pașii pe care îi aud când intră în odaie.

7.În viață trebuie să fii foarte puternic și prin cuvântul „puternic” se subînțelege tot. Niciodată să nu cedezi când ai dreptate. Nu m-am simțit niciodată neputincioasă. În genere, viața este o luptă. Pur și simplu, diferiți oameni duc această luptă pe câmpuri diferite și au tehnici diferite.

8.Nici măcar nu m-am gândit vreodată să plec din Moldova. E a noastră. Copiii noștri sunt în Londra și Hong Kong. Recent ne-am vizitat fiica în Hong Kong, dar când, revenind acasă, am privit din avion spre țara noastră verde și frumoasă… inima mea a bătut și mai repede. La noi oamenii sunt frumoși, sufletiști, muncitori. Avem nevoie și de foarte multe schimbări, motivații, organizări, dar toate pot fi obținute atunci când aliajul de bază este unul de valoare.

9.Copiilor mei le-am insuflat mereu să fie sinceri. Nu-mi plac oamenii care spun lucruri frumoase, dar nu le îndeplinesc. Și în prezent le zic fiicelor mele și nepoților să fie Oameni și să nu uite niciodată de partea spirituală a oamenilor, a lucrurilor, a vieții.

10.Fericit ești atunci când ești împăcat cu ceea ce faci, cu ce ai, cu cine ești alături, cu cine muncești, în cercul de prieteni – fericirea este armonie. Fericit te fac copiii şi nepoţii. O femeie care a crescut copii și are o familie trainică poate să întoarcă munții.

Text: Doina Popa

Foto: Natalia Mitereva

Abonează-te la articolele

Vip Magazin