Valentina Ursu – Mass-media | Omul Anului 2020

Fișier

Funcție: Jurnalist “Radio Europa Liberă”
Data și locul nașterii: 08.10.1963, r-nul. Nisporeni
Studii: Facultatea de Jurnalism, USM
Coordonare: Rodica Ciorănică
Foto: Arhiva personală

Valentina Ursu e numele care inspiră demnitate, respect pentru munca de jurnalist, un exemplu viu pentru viitoarele generații ce vor să îmbrățișeze profesia cuvântului. Își iubește foarte mult activitatea, chiar dacă a fost o decizie dificilă să vină la radio pe timp de pandemie. În cariera sa a descoperit oameni și destine, apoi le-a povestit lumii întregi în emisiunile „Radio Europa Liberă”.

CINEVA SPUNEA că într-o lume cu multe probleme, e greu să vorbești despre lucruri bune. Recunosc, pentru mine anul 2020 a fost similar unui examen „de absolvire”. Marile câștiguri au fost – în ceea ce mă privește – capacitatea de a-mi stăpâni emoțiile, într-o mare de panică, puterea de a munci și, nu în cele din urmă, validarea acesteia în apele tulburi ale unei crize sanitare de proporții. 2020 a fost un an greu de uitat, un an care mi-a luat prieteni buni și valoroși.

DAR, ÎN 2020, PRO-EUROPEANA MAIA SANDU ajunge prima femeie aleasă președinte în Republica Moldova. Eu cred că meritul le aparține cetățenilor, iar societatea a demonstrat că se poate uni și poate crea anumite scuturi împotriva manipulărilor și dezinformărilor politice. Deci, o victorie istorică a Maiei Sandu și un început de cale lungă și grea pentru Moldova, pentru că una din promisiunile ei în campania electorală a fost dizolvarea cât mai rapidă a acestui Parlament.

ÎN ANUL TRECUT AM ÎNVĂȚAT că nu știm să prețuim ceea ce este cu adevărat important, că nu ne dăm șansa de a ne cunoaște pe noi înșine… sau nu în totalitate. Această perioadă cred că a fost o ocazie de a o face și de a învăța o lecție. Mi-e dor să îi îmbrățișez pe cei dragi, să avem „libertatea” de dinainte, pe care, probabil, nu am știut să o prețuim. Am învățat lucruri despre noi, despre cei din jurul nostru și despre lumea în care trăim. Am aflat că intențiile ne pot fi date peste cap și că cel mai mult contează puterea de adaptare. Am învățat să prețuiesc timpul petrecut cu familia și am învățat că peste 14 zile poți să nu mai fii.

AM CONTINUAT SĂ CUTREIER MOLDOVA PROFUNDĂ pentru a discuta cu omul de la firul ierbii. Nu a existat o duminică în care să nu ajung într-o localitate din țară. Am cunoscut oameni luptători și învingători, chiar dacă 2020 a fost bântuit de pandemia de COVID-19.

AM FOST CORESPONDENT ÎN 1992, când a izbucnit conflictul armat de la Nistru. Eu eram jurnalistă la „Radio Moldova” și am acceptat să fiu reporter de război… Aveam permis pentru zona de conflict, așa că, pe parcursul zilei, eram în preajmă sau chiar în tranșee, iar seara eram acasă, la Radioul Național. Am devenit cronicarul conflictului armat de pe Nistru, pentru că a fost un fel de îndeplinire a misiunii de jurnalist…, trebuia de elucidat acel război, o zonă cu mare risc, pentru că a fost un Război de-adevăratelea, cu tancuri şi artilerie grea… îmi amintesc și azi cum zburau rachetele Alazan. În timpul acţiunilor militare, Alexandr Lebed, comandantul Armatei a 14-a, a antrenat subdiviziunile subordonate în acţiuni militare contra forţelor armate constituţionale ale R. Moldova, atunci transmiţând armament, muniţii şi tehnică blindată formaţiunilor separatiste. Am scris cartea „Râul de sânge”, în care am inclus reportajele pe care le-am realizat în timpul acelui conflict armat de la Nistru.

ÎN 1993 A APĂRUT CU UN TIRAJ DE 100 DE MII DE EXEMPLARE, cu suportul regretatului Om de mare notorietate Andrei Vartic. Ulterior a fost reeditată. Atât de actuale și azi gândurile lui despre Marea Neagră, zonă în care toate marile puteri au interese.

DINCOLO DE JURNALISM, sunt mamă, mândră de cei doi copii – Irina și Cristian. Om de radio care îmi iubesc nespus de mult meseria. Nu judec pe nimeni și sunt o persoană iertătoare.

SĂ FII JURNALIST  la „Europa Liberă” înseamnă să te bucuri de libertate în sensul adevărat al cuvântului. REL este locul în care își dau întâlnire oameni cu opțiuni politice, convingeri și gusturi diferite. Pentru ei și împreună cu ei punem în valoare principiile după care se ghidează de peste o jumătate de secol Europa Liberă, pentru a promova democrația și drepturile cetățeanului. Îmi amintesc anii ‘90, când ascultam Europa Liberă cu urechea lipită de radio. Astăzi activez la acest prestigios post de radio, unde jurnaliştii ştiu să trieze informaţia, să-i ofere perspective, să o pună în context. Până la urmă, jurnalismul este o meserie, n-o inventezi pur şi simplu.

NU-MI AJUNGEE TIMP PENTRU A CĂLĂTORI MAI MULT, pentru a citi mai mult, pentru a avea grijă de mine mai mult.

CEA MAI GREA DECIZIE DIN 2020 a fost decizia de a nu veni la birou. Lucrul de la distanță a fost un chin pentru mine.

DACĂ AR FI ÎN PUTERILE MELE, AȘ FACE CUMVA SĂ ne iubim mai mult, să nu fim răutăcioși, invidioși. Să încercăm să ajutăm ca binele să învingă răul.

ALTFEL, VISUL MEU e să fiu sănătoasă și împlinită alături de copii. Să ajung bunică și să cresc nepoți. În copilărie visam să vizitez cât mai multe țări. Am ajuns în peste 60. Un om care călătorește, descoperă și se auto-descoperă.

Abonează-te la articolele

Vip Magazin